Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τα αντάρτικα, τα «κάστρα» και τα στοιχήματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Τα αντάρτικα, τα «κάστρα» και τα στοιχήματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 θα έχουν ξεχωριστό και πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της Ελλάδας, στίγμα. 
Τι δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει σπάσει και έχει αντικατασταθεί από το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο.
Νέα κόμματα και  νέες συμμαχίες κάνουν ντεμπούτο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% του 2010 διεκδικεί πλέον με αξιώσεις περιφέρειες και δήμους. 
Ο δικομματισμός που επικρατούσε πριν από την κρίση και που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 φαίνεται πως έχει καταρρεύσει και το εκλογικό σώμα, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει κατακερματισμένο ανάμεσα σε νέες πολιτικές δυνάμεις. 
Το 2010 για τον Δήμο της Αθήνας είχαμε οκτώ υποψηφιότητες ενώ φέτος έχουν κατατεθεί ήδη εννέα και αν ξανακατέβει ο Γιώργος Αμυράς οι υποψηφιότητες θα γίνουν δέκα. 
Στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, με ισχυρό το ρεύμα ακόμα από το 2009, είχε κερδίσει τις επτά από τις 13 περιφέρειες, τρεις είχε κερδίσει η ΝΔ ενώ δύο η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ και μία το ΠΑΣΟΚ με τον ΛΑΟΣ. 
Στις περισσότερες περιφέρειες του 2010 τρίτη δύναμη ήταν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείτο στο 4% περίπου ενώ η Χρυσή Αυγή δεν είχε κατεβάσει υποψήφιους. Στις αυτοδιοικητικές του 2010 είχε κάνει και το εκλογικό ντεμπούτο της η ΔΗΜΑΡ η οποία σε πολλές περιπτώσεις είχε συνεργαστεί με τους Οικολόγους χωρίς ωστόσο κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα. 
Τέσσερα χρόνια αργότερα ο χάρτης έχει αλλάξει κατά πολύ. Σχεδόν τρεις μήνες πριν και παρατηρείται μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση υποψήφιων, από τα περισσότερα κόμματα. 
Η Νέα Δημοκρατία μετρά ήδη τρία αντάρτικα: στον Δήμο της Αθήνας με το εξής παράδοξο, ο Νικήτας Κακλαμάνης  να παραμένει μεν βουλευτής της ωστόσο να κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος απέναντι από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης ο Απόστολος Τζιζτικώστας νυν περιφερειάρχης της ΝΔ να τα «βάζει» με την επίσημη υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη, και στη Στερεά Ελλάδα ο πρώην  υπουργός της ΝΔ  Θανάσης Γιαννόπουλος να «επιμένει» απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.
Αν η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει το 2010, ως αντιπολίτευση,  τρεις περιφέρειες... φέτος με το στίγμα μάλιστα της «μνημονιακής κυβέρνησης» δείχνει πως θέλει και ίσως να καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη.
Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πως ο πράσινος χάρτης από τις περιφερειακές εκλογές του 2010 αποτελεί μακρινό παρελθόν και παίζουν εκ του ασφαλούς με δοκιμασμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης όπως ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ το «άνοιγμα» σε ευρύτερες δυνάμεις με υποψηφιότητες όπως του Οδυσσέα Βουδούρη- που ακόμα εκκρεμεί- και του Θεόδωρου Καρυπίδη-που τελικά αποσύρθηκε- μέχρι στιγμής μόνο πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει.  Ο πήχης έχει μπει ψηλά, καθώς από τη νοοτροπία του 4% πρέπει να προσαρμοστούν στο ρόλο του κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε επιστρατεύτηκαν κορυφαία στελέχη που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις  όπως η Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και νέα άφθαρτα πρόσωπα-έκπληξη όπως ο Γιώργος Σακελλαρίδης για τον Δήμο της Αθήνας. 
Ο δρόμος προς την κάλπη είναι όμως μακρύς και όσο ο πολιτικός προσανατολισμός της Κουμουνδούρου παραμένει θολός- με έντονες εσωκομματικές διαφωνίες - θα επηρεάζεται ενδεχομένως και το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. 
Το βράδυ της 25ης Μαΐου σίγουρα θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.  Το «ταμείο» από περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές θα περιέχουν αδιαμφισβήτητα έντονο πολιτικό μήνυμα που όσο και διαφορετικά να ερμηνευτεί από τα κομματικά επιτελεία θα «χτυπήσει» καμπανάκι εκεί που πρέπει για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου