Ευρωεκλογές-Εκλογή Προέδρου Ευρ.Επιτροπής: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στην τελική ευθεία μπαίνει η «μάχη» για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τους εκλεκτούς των ευρω-ομάδων να παίρνουν θέση μάχης λίγες μήνες πριν από τις ευρωεκλογές που θα επηρεάσουν αλλά δεν θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πήρε την Παρασκευή στο Δουβλίνο το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) έπειτα από αναμέτρηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ λαμβάνοντας 382 ψήφους έναντι 245 του γάλλου επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς. Ο 60χρονος πολιτικός από το Λουξεμβούργο κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού (1995-2013) και γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια των Βρυξελλών. Η σχεση του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ πέρασε πολλές φάσεις ψυχρότητας κατά το παρελθόν, όμως τελικά έλαβε τη στήριξή της, που ήταν καθοριστική για να επηρεάσει τις εξελίξεις στο συνέδριο του EΛΚ. O πολυμήχανος Γιουνκέρ, πάντως, δεν συμβολίζει την ανανέωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ σε σχετική ερώτηση στο Δουβλίνο απέφυγε να απαντήσει ρωτώντας εάν πρόκειται για «πραγματική ερώτηση ή αστείο».
Βασικός του αντίπαλος, εκπροσωπώντας την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D), είναι ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς. Ο 59χρονος πρόεδρος του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στο συνέδριο των Σοσιαλιστών που διεξήχθη προ ημερών στη Ρώμη, με 368 σύνέδρους να στηρίζουν την υποψηφιότητά του, δύο να τον καταψηφίζουν και 34 να είναι απόντες από την ψηφοφορία. Ο Σουλτς μεταπήδησε από την τοπική αυτοδιοίκηση της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο εκλέγεται από το 1994. Ο ίδιος χαρατήρισε την έλλειψη εμπειρίας του «ως πλεονέκτημα», θέτοντας ως στόχο την αναδιοργάνωση της Κομισιόν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι ο εκλεκτός της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL). Τον Δεκέμβριο έλαβε το χρίσμα στο 4ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη με ποσοστό 84,1%. Η ευρω-ομάδα είναι έκτη δύναμη αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως οι τάσεις δείχνουν άνοδο, μέχρι και την τρίτη θέση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει ουκ ολίγες φορές συγκρουστεί με Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενώ η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 καθώς και οι καλές του σχέσεις με το γερμανικό Die Linke και με τη γαλλική Αριστερά του έδωσαν «διαβατήριο» για την κούρσα.
Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι (ALDE) από την πλευρά τους, εξέλεξαν την 1η Φεβρουαρίου τον Γκι Φέρχοβσταντ ως υποψήφιό τους. Ο 61χρονος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου (1999-2008) κέρδισε την υποψηφιότητα με ποσοστό 80%. Είναι γνωστός φεντεραλιστής και ηγείται του ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην αναμέτρηση για την προεδρία της Κομισιόν το κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων θα έχει διπλή εκπροσώπηση. Ο Γάλλος Ζοζέ Μποβέ και η Γερμανίδα Σκα Κέλερ θα είναι οι δύο συνυποψήφιοι, αν και η χαμηλή συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία επισκίασε την εκλογή.
Οι δύο βασικοί αντίπαλοι για την διαδοχή του κ. Μπαρόζο, τον ερχόμενο Νοέμβριο που λήγει η θητεία του, είναι, χωρίς αμφιβολία οι κύριοι Γιουνκέρ και Σουλτς, αφού εκπροσωπούν τις δύο μεγαλύτερες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναμένεται εκ νέου να λάβουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών και τον Μάιο.
Ο παράγοντας ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, όμως το «πράσινο φως» θα δώσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρω-κάλπες συνδέονται με την εκλογή του επικεφαλής της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας (τέθηκε σε ισχύ το 2009), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να «εξετάσει» τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όταν θα προτείνει υποψήφιο για την Επιτροπή.
Τότε, η νέα σύνθεση της ευρωβουλής θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τον υποψήφιο που πρότειναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος υποψήφιος που θα προταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί ευκολότερα από τους ευρωβουλευτές. Κάθε νέα διαδικασία έχει τα «θολά» της σημεία, ακόμα και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών των 30.000 υπαλλήλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου