Τι αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας...
Αν τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας δεν ακουστεί 180 φορές το όνομα του Στ. Δήμα, τότε μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, διαπιστώνεται αδυναμία εκλογής Προέδρου και εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί το Σώμα και να στηθούν εθνικές κάλπες μέσα σε 21 ημέρες.
Σε ένα τέτοιο σενάριο στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε Σώμα, με πρώτη υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι τότε, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι, εάν πάλι αποβεί άκαρπη τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές και αν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται η τελευταία ψηφοφορία όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.
Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί αμέσως μετά τις εκλογές, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, αν το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου