«... Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα... (σ.σ. σε αυτό το σημείο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διακόπτεται από θερμό χειροκρότημα). Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσόρτσιλ και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλεϊ. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης, Έλληνες δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό...»
Μία ιστορική στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία, μία καθοριστική απόφαση για την πορεία της Ελλάδα στη Μεταπολίτευση.
Στις 28 Μαΐου 1979, ο έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα που είχε κάνει αίτηση ένταξης. Η ΕΟΚ αριθμούσε τότε 9 κράτη -μέλη και προσπαθούσε ακόμη να απορροφήσει τους κραδασμούς από την τελευταία ένταξη των τριών -Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία- το 1973.
Ο Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιζητήσει την προσχώρηση στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.
Ο Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, η οποία ήταν ακόμη εξαιρετικά ευαίσθητη.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου