Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης 
(ΚΕ.ΑΣ.Μ.)

στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ''ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ'' υπό τον Προέδρο Ιωάννη Π. Χουντή, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητή κ. Αχιλλέα Ζαπράνη.

Τα στελέχη του Ινστιτούτου ενημερώθηκαν από τον Πρύτανη για το σχέδιο νόμου του Υπ.Παιδείας σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα αρνητικά του σημεία. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το ανακοινωθέν της Συνόδου των Πρυτάνεων (10/6/2017) και η θέση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην δημόσια συζήτηση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Ενώ ο Πρύτανης ανέφερε τις δικές του προτάσεις για την ορθή λειτουργία των πανεπιστημίων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τους προσανατολισμού.


Τα κύρια σημεία και συμπεράσματα της συζήτησης είναι:

·         Θα πρέπει πολιτεία και πολίτες να αποφασίσουν τι πανεπιστήμιο θέλουν.
Ισχυρό, Δομημένο και Αποτελεσματικό ή Αδύναμο, Χωρίς Αρχές και με Κενά. Ο Νόμος 4009/2011 (Νόμος Διαμαντοπούλου) ήταν ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως είναι μόνο η αρχή.
             
·         Η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία απτά αποτελεσματα και όχι ανέργους. Στόχος είναι η καλύτερη ζωή, καριέρα και άνοδος με αποτέλεσμα την ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας. Θα πρέπει να τεθεί η λειτουργία της υπέρ της Έρευνας, του Επιστημονικού και Πρακτικού Περιεχομένου.

·         Άσυλο, Παραταξεις: Η τεράστια και σιωπηρή πλειοψηφία καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών θέλει να κάνει καλά την δουλειά της σε περιβάλλον ήρεμο και ασφαλές. Τονίστηκε ότι συγκεκριμενες μειοψηφίες προκαλούν γεγονότα, ενώ οι παρατάξεις, είναι καλό να υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να συνδιοικούν το ίδρυμα και να μετέχουν στην  εκλογή του σώματος διοίκησης του πανεπιστημίου. Καταληκτικά αναφέρθηκε ότι το παρόν Νομοσχέδιο αφήνει ευάλωτο το ελληνικό Πανεπιστήμιο.

·         Μεταπτυχιακά: Το ΠΑ.ΜΑΚ. τάσσεται υπέρ λειτουργικών προγραμμάτων που αυτοχρηματοδοτούνται και είναι αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι τα πολύ χαμηλά ή ανύπαρκτα δίδακτρα θα ήταν λάθος κίνηση προς μία αναποτελεσματική κατεύθυνση. Η λειτουργία τους θα έπρεπε να είναι ουσιαστική καθώς αποτελούν ζωή για το Ίδρυμα και πρακτική προσφορά προς τους φοιτητές και την κοινωνία.

Από την μεριά του ΚΕ.ΑΣ.Μ. υπήρξαν ποικίλες παρατηρήσεις και προτάσεις. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΑΣ.Μ. και κλασσικός Φιλόλογος, κ. Ιωάννης Π. Χουντής αναφέρθηκε στην ποιοτική υποβάθμιση του Πανεπιστημίου με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου και την ολική οπισθοδρόμηση που επιφέρουν. Ενώ χαρακτήρισε την πηγή αυτών μεταρρυθμίσεων ιδεοληπτική και χωρίς ουσία. Τόνισε την σημασία της αριστείας και της αναβάθμισης του κύρους των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό της χώρας.

Τοποθέτηση έκανε και ο Γεν. Διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ. κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος όντας Οικονομολόγος και απόφοιτος του ΠΑ.ΜΑΚ. έθιξε το θέμα του εκσυγχρονισμού των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας γέφυρας του ελληνικού Πανεπιστημίου με την αγορά και την αγορά εργασίας, ενώ παρουσίασε προτάσεις στον Πρύτανη για υιοθέτηση μοντέλων του εξωτερικού σε επίπεδο συνεργασίας Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι κ.κ. Κ. Μουράτης, Μ. Θεοχαράκης, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος, Δ. Καμενίκης, Μ. Μπέντσος, Ι. Κισκιπελής και Οδ. Μπαλίδης, στελέχη του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης.

Γραφείο Επικοινωνίας και Τύπου
Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης
Ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου
 &  Επικοινωνίας ΚΕ.ΑΣ.Μ.
Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου