Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πως θα βρει τους 180 βουλευτές η κυβέρνηση..?


Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πως θα βρει τους 180 βουλευτές η κυβέρνηση..?



Πηγή: koolnews.gr
Η πολιτική αριθμητική παίζει πάντα το ρόλο της. Γι’ αυτό το λόγο, μετά τον ανασχηματισμό και αμέσως μετά τα μπάνια του λαού, δύο νούμερα θα βρεθούν στο πολιτικό προσκήνιο: το 180 και το 121.
Συγκεκριμένα, 180 βουλευτές χρειάζεται η κυβέρνηση για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτή την ώρα, στην Κ.Ο. της ΝΔ βρίσκονται 125 βουλευτές, ενώ η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαθέτει 27 βουλευτές. Αν στις κυβερνητικές δεξαμενές προστεθούν οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης και από πρώτη Σεπτεμβρίου ο αντικαταστάτης του Νίκου Σταυρογιάννη, ο οποίος αναλαμβάνει το δήμο Λαμιέων, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία ανεβαίνει στους 155 βουλευτές.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τον μαγικό αριθμό 121 για να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές, αν δεν έχουν προηγηθεί ήδη φυσικά. Αυτή την ώρα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 71 βουλευτές, ενώ δεδομένα εναντίον της οποιασδήποτε πρότασης θα είναι οι Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής (16 μέλη) και του ΚΚΕ (12 μέλη). Λογικά, εναντίον της κυβερνητικής πρότασης θα τεθεί και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν αυτή την ώρα 14 βουλευτές, βρίσκονται όμως σε φάση ενδοσκόπησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, κλειδί θα είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Το κοινοβούλιο διαθέτει σήμερα τον αριθμό ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά των 21 ανεξάρτητων βουλευτών. Οι 16 έχουν συγκροτήσει αυτόνομη Κ.Ο., τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ενώ 5 μέλη του κοινοβουλίου μένουν εκτός οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι δεν θέλουν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του θέρους να αναμένεται ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να επιτευχθεί προσέγγιση με βουλευτές που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στα κόμματά τους σήμερα.
Αντίστοιχα, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν με κάθε δυνατό τρόπο την εκλογή Προέδρου, ψαρεύοντας με τη σειρά τους από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων. Υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κύριοι Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης αλλά και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι αντιτάσσονται στη διαφαινόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιμηκύνει το βίο της δια της εκλογής του ΠτΔ, ενώ αντίστοιχη διάθεση φαίνεται πως υπάρχει και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουν περισσότερο για στρατηγική προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βαριές καταγγελίες Στρατούλη
Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM τη Δευτέρα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας επί της ουσίας δόλιες πολιτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών άλλων κομμάτων.
«Εμείς, βλέπουμε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να παγώσει τις εξελίξεις και να μετατραπούν οι επόμενοι μήνες σε χρόνο παρατεταμένης μετεκλογικής μάχης και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Καταγγείλαμε ότι υπάρχει όργιο υποσχέσεων, πιέσεων, δοσοληψιών σε βουλευτές κυρίως από τους ανεξάρτητους, αλλά και από κόμματα που βρίσκονται σε μια εσωτερική συζήτηση γιατί δεν πήγαν καλά στις ευρωεκλογές. Κάνουν κάθε τι δυνατόν για να πετύχουν αυτή την πλειοψηφία έγκαιρα και για να το ανακοινώσουν.
Όσο συνεχίζουν τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις συναλλαγές, δεν έχει που δεν έχει σχέση η Βουλή με τη λαϊκή βούληση, κινδυνεύει να φτάσει στα όρια της εξαχρείωσης που θα θυμίζει παλιές εποχές, της δεκαετίας του ’60. Υπάρχουν πιέσεις σε βουλευτές των ΑΝΕΛ για να δηλώσουν από τώρα για πρόεδρο της Δημοκρατίας όποιον προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το διδακτικό παρελθόν
Βεβαίως η χώρα έχει ζήσει ακόμη δύο φορές, στη μεταπολίτευση, το θρίλερ της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη το 1980 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαξε ουσιαστικά τον πολιτικό χάρτη της ευρύτερης δεξιάς παράταξης προκειμένου να πετύχει τον μαγικό αριθμό των 180 ψήφων.
Η δεύτερη φορά ήταν η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη, ως διαδόχου του Καραμανλή το 1985 με τα γνωστή του Γιάννη Αλευρά και τα χρωματιστά ψηφοδέλτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου