Το κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας που παριστάνει τη ''Μακεδονία'' ονομαζόταν στα χρόνια του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και μετά επί Τίτο ''Βαρδαρία''. Η Μπανόβινα του Βαρδάρη, Βαρντάρσκα Μπανόβινα, ήταν μια επαρχία της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των ετών της δεκαετίας του 1920 και την δεκαετία του 1990.
Πρωτεύουσα της επαρχίας ήταν τα Σκόπια και περιλάμβανε το έδαφος που σήμερα ανήκει στην ''πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'', αλλά και περιοχές που υπάγονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.
Το όνομα στην επαρχία δόθηκε από τον ποταμό Αξιό, που είναι γνωστός στα γειτονικά βαλκανικά κράτη αλλά και σε εμάς και ως ''Βαρδάρης''. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1940, οι Δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν την Μπανόβινα του Βαρδάρη.
Η επαρχία ως διοικητική δομή καταργήθηκε και η επικράτειά της διαμοιράστηκε στη Βουλγαρίας και στην Αλβανία που ελέγχονταν ως προτεκτοράτο από την Ιταλία.
Μετά τον πόλεμο, η περιοχή διαχωρίστηκε ανάμεσα στη ''Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και στη ''Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας'', ομόσπονδων δημοκρατιών της ''Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας''.
Από τότε μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει. Μπορεί η ψευδο-μακεδονική ταυτότητα να έχει επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του βουλγαρόφωνου πληθυσμού, οι Αλβανοί των Σκοπίων (40% του πληθυσμού) όμως δεν τη δέχονται.
Αντίθετα με ό,τι ίσως νομίζουν παράγοντες στα Σκόπια, δεν είναι πλέον χρήσιμα και αναγκαία στις ΗΠΑ όσο και πριν 10 χρόνια. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο επίσης και από τον νότο η Ελλάδα η ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ.
Η Σερβία επίσης έχει αρχίσει να φλερτάρει έντονα εδω και πολλά χρόνια με τη Δύση. Άρα, η ανάγκη τους ως κράτος-εντολοδόχος είναι πλέον περιττή!
Οι Αμερικανοί μα και άλλες δυνάμεις, δεν θα είχαν ίσως ακόμη, πρόβλημα να μοιραστούν οι ΝΑΤΟϊκές χώρες της περιοχής τα εδάφη ενός προβληματικού κράτους, που είναι διαρκής εστία αστάθειας και εθνολογικών παθών εδώ και 2 δεκαετίες.
Οι σχεδιασμοί διαμελισμού των Σκοπίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της ελληνικής παρέμβασης που δεν θέλει να δει μεγάλωμα της Αλβανίας κυρίως, μα και της Βουλγαρίας στα βόρεια σύνορά της.
Αν και στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα διεκδικούσε την προσάρτηση της περιοχής του Μοναστηρίου (και όχι μόνο) όπου ζουν και 100.000 Έλληνες μειονοτικοί, μη αναγνωρισμένοι ως ελληνική μειονότητα επίσημα, αλλά υπαρκτοί και καταμετρημένοι από τις ελληνικές υπηρεσίες.
Οι πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια που επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος έχουν μόνο ένα σύμμαχο, την πατρίδα μας, την Ελλάδα!
Για αυτό και οφείλουν να ικανοποιήσουν τις ελληνικές προτάσεις και να σταματήσουν να παριστάνουν το ποντίκι που βρυχάται, διότι τότε θα αφεθούν στον σχεδιασμό διαμελισμού τους που θέλουν πολλοί.
Οι Σκοπιανοί θα αποφασίσουν τι θέλουν να είναι. Μια χώρα-πρόβλημα που θα σβηστεί από τον χάρτη ή μια δυτική χώρα με την υποστήριξη της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου