Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό με έντονες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία και σημαντικός περιορισμός υφυπουργών



Εισηγήσεις για ανασχηματισμό με έντονες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία και

 σημαντικός περιορισμός υφυπουργών

Μπορεί μια κυβέρνηση να ελπίζει σε πλήρη ανάκαμψη με τους υπουργούς της να εργάζονται με βραδείς ρυθμούς; Ασφαλώς και όχι. Είναι η ελληνική κυβέρνηση μια κυβέρνηση που εργάζεται με ταχείς ρυθμούς στο σύνολό της;
Ασφαλώς και όχι. Μπορεί να βγει το βαρύ πρόγραμμα της νέας χρονιάς, ειδικά των πρώτων έξι μηνών που η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. με αυτούς τους ρυθμούς; Ασφαλώς και όχι!
Απαντώντας στα τρία αυτά απλά ερωτήματα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που εργάζεται πολλές ώρες καθημερινά και προσπαθεί να λύσει προβλήματα, δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξαναρχίσει να ζεσταίνεται το σενάριο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, το αργότερο έως το τέλος του ερχόμενου μήνα, ώστε να ξεκινήσει η νέα χρονιά, αλλά και η προεδρία της Ε.Ε. με φρέσκο και μάχιμο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό σημαίνει αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία και «σφαγή» υφυπουργών.  
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη συζητούν στις διάφορες συνάξεις τους το ζήτημα της αποτελεσματικότητας πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και δεν διστάζουν να μιλήσουν για την άμεση ανάγκη ενός διορθωτικού ανασχηματισμού.
Εξάλλου, και από την παρούσα διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναδείχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι ορισμένα υπουργεία αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν ούτε οι αποκαλούμενες μνημονιακές υποχρεώσεις. 
Κορυφαίος υπουργός εξομολογείται ότι το κυβερνητικό σχήμα αποδεικνύεται «βαρύ και κουρασμένο» και επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει μια σχεδόν «εχθρική» κοινοβουλευτική ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας ήδη εμφανίζονται με αντάρτικη διάθεση.
Ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει, αν κριθεί από τις κατά καιρούς προσπάθειες να εκτονώσει ακόμα και ο ίδιος τη βουλευτική δυσφορία, ενώ είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και η ΚΟ που τη στηρίζει δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.
Πάντως οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα συζητηθούν και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που θα παραμείνει στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι αλλαγές, σταθερή αξία παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.
Κεντρικό πρόσωπο στον υπό συζήτηση ανασχηματισμό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα προκαλεί και με τις απόψεις του, όπως αυτή ότι η Ελλάδα δεν έχει υπερφορολόγηση. Ο Γ. Στουρνάρας ήδη έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τον στηρίζει, καθώς είμαστε εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει και μονιμότητα…
Υπό αυτή την έννοια, όλα είναι πιθανά για το μέλλον του υπουργού Οικονομικών που χθες στη Βουλή πέρασε μια δύσκολη μέρα στην επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητούσαν τον προϋπολογισμό. Αμετακίνητοι εμφανίζονται ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.
Σταθερή αξία για τον Αντ. Σαμαρά είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, στο πρόσωπο του οποίου επενδύει πολλά και για το επόμενο εξάμηνο, καθώς στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα έχει κομβική θέση η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να μην είναι ευχαριστημένος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ υπάρχει κακή εικόνα σε πολλούς βουλευτές για τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, ενώ θετική κριτική υπάρχει για τον έτερο υφυπουργό Θανάση Σκορδά. Για τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έχει θετική εικόνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει θετικό πρόσημο, ενώ απαρατήρητος περνάει ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Το πρόσωπο των ημερών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται μαχητής για το Μαξίμου, αν και δέχεται πολλά πυρά, τόσο εντός, όσο εκτός ΝΔ.
Καλή εικόνα υπάρχει για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ενώ χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα είναι ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, που όμως έχει στενή σχέση με το κεντρικό σύστημα εξουσίας και άρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Στο στόχαστρο πολλών βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την αντικατάσταση του οποίου ζήτησε χθες η Καθημερινή, ενώ χωρίς ιδιαίτερη παρουσία είναι ο υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου και ο Θεσσαλονικιός Κώστας Γκιουλέκας.
Θετική είναι η αξιολόγηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλείται να τρέξει πολύ γρήγορα το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας. Χωρίς στίγμα παραμένει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης αν και θεωρείται άριστος γνώστης των αγροτικών θεμάτων δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα αποτελέσματα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τυπικές σχέσεις έχει με τον αναπληρωτή του, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος επίσης δεν έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένες επιδόσεις.
Αμφιλεγόμενες είναι οι απόψεις για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ θετικά κρίνεται η μέχρι στιγμής παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη στη θέση της υπουργού Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου