Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο Σαμαράς φεύγει...ποιος έρχεται;


Ας αφήσουμε στην άκρη τις πληροφορίες παραπολιτικού ενδιαφέροντος για το ότι υπήρχε γραμμή από τους Καραμανλικούς και Μητσοτακικούς για ψήφο σε άλλα κόμματα κι ας δούμε τι πραγματικά έχει να αντιμετωπίσει η ΝΔ, λίγες ώρες μετά τις εκλογές.

Το κόμμα βγαίνει από μία συντριβή (8,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ) και θα ψάξει να βρει ξανά τα πατήματά του, κυρίως ιδεολογικά. Χρειάζεται πολιτική καθοδήγηση, να δοθεί ένα ξεκάθαρο στίγμα με την τοποθεσία της Συγγρού στον χάρτη του πολιτικού σκηνικού:
Είμαστε η Κεντροδεξιά;
- Είμαστε με τη Λαϊκή Δεξιά; 
- Είμαστε με το Φιλελεύθερο Κέντρο; 
- Πόσο απέχουμε από τον κρατισμό και πόσο δεχόμαστε ''προοδευτικό'' νερό στο ''συντηρητικό'' κρασί μας;
Κι αν όλα αυτά φαντάζουν παρωχημένα για κάποιους, για τους περισσότερους δεν είναι. Σκεφτείτε τι υπάρχει μπροστά στο πεδίο του μέσου ψηφοφόρου της ΝΔ. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (πρώτη φορά Αριστερά και Εθνική Συμφιλίωση), ένα κόμμα απομακρυσμένο από τη βάση του, η οποία πίστεψε πως μπορεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και να κάνει παροχές για να απαλύνει τον πόνο. 
Κι ένα στελεχιακό δυναμικό χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσταγμα. Είναι ο κ. Φορτσάκης αυτός που σηματοδοτεί την επόμενη μέρα ή ο κ. Οικονόμου; Είναι ο κ. Βορίδης και ο κ. Άδωνις, που κερδίζουν πόντους επειδή προβάλλουν τους εαυτούς τους ως ''μεταρρυθμιστές'', ή είναι ο κ. Χατζηδάκης κι ο κ. Κυριάκος;
Στην επόμενη μέρα της ΝΔ ρόλο διεκδικούν αρκετοί. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Δένδιας μετέφερε τα εκλογικά δικαιώματά του στη Β' Αθηνών από την Κέρκυρα και βγήκε πρώτος. Δεν είναι τυχαίο που η Χρυσή Αυγή στις τοποθετήσεις της περισσότερο χτυπούσε τον κ. Βορίδη κι όχι τον κ. Σαμαρά, γιατί από αυτόν νιώθει πως απειλείται. Δεν είναι τυχαίες οι εμφανίσεις του κ. Απ. Τζιτζικώστα στη Μακεδονία και οι συμμαχίες που έχει κάνει. Κρατήστε τα παραπάνω ονόματα. Και κρατήστε το γεγονός πως ο κ. Σαμαράς δεν εξήγγειλε συνέδριο και περιμένει τις κινήσεις των «αντιπάλων» του.
Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι τι θα κάνει το στρατόπεδο κ. Μητσοτάκη. Άκουγες την κ. Ντόρα στο δελτίο του Mega να απαντά με «πατριωτική-κομματική» διάθεση στο σχόλιο του κ. Λαφαζάνη για το κόμμα που κάποτε είχε ιδρύσει. «Ήμουν και θα είμαι πάντα Νέα Δημοκρατία. Εκτός από εκείνα τα δύο χρόνια (2010-2012) που αποτέλεσαν μια λάθος επιλογή (του κ. Σαμαρά)». Η πορεία της; Ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή του Σαμαρά. 
Πάντα μέσα στα ονόματα που έπαιζαν για την προεδρία, δικό της κόμμα μετά την εσωκομματική συντριβή της το 2009, και επιστροφή στη μήτρα της ΝΔ. για να διεκδικήσει την αρχηγία ξανά. Το χειροκρότημα στο Tae Kwon Do προς το πρόσωπό της φανερώνει -αν μη τι άλλο- πως πολύς κόσμος περιμένει να τη δει να κινείται.
Νομίζω πως θα περάσει ένα διάστημα αμηχανίας και σιωπηλής καταμέτρησης δυνάμεων. Εξάλλου οι βιασύνες έχουν αποδειχθεί καταστροφικές. Μία μεταβατική περίοδος θα ήταν βάλσαμο για την ίδια τη κέντρο-δεξιά παράταξη. Ποιος θα τη συμβολίσει αυτήν τη μετάβαση; Υπάρχει ιδανικότερος από έναν 62χρονο ευγενικό κύριο με μουστάκι που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής;
Υ.Γ. Αφήστε τους ΑΝΕΛ και δείτε τα ποσοστά του κ. Λεβέντη στην Α' Θεσ/νίκης. Στο 100% της ενσωμάτωσης ξεπέρασαν το 5%...
Υ.Γ. Σημειώστε τον συσχετισμό δυνάμεων με βάση την σταυροδοσία. Τρίτη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην Α' Αθηνών, πρώτος ο κ. Δένδιας στην Β' Αθηνας και δεύτερος ο κ. Μητσοτάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου