Τα ωραιότερα κτίρια πανεπιστημίων στον κόσμο
Μπορεί το κτίριο της πανεπιστημιακής σχολής, όπου φοίτησε κανείς να μην πιάνει μεγάλη θέση στις αναμνήσεις του σε σχέση με τις υπόλοιπες εμπειρίες που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των «φοιτητικών του χρόνων», ωστόσο αν φοιτούσατε κι εσείς σε κάποιο από τα παρακάτω κτίρια…σίγουρα θα τα θυμόσασταν για πολύ καιρό μετά.
Ενδεχομένως να μη θέλατε να χάσετε…ούτε μάθημα!
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Emporis, που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με αυτά που αποκαλεί ως τα «πιο εντυπωσιακά πανεπιστημιακά κτίρια σε όλον τον κόσμο».
Ανάμεσα στα δέκα πρώτα, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβάνεται το ρωσικό πανεπιστήμιο Lomonosov Moscow State University, που είναι το ψηλότερο στον κόσμο (φτάνει σε ύψος 240 μέτρων), το Swanston Academic Building στην Αυστραλία με την ιδιαίτερη, κυματιστή και οδοντωτή πρόσοψή του και το Bradfield Hall στο Cornell University των ΗΠΑ, που δε διαθέτει σχεδόν καθόλου…παράθυρα!
1. Philologische Bibliothek, Γερμανία
Η βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος Rost- und Silberlaube στο πανεπιστήμιο Freie Universitat του Βερολίνου. Παρότι φαίνεται να αποτελεί τμήμα των υπαρχόντων κτιρίων, αποτελεί από μόνη της ένα μοναδικό οικοδόμημα. Μπορεί να «φιλοξενήσει» 800.000 βιβλία.
Αρχιτέκτονες: Foster + Partners
2. Lomonosov Moscow State University, Ρωσία
Όταν ολοκληρώθηκε ήταν ο 7ος υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου και ο υψηλότερος εκτός της Νέας Υόρκης.
Αρχιτέκτονες: Lev Vladimirovitch Rudnev
3. Bradfield Hall, ΗΠΑ
Το κτίριο Bradfield Hall στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης πήρε το όνομά του από τον Richard Bradfield, ομότιμο καθηγητή, ο οποίος ήταν διευθυντής του τμήματος Αγρονομίας του πανεπιστημίου το διάστημα 1937 - 1955. Οι δέκα πρώτοι του όροφοι δε διαθέτουν παράθυρα, γιατί στεγάζουν εργαστήρια υπό ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες.
Αρχιτέκτονες: Ulrich Franzen & Associates
4. Campus Luigi Einaudi, Ιταλία
Όλο το campus αποτελείται από δύο κτίρια και στεγάζει τις σχολές Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Universita Degli Studi Di Torino. Μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 φοιτητές.
Αρχιτέκτονες: Foster + Partners
5. Graduate Centre, Ηνωμένο Βασίλειο
Το συγκεκριμένο κτίριο κέρδισε το βραβείο «RIBA Award» το 2004 και το «Building of the Year Award -- Royal Fine Arts Commission Trust -- Jeu D'Esprit» το 2005. Λειτουργεί ως πύλη στο πανεπιστήμιο London Metropolitan University στην οδό Holloway.
Αρχιτέκτονες: Daniel Libeskind
6. Mode Gakuen Cocoon Tower, Ιαπωνία
Στο συγκεκριμένο κτίριο έχει δοθεί το παρατσούκλι «το γιγαντιαίο κουκούλι». Στεγάζει τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Τόκιο (ανάμεσα στα οποία μια σχολή μόδας και ιατρικής) και είναι το δεύτερο ψηλότερο εκπαιδευτικό κτίριο του κόσμου (πρώτο είναι το Lomonosov στη Ρωσία).
Αρχιτέκτονες: Tange Associates
7. Run Run Shaw Creative Media Centre, Κίνα
Το 2012 το Run Run Shaw Creative Media Centre απέσπασε την BEAM Platinum διαβάθμιση βιωσιμότητας. Στεγάζει τη σχολή School of Creative Media του πανεπιστημίου City στο Χονγκ Κονγκ.
Αρχιτέκτονες: Daniel Libeskind
8. Sharp Centre for Design, Καναδάς
Το τμήμα Sharp Centre for Design του πανεπιστημίου OCAD στο Τορόντο, βρίσκεται σε ύψος 26 μέτρων από το έδαφος και στηρίζεται σε 12 γιγαντιαία «μολύβια». Ορισμένα είναι βαμμένα μαύρα, με αποτέλεσμα το βράδυ να… «εξαφανίζονται».
Αρχιτέκτονες: Alsop Architects, Robbie/Young + Wright Architects.
9. Swanston Academic Building, Αυστραλία
Το πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας επένδυσε συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το κτίριο και το καινούριο RMIT Design Hub. Έχει αποσπάσει πέντε «πράσινα αστέρια» από το Συμβούλιο Green Building Council of Australia (GBCA).
Αρχιτέκτονες: Lyons Architects.
10. Universiteitsbibliotheek, Βέλγιο
Το κτίριο του πανεπιστημίου Katholieke Universiteit Leuven έχει σχεδιαστεί σε νέο-φλαμανδικό, αναγεννησιακό στιλ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς επίσης και οι 900.000 τίτλοι βιβλίων που διέθετε. Ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο.
Αρχιτέκτονες: Warren & Wetmore.
newsbeast.gr
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου