Αργά το βράδυ της Τετάρτης- χαράματα Πέμπτης, ο 42χρονος οικονομολόγος και πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφκσι εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία 62 εδρών στην 120μελή Βουλή.
Η κυβέρνηση διορίζεται περί τους έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. «Θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων. Θα εργαστώ με ευθύνη για μεταρρυθμίσεις και μία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Ζόραν Ζάεφ.
Η Δεξιά, η οποία κατείχε την εξουσία από το 2006, αρνείτο να την εγκαταλείψει, κατηγορώντας τους σοσιαλδημοκράτες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα αποδεχόμενοι τις διεκδικήσεις των κομμάτων της αλβανικής κοινότητας.
Στον παροξυσμό της κρίσης, περί τους εκατό οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στις 27 Απριλίου στο κοινοβούλιο για να ξυλοκοπήσουν βουλευτές, όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Αλβανός Ζιαντίν Σέλα και αυτή που σήμερα είναι πλέον υπουργός Άμυνας, η Ραντμίλα Σετσερίνσκα.
Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει τη σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά τη συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, διαδικασίες που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε ως στόχο την ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ και την Ατλαντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου