Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σων Σπάισερ, ορκίστηκε ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν την προστασία των συμφερόντων τους» στoν πλούσιο σε υδρογονάνθρακες εμπορικό δρόμο, απ’ όπου περνούν ετησίως πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σχόλιά του έρχονται περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο υποψήφιος ΥΠΕΞ του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, έστησε σκηνικό αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, συγκρίνοντας την κατασκευή τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα από την Κίνα με την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία
«Καταλαμβάνουν εδάφη, ή τα ελέγχουν ή διακηρύττουν ότι ελέγχουν εδάφη που δεν ανήκουν στην Κίνα», είπε ο Τίλερσον στο Κογκρέσο, τονίζοντας την ανάγκη να στείλει ο Λευκός Οίκος ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στην Κίνα ότι πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες κι ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση των κινεζικών πλοίων σε τέτοια εδάφη.
Τα κινεζικά ΜΜΕ αντέδρασαν προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση της Κίνας στα νησιά κινδυνεύει να πυροδοτήσει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας».
Ο Σων Σπάισερ άφησε και χθες να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τηρήσει πιο σκληρή γραμμή στο θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας : «εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται όντως σε διεθνή ύδατα κι δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα διασφαλίσουμε ότι θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των διεθνών εδαφών και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα».
Ο Σπάισερ αρνήθηκε να εξηγήσει τι είδους ενέργειες προτίθεται να κάνει η Ουάσιγκτον, αλλά ειδικοί που συμβουλεύουν την ομάδα Τραμπ για την πολιτική που πρέπει να τηρήσει έναντι της Κίνας, υποστηρίζουν μια πιο σθεναρή στρατιωτική προσέγγιση, πρωτίστως με μια μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
«Προσέξτε πώς μιλάτε», απαντά το Πεκίνο
Από την πλευρά του το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον να μιλά και να ενεργεί προσεκτικά στο θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Η Κίνα έχει αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά Σπράτλι, υποστήριξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνιίνγκ.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα και τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις προσπάθειες εδραίωσης του ελέγχου της σε μια περιοχή όπου επίσης εγείρουν αξιώσεις το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Μάλιστα η Κίνα έχει μεταμορφώσει μια σειρά απόμερων κοραλλιογενών υφάλων ουσιαστικά σε στρατιωτικές βάσεις, όπως λένε ειδικοί, προκειμένου να ενισχύσει τις εδαφικές της αξιώσεις.
Τον περασμένο μήνα η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) υποστήριξε ότι η Κίνα ανέπτυξε στα τεχνητά νησιά «σημαντικά» οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστοιχιών και αντιπυραυλικών συστημάτων. Το Πεκίνο λέει ότι δεν σκοπεύει να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου