Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κρούγκμαν: "Οι Έλληνες δεν θα αντέξουν"



“Οι Έλληνες έδειξαν προθυμία να δεχθούν τον πόνο των σκληρών μέτρων, έτσι ώστε να φτάσουν στην ανάκαμψη. Έζησαν πολλά χρόνια ταλαιπωρίας για πολύ μικρή ανταμοιβή” - “Εάν γίνουν εκλογές, πιθανός νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας και που μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ”.


“Μad as Hellas”, λέει ο Πολ Κρούγκμαν σε νέα του παρέμβαση για την ελληνική και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος έχει πολλάκις εναντιωθεί στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας που πρεσβεύει το Βερολίνο, μια πολιτική την οποία θεωρεί υπαίτια της συνεχιζόμενης κρίσης και της αδυναμίας της Ευρωζώνηςνα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Και τώρα, στο τελευταίο του άρθρο για την εφημερίδα New York Times, σημειώνει τις- κατά την άποψή του - πραγματικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας μάλιστα γλαφυρά πως “οι Έλληνες είναι τρελοί (Σ.Σ. λογοπαίγνιο, του τύπου "τρελοί από θυμό") και δεν μπορούν να αντέξουν άλλο”!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πραγματική καταστροφική επίπτωση της ελληνικής κρίσης ήταν ο τρόπος με τον οποίο αλλοίωσε την οικονομική πολιτική, καθώς σοβαροί -υποτίθεται- άνθρωποι ανά τον κόσμο έσπευσαν να μάθουν τα λάθος συμπεράσματα. Τώρα η Ελλάδα φαίνεται να είναι ξανά σε κρίση. Θα μάθουμε τα σωστά μαθήματα αυτή τη φορά;».

Ο ίδιος διαφωνεί με τις απόψεις και τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς να προσποιούνται για το μέγεθος της κρίσης και της αδυναμίας περαιτέρω πιέσεων. Γράφει χαρακτηριστικά πως “η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Έχει μειώσει την απασχόληση στο δημόσιο και τους μισθούς, έχει προχωρήσει σε περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων, έχει αυξήσει τους φόρους”.

Και προσπαθεί μάλιστα να δώσει στους Αμερικανούς αναγνώστες μια τάξη μεγέθους της “ελληνικής υπερπροσπάθειας”: «Εάν θέλετε μια αίσθηση της κλίμακας της λιτότητας, θα ήταν σαν οι ΗΠΑ να είχαν εφαρμόσει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ίσες με 1 τρισ. δολάρια ετησίως. Στο μεταξύ, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν βυθιστεί, ενώ το ένα τέταρτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού, καθώς και οι μισοί νέοι παραμένουν άνεργοι»...

Επίσης, τονίζει πως η κατάσταση του χρέους μάλλον επιδεινώθηκε, με το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό –κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και όχι της αύξησης του χρέους- ενώ ακόμη έκανε την εμφάνισή του ένα πρόβλημα υψηλού ιδιωτικού χρέους, λόγω της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Υπάρχουν και κάποια θετικά, σύμφωνα με τον ίδιο. Η οικονομία αναπτύσσεται κάπως, «επιτέλους», χάρη στην άνοδο του τουρισμού. «Αλλά συνολικά, υπήρξαν πολλά χρόνια ταλαιπωρίας για πολύ μικρή ανταμοιβή».

Κατά τον κ. Κρούγκμαν οι Έλληνες έδειξαν προθυμία να τα περάσουν όλα αυτά, να δεχθούν δηλαδή τον πόνο των σκληρών μέτρων, έτσι ώστε να φτάσουν στην ανάκαμψη. «Και τα νέα που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι οι Έλληνες μπορεί να έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι πληροφορίες είναι περίπλοκες, αλλά ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί έναν αρκετά απελπισμένο πολιτικό ελιγμό για να αναβάλει τις γενικές εκλογές. Και εάν αποτύχει, ο πιθανός νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της αριστεράς που έχει ζητήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, και που μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ».

Όπως εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν, το σημαντικό σημείο είναι πως “δεν είναι μόνο οι Έλληνες που είναι τρελοί (λογοπαίγνιο με το όνομα της χώρας, δηλαδή «Mad as Hellas») και δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. «Κοιτάξτε την Γαλλία, όπου η Marine Le Pen, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, προηγείται των υποψηφίων των mainstream κομμάτων, από τη δεξιά και την αριστερά. Κοιτάξτε την Ιταλία, όπου οι μισοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ριζοσπαστικά κόμματα όπως η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Κοιτάξτε την Βρετανία, όπου τόσο η αντιμεταναστευτική πολιτική ορισμένων όσο και οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές, απειλούν την πολιτική τάξη”...

Και καταλήγει: “Δεν έχω ιδέα πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό μάθημα στην πολιτική της αναταραχή, που είναι πολύ πιο σημαντικό από τα ψευδή μαθήματα που πήραν πολλοί λόγω των ιδιαίτερων δημοσιονομικών δεινών της”.



πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου