Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Προχωράει η η εξίσωση των πτυχίων Πανεπιστημίων–ΤΕΙ,στο δημόσιο τομέα
«Ο εκτελεστικός νόμος 3549∕2007 –εκτελεστικός του άρθρου 16 του Συντάγματος- προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έχει προχωρήσει αυτή η εξίσωση στον δημόσιο τομέα; Η απάντηση είναι «όχι, δεν έχει προχωρήσει».
Τα παραπάνω είπε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, απαντώντας στην ερώτησή του, σχετικά με τη δυσμενή αντιμετώπιση των πτυχιούχων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), και υπογράμμισε τα εξής:
Α.Το λέω αυτό, αναγνωρίζοντας πλήρως –και το γνωρίζετε καλά γιατί έχετε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό- την περιπλοκότητα και την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος. Δεν το λέω διότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Το λέω διότι ενδεικτικά αναφέρω μόνο ότι μία εξίσωση κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ θα απαιτούσε αλλαγή του Υπαλληλικού Κώδικα, αλλαγή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 50, που αφορά στο προσοντολόγιο, καθώς και μία σειρά από ρυθμίσεις, για τις οποίες έχετε ενδιαφερθεί προσωπικά, ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Β.Είναι, δηλαδή, με άλλα λόγια ένα ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο και ένα ζήτημα, το οποίο, εφόσον αποφασίσουμε συνολικά να το ανοίξουμε, εκ των πραγμάτων θα έχει και ως αποτέλεσμα και μισθολογικές αναπροσαρμογές αναπόφευκτες.
Γ.Το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε, διότι σήμερα –και σας προσκομίζω τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία από την απογραφή- έχουμε διακόσιους σαράντα τρεις χιλιάδες τετρακόσιους ογδόντα εννέα υπαλλήλους ΠΕ καταγεγραμμένους στην απογραφή και πενήντα επτά χιλιάδες πεντακόσιους είκοσι πέντε υπαλλήλους ΤΕ. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός.
Δηλαδή, σχεδόν το 10% των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, κύριε Πρόεδρε, είναι υπάλληλοι κατηγοριοποιημένοι με το υφιστάμενο πλαίσιο ως υπάλληλοι ΤΕ.
Δ.Δεν λέω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Θέλω απλώς να συμφωνήσετε μαζί μου ως προς την πολυπλοκότητα και την περιπλοκότητα και τη συνολική αντιμετώπιση που το ζήτημα της διακριτικής μεταχείρισης των ΠΕ και των ΤΕ συνεπάγεται.
Ε.Είναι, όμως, υποχρέωσή μας και υποχρέωση του Υπουργείου το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Ζ.Μια τελευταία φράση θα ήθελα να πω ως προς το ζήτημα των προϊσταμένων θέσεων. Κάντε λίγο υπομονή. Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε καταθέσει στην Ολομέλεια το καινούριο σχέδιο νόμου για τον καινούριο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων θέσεων.
Η.Ο δικός μας σκοπός σε καμία περίπτωση δεν είναι να περιορίσουμε το υποσύνολο των υποψηφίων για προϊσταμένους θέσεων μόνο στους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
ΑΠΟΣΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Ο πρώην προεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε πως «είναι μία από τις στρεβλώσεις που έχει πληρώσει και η κοινωνία και η εθνική οικονομία ότι επί τριάντα σχεδόν χρόνια αυτά τα ιδρύματα καταπολεμούνται από συντεχνιακές απόψεις και συμφέροντα που αποβαίνουν σε βάρος δε αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν όσοι καταπολεμούν αυτά τα ιδρύματα».
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως «αυτά τα ιδρύματα το κράτος έχει πληρώσει πάρα πολλά και σε εξοπλισμούς και σε υποδομές. Επιπλέον, έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά χιλιάδες νέοι» και πρόσθεσε: «Εδώ αναγνωρίζονται οι απόφοιτοι των κολεγίων, κύριε Υπουργέ. Και ξέρετε και το franchising που κάνουν ορισμένες επιχειρήσεις με τους τίτλους διαφόρων αγνώστου ποιότητος ξένων πανεπιστημίων. Αυτή είναι μία μεγάλη αδικία όχι μόνο για τους αποφοίτους των ΤΕΙ και αυτούς που σπουδάζουν εκεί αλλά για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία. Υπάρχει, δυστυχώς, η διάκριση αυτή».
esos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου