Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ευρωεκλογές και κόμματα: Γκολ σε παιχνίδι τένις;


Ευρωεκλογές και κόμματα: Γκολ σε παιχνίδι τένις;

Αντιγόνη Λυμπεράκη* 



Τον Μάιο θα ψηφίσουμε για την Ευρωβουλή. Όμως ταυτόχρονα θα ψηφίσουμε και για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Είναι τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις και τρεις διαφορετικές αποφάσεις.

Και όμως, μας τις σερβίρουν σαν να ήταν μία. Με τα ίδια γνωστά κομματικά κριτήρια. Θέλουν να προσεγγίσουμε τις ευρωεκλογές σαν οπαδοί. Θέλουν να προσεγγίσουμε οπαδικά και τις ευρωεκλογές. Είτε σαν φανατισμένοι, είτε σαν προδομένοι οπαδοί. 

Ας το δούμε, λοιπόν, με όρους αθλητικούς. Υπάρχει ένα πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, ένα στο μπάσκετ και υπάρχει ακόμα ένα τουρνουά τένις. Το ποδόσφαιρο έχει τους περισσότερους φιλάθλους. Αυτοί ξέρουν τους κανόνες του ποδοσφαίρου, τους μαντεύουν για το μπάσκετ (το καλάθι μοιάζει με τέρμα) και προσπαθούν να μετράνε γκολ στο τένις. 

Στις ευρωεκλογές, τα κόμματα που κυβερνάνε ή προσπαθούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν φίλαθλους του ποδοσφαίρου. Τι κι αν οι αγώνες αφορούν το μπάσκετ (τοπικές και περιφερειακές εκλογές) και το τένις (ευρωεκλογές); 

Τα χρώματα που φορούν οι αντίπαλοι κάπως μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια. Όπως το τένις, έτσι και οι ευρωεκλογές μπορεί να προσφέρουν εντυπωσιακές φάσεις, αλλά το τι επιδιώκει και πώς σκοράρει η κάθε πλευρά δεν είναι πάντα σαφές. Ιδανικές συνθήκες για να θολώνεις τα νερά. Επίσης για να παίζεις στον ένα αγώνα ελπίζοντας να κερδίσεις σε έναν άλλο – να παίζεις τένις ελπίζοντας να νικήσεις στο ποδόσφαιρο.

Όμως έτσι κινδυνεύεις να μη κερδίσεις τίποτε και να χάσεις σε όλα.

Σκόπιμο είναι επομένως να επανεξετάσουμε πώς «παίζονται» οι ευρωεκλογές, για να δούμε αν αξίζει να τις θυσιάσουμε στο εγχώριο κομματικό συμφέρον. Στις Ευρωεκλογές είναι διαφορετικά τα θέματα, διαφορετικά τα κριτήρια και διαφορετικοί οι συσχετισμοί.

Θέματα: Στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποιος θα επιβλέψει την ανάκαμψη (;) της Ελλάδας, θα ορίσει τους αντικαταστάτες της τρόικας και/ή θα σχεδιάσει το νέο Σχέδιο Μάρσαλ (το Σχέδιο Τσίπρα;).
Κόμματα:Στις Ευρωεκλογές κατεβαίνουν ευρωπαϊκά κόμματα: Το Λαϊκό – όπου δεσπόζουν οι Γερμανοί της Μέρκελ. Το Σοσιαλιστικό – όπου δεσπόζουν οι Γάλλοι του Ολάντ. Στο τρίτο κόμμα - των Φιλελευθέρων- δεν δεσπόζει κανείς αφού κυριαρχούν οι μικρές χώρες. Μετά οι Πράσινοι, οι συντηρητικοί, οι τέως κομμουνιστές και λοιποί ευρω-αρνητές. 

Αντιστοιχίσεις και Μπερδέματα: Στην στοίχιση των εγχώριων δυνάμεων με τα Ευρωπαϊκά αρχίζει το μπέρδεμα. Με το Λαϊκό είναι (κυρίως) η ΝΔ. Για την ευλογία των Σοσιαλιστών διαγκωνίζονται ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, 58 και λοιποί. Με το τρίτο κόμμα, τους φιλελεύθερους, μόνο η Δράση. Οι Πράσινοι της Ευρώπης μόνο συνωνυμία έχουν με τους Οικολόγους-Πράσινους. Με τους αριστερούς και τέως κομμουνιστές ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι λοιποί ακόμη ψάχνονται. 

Το βραβείο: Για πρώτη φορά η ψήφος στις ευρωεκλογές θα καθορίσει και ποιος θα είναι επικεφαλής της Κομισιόν στη θέση του (διορισμένου) Μπαρόζο–ποιος θα χειριστεί τις σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας.Δηλαδή στις Ευρωεκλογές ‘παίζεται’το κρισιμότεροελληνικό θέμα. Οι συντηρητικοί θα προτείνουν τον υποψήφιο της Μέρκελ, μάλλον τον Γιουνκέρ, οι σοσιαλιστές τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Σουλτς και οι Φιλελεύθεροι τον Φερχόφσταντ, τέως πρωθυπουργό του Βελγίου.

Οι κανόνες: Στις εθνικές εκλογές δίνουμε το 1/6 των συνολικών εδρών (μια ακόμη Θεσσαλονίκη) στο πρώτο κόμμα για να κυβερνά μόνο του. Ευτυχώς στο ευρωπαϊκό παιχνίδι αυτό δεν ισχύει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προκύψει από διαπραγματεύσεις. Όταν οι Λαϊκοί της Μέρκελ και του Σαμαρά και οι Σοσιαλιστές του Ολάντ και του Βενιζέλου διαπιστώσουν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία, θα ψάξουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση. 

Ο νικητής: Υπάρχει μια πιθανότητα (στο εκατομμύριο) αυτή η λύση να είναι οι Αριστεροί των τ. κομμουνιστών και του Τσίπρα. Όμως, τα προγνωστικά λένε ότι ο μεσαίος χώρος του Κέντρου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες. Αρα ο Φερχόφσταντ άρα έχει προοπτική να πάρει το κύπελλο – την προεδρία της Κομισιόν. Αυτό για εμάς σαν Ελληνες θα ήταν καλό – αφού ο Φερχόφσταντ ήταν ο μόνος που από την αρχή μιλούσε για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και θα βάλει τα Ελληνικά θέματα στο κέντρο της προσπάθειάς του.

Ο Έλληνας και η Ελληνίδα: Θεατές ή συμμέτοχοι;Στην Ελλάδα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα των ευρωεκλογών σαν να αφορούσε άλλους – όπως παρακολουθούμε το Ουίμπλεντον το καλοκαίρι. Μπορούμε και να πανηγυρίζουμε για το αποτέλεσμα, αν αυτό είναι ευνοϊκό για εμάς. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ψηφίζοντας θετικά στις ευρωεκλογές – με κριτήρια ευρωπαϊκά και όχι κομματικά. 

Αν θέλουμε να νικήσει ο καλός υποψήφιος, καλό είναι να ψηφίσουμε το κόμμα που τον στηρίζει. Αν μας αρέσει ο Φερχόφσταντ και όχι οι άλλοι, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά ψηφίζοντας Δράση. 

* Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι αντιπρόεδρος της Δράσης και υποψήφια ευρωβουλευτής

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου