Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα
...της Κυριακής Τσανικίδη
Η δημοσιογραφία, πέρα απʾ την κλειστή ερμηνεία της ως επάγγελμα, είναι και λειτούργημα. Ο δημοσιογράφος, ως διαμεσολαβητής της τέταρτης εξουσίας, οφείλει να σέβεται και να τηρεί τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ο ρόλος που διαδραματίζει είναι σοβαρός και κοινωνικός. Μέσα απʾ το μέσο στο οποίο εργάζεται, πρέπει να ενημερώνει τους αναγνώστες, ακροατές ή τηλεθεατές για όλα όσα λαμβάνουν χώρα. Ζητήματα πολιτικά , κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά που απασχολούν την κοινή γνώμη θα πρέπει να διαδίδονται μέσω του δημοσιογράφου χωρίς την παραμικρή διαστρέβλωση.
Για την αποφυγή της παραπληροφόρησης, λοιπόν, αναγκαία καθίσταται η έρευνα, η διασταύρωση και η τεκμηρίωση των πληροφοριών που κατέχει πριν δημοσιευτούν στα μέσα.
Ως λειτούργημα η δημοσιογραφία προστατεύει τη δημοκρατία και στηλιτεύει κάθε αυθαίρετη πράξη από όπου κι αν προέρχεται. Γιʾ αυτό τον λόγο, η δημοκρατική συνείδηση και το ήθος αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να ασκήσει κάποιος το εν λόγω επάγγελμα-λειτούργημα.
Ο δημοσιογράφος είναι παρών για νʾ αφυπνίζει κι όχι να κοιμίζει. Κάθε είδους προπαγάνδας εκ μέρους του είναι αθέμιτη, καθώς αντίκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και στην κοινωνική ευθύνη που έχει.
Πρέπει να διασφαλίζει την ενημέρωση με αντικειμενικότητα χωρίς να επηρεάζεται από οικονομικά, κομματικά και άλλα συμφέροντα. Ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να είναι υποχείριο σκοπιμοτήτων, αλλά διαμεσολαβητής της αλήθειας. Πέρα, όμως, απʾ αυτό, διαμεσολαβεί και το κοινωνικό σύνολο.
Η αποτυχία του λειτουργήματος αυτού έγκειται όταν ο δημοσιογράφος παραποιεί, αποσιωπά ή υποσκάπτει τη σημασία γεγονότων. Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και θα πρέπει να αναφέρεται ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Ένα τέτοιου είδους ατόπημα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είναι η αναπαραγωγή ψεμάτων του Λευκού Οίκου για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» που υποτίθεται πως κατείχε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν από μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι περισσότερες εφημερίδες δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε αμφισβήτησαν τους πλαστούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους.
Οι ψευδολογίες και οι παραποιήσεις συμβάντων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι συχνά και παγκόσμιας εμβέλειας. Τα συμφέροντα καθιστούν πολλούς δημοσιογράφους φερέφωνα . Άλλοι απλά εκμεταλλεύονται τη δύναμη που έχουν προς όφελός τους, άλλοι προς όφελος των εργοδοτών τους. Τα παραδείγματα πολλά. Η μόλυνση της ενημέρωσης έχει καταρρακώσει το κύρος των δημοσιογράφων απαξιώνοντας το δημοσιογραφικό αυτό λειτούργημα.
Η δύναμη της τέταρτης εξουσίας πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να στοχεύει γιατί αυτήν υπηρετεί κι όχι τα πολιτικοοικονομικά οφέλη. Γιατί δια μέσου της τέταρτης εξουσίας θα μπορέσει η κοινή γνώμη να έχει μια άποψη εμπεριστατωμένη.
Έτσι πρέπει να είναι η σωστή δημοσιογραφία: να πληροφορεί χωρίς να παραπλανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου