Οι εκμυστηρεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για την μετεξέλιξη της ΝΔ
Λέγεται ότι όταν ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ στα τέλη του 2009 είχε πει σε στενούς πολιτικούς του φίλους ότι θέλει να φτιάξει ένα μεγάλο κόμμα που θα ενώνει τους πάντες: «δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, νεοδημοκράτες και Πασόκους». Αυτό θέλησε και με την Πολιτική Άνοιξη το 1993, αλλά δεν τα κατάφερε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψε την ιδέα…
Αυτή λοιπόν τη μεγάλη σύνθεση θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να την κάνει και πιστεύει ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, αφού ο ίδιος είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχος. Στις 30 Ιουνίου 2014, ένα περίπου μήνα μετά τις ευρωεκλογές, η ΝΔ θα συμπληρώσει ακριβώς 40 χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε…Αυτή μπορεί να είναι η νέα αρχή του νέου κόμματος που ο Πρωθυπουργός επιθυμεί για να συνθέσει το νέο πατριωτισμό και την υπερκομματική διάσταση.
Η «Νέα Ελλάδα», είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί συχνά τελευταία και αποτελεί το φάρο του. Ο όρος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς για τους μη μυημένους υπάρχει σε κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 1974 και αποτέλεσε και σύνθημα του κόμματος την περίοδο 1974-1978, ενώ είχε και κεντρική θέση στην ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ.
Ωστόσο το όνομα είναι κατοχυρωμένο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από τον όποιο και θα πρέπει να ζητηθεί και η σχετική έγκριση για τη χρήση του.
Ο Αντώνης Σαμαράς λέει σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ είναι πλέον ο βασικός εκφραστής του κεντρικού αστικού κόμματος και εκτιμά ότι το σχέδιό του μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Για να το πετύχει αυτό θα ζητήσει σύντομα εθνική ενότητα και συμπόρευση και με δυνάμεις εκτός του χώρου της ΝΔ και ευρύτερα της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ασφαλώς η επιχείρηση του Πρωθυπουργού δεν είναι εύκολη, διότι ήδη υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις, αν και πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα περιοριστούν, καθώς ελέγχεται πλήρως το κόμμα, ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής και αμφισβήτησης.
Πολλοί διερωτώνται πόσο εύκολο θα είναι να προχωρήσει και να πετύχει το σχέδιο του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή στο νέο σχήμα και προσώπων εκτός του χώρου της ΝΔ, που να σηματοδοτούν και κάτι άλλο, πέρα από την κεντροδεξιά.
Ορισμένοι τονίζουν πως αυτό μπορεί να γίνει με ενδεχόμενη συμπόρευση -όχι ένταξη- του Γιάννη Στουρνάρα ή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή του Γιώργου Φλωρίδη ή του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Δύσκολη απάντηση.. , αλλά όλα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα επιταχυνθούν ή όχι οι διαδικασίες…
Βασική επιδίωξη του Αντώνη Σαμαρά είναι να ανασυνθέσει το χώρο της κεντροδεξιάς και να διαμορφώσει ο ίδιος τους δικούς του όρους στο πολιτικό παιχνίδι. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία μετεξέλιξης της ΝΔ σε ένα νέο κόμμα με νέες δομές, νέο οργανόγραμμα, νέα φιλοσοφία, νέα κουλτούρα, νέες ιδέες και κυρίως νέα πρόσωπα και πιθανότατα με νέο όνομα.
Για να εξελιχθεί ομαλά το σενάριό του και να έχει μια γραμμική πορεία, απαιτείται να υπάρχουν ομαλές πολιτικά συνθήκες και την ίδια στιγμή να υπάρξουν και κάποια άλλα στοιχεία που θα ενισχύουν την προσπάθειά του.
Η επιτυχής ή μη έκβαση του σχεδίου του περνάει κυρίως μέσα από τις διεργασίες που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της ίδιας της δεξιάς και κεντροδεξιάς, μετέπειτα από τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις διαφόρων στελεχών του πάλαι ποτέ πανίσχυρου εκσυγχρονιστικού σχεδίου, αλλά και άλλων δυνάμεων του ευρύτερου χώρου του κέντρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός για να εξυπηρετήσει τη στρατηγική του δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ανοιχθεί σε εκσυγχρονιστικές δυνάμεις. Ήδη έχουν γίνει κρούσεις σε πρόσωπα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί θετικές απαντήσεις, αλλά είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, που θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ είναι θα επιχειρήσει να αποψιλώσει σε μεγάλο βαθμό την άλλη δεξιά, δηλ. τους Ανεξάρτητους Έλληνες κυρίως και σε δεύτερο χρόνο τη Νέα Μέρα, ενώ θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πως είναι ζήτημα εβδομάδων, η ενσωμάτωση δυνάμεων από το ΛΑΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου