Kαθολική επικράτηση του La Republique En Marche (LaREM) του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές δίνουν τα αποτελέσματα του α' γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
Καθιστώντας τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας απόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Το κόμμα Μακρόν και ο σύμμαχός του MoDem κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων αλλάζοντας τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας.
Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων, LaRep-UDI-DVD, με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του Yπουργείου Εσωτερικών.
Η ''Ανυπότακτη Γαλλία'' και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η κεντροαριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. PS-PRG-DVG. 9,51%.
Η ανάδυση του LαREM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία.
Ο θρίαμβος Μακρόν αλλάζει τα δεδομένα, πρόκειται για μια ιστορική νίκη που «πάγωσε» τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις πρώτες τους δηλώσεις θέτουν ζήτημα δημοκρατικών διαδικασικών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση με δεδομένο ότι πρακτικά τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στη νέα κυβέρνηση.
Το ''Εθνικό Μέτωπο'' της κ. Μαρίν Λε Πέν καταρρέει, το ίδιο και οι Σοσιαλιστές ενώ για την Κεντροδεξιά το αποτέλεσμα ήταν μια μάλλον απογοήτευση.
Πάντως η αποχή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, στο 51,4% σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Το αποτέλεσμα του α γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει την ολοκληρωτική κατάρρευση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος και των προσώπων του.
Το ιστορικό ποσοστό αποχής ερμηνεύεται ως απόρροια απογοήτευσης των ψηφοφόρων των παλαιών κομμάτων αλλά και ως ένδειξη δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας. 1 στους 2 Γάλλους δεν ψήφισε και όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό του κόμμα του Μακρόν.
Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του κ. Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Ο LaREM μαζί με τον σύμμαχό του το MoDem του κ. Φρ, Μπαϊρού θα καταλάβουν έως και 415 έδρες από τις 557 στο νέο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.
Η κεντροδεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των LaRep και UDI. Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.
Όσο για το ακραίο ''Εθνικό Μέτωπο'' (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της κ. Μαρίν Λε Πέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).
Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.
Η ''Ανυπότακτη Γαλλία'' του κ. Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου. Η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου