Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Το "νέο" και το "παλιό" στις προσεχείς εκλογές




...Του Τάσου Χατζηβασιλείου

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, έχω δει πώς λειτουργούν διάφορες κοινωνίες ανθρώπων, καλύτερα οργανωμένες από την ελληνική. Το ερώτημα που στριφογυρίζει στο νου, είναι το ίδιο: γιατί εκείνοι μπορούν να λειτουργούν έτσι κι εμείς όχι;

Η απάντηση είναι απλή: ο τρόπος οργάνωσης του κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας είναι τόσο ξεπερασμένος, που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους με βάση τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα. Έχουμε διαμορφώσει ένα πολύπλοκο και παρωχημένο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ικανό να απορρυθμίζει και να αποσυντονίζει την ομαλή κοινωνική και οικονομική λειτουργία της χώρας. Με άλλα λόγια, η δημιουργία έργου και πλούτου φαντάζει πολύ δύσκολη για το άξιο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε εξαιτίας των στρεβλώσεων που χρόνια μας ταλαιπωρούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, με το αφήγημα του νέου και άφθαρτου, μοίρασε αφειδώλευτα υποσχέσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών παγιδεύτηκε στο όραμα της δήθεν ελπίδας και του έδωσε την ψήφο του, με τη σκέψη ότι ακόμη κι αν υλοποιήσει το ένα δέκατο των δεσμεύσεών του, η Ελλάδα θα γύριζε σελίδα. Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα υποχρέωσε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στην αναδίπλωση και την υπογραφή του τρίτου και επαχθέστερου Μνημονίου με τους εταίρους. 

Η ελπίδα έμεινε μόνο στα χαρτιά και τα προεκλογικά φυλλάδια. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του "νέου" έχτισαν ένα ισχυρό κομματικό κράτος, απέτυχαν να διαχειριστούν το προσφυγικό, έδιωξαν εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη χώρα και αποθάρρυναν άλλες τόσες από το να επενδύσουν εδώ, μπλόκαραν τις αποκρατικοποιήσεις, ξόδεψαν τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου, της αυτοδιοίκησης, ακόμα και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ουσία, το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας απομακρύνθηκε έτι περαιτέρω από εκείνο των αντίστοιχων κοινωνιών του δυτικού κόσμου.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ο νέος και ευειδής Αλέξης Τσίπρας δεν έλυσε τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Αποδείχθηκε ότι αυτά δεν λύνονται με ευχολόγια και ψέματα που θυμίζουν άλλες δεκαετίες, ούτε με πορείες και δημοψηφίσματα. Λύνονται με σταθερότητα, συνεργασία και σχέδιο. 

Η Νέα Δημοκρατία, εκείνη που από τους αντιπάλους της περιγράφεται ως εκπρόσωπος του "παλιού" και "φθαρμένου" συστήματος, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά και να διασφαλίσει τη μείζονα εθνική μας επιλογή, την πορεία μας εντός της ενωμένης Ευρώπης.

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, αποτελεσματικό κράτος, επενδύσεις, δουλειές.  Χρειάζεται να κρατήσει τα μορφωμένα παιδιά της εδώ. Η ΝΔ γνωρίζει καλά ότι πρέπει να κάνουμε επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που αγνοήσαμε και που οι άλλες χώρες έκαναν και βγήκαν απ’ την κρίση. Ως αξιόπιστη δύναμη στο εξωτερικό, θα θέσει ως πρώτο στόχο το τέλος της φοροεπιδρομής, τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ΝΔ, η παράταξη του "παλιού", γνωρίζει καλά ότι η πατρίδα έχει ανάγκη από πολιτικές συνεργασίες, καθώς μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις, δεν υπάρχει καιρός για κοκκορομαχίες. Δεν επιλέγει το δρόμο των εύκολων υποσχέσεων αλλά το δρόμο της υπεύθυνης στάσης. Έχει ήδη εκπονήσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα αλλαγών, πέρα και πάνω από το Μνημόνιο, για να επιστρέψει η πατρίδα στην ανάπτυξη και να ανακτήσει την κοινωνική συνοχή. 

Η βελτίωση της φορολόγησης, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και η ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον έλεγχο των δαπανών, η παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πατρίδα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους μέσω της ηλεκτρονικής διοίκησης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ ή την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, είναι ελάχιστες από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η "παλιά" Νέα Δημοκρατία.

Αν δεν τις εφαρμόσουμε, η πατρίδα δεν γλιτώνει την πτώχευση και τη δραχμή. Για να πλησιάσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, χρειαζόμαστε επειγόντως τη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για νέες επενδύσεις και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, έχουμε ανάγκη από σύγχρονα σχολεία, με διαδραστικά μέσα διδασκαλίας, που δεν θα φοβούνται την αριστεία και θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν εκπροσωπεί το παλιό. Δεν λειτουργεί με όρους άλλων δεκαετιών, ούτε με βάση το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Ναι, έχει κάνει λάθη και παραλείψεις. Όμως πλέον είναι έτοιμη και ώριμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στις 20 Σεπτεμβρίου βάζουμε τέλος στους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Γυρίζουμε σελίδα σε μια Ελλάδα νέα, που παράγει, εξάγει και προοδεύει.

* Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Υποψήφιος βουλευτής Ν. Σερρών – Νέα Δημοκρατία 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου