Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδος για το Σκοπιανό; Εύκολη η απάντηση! Για όλους όμως;

Σχετική εικόνα


Μέρες γιορτινές μα κάποιοι - εντός των τειχών και από διάφορες πλευρές - παίζουν με τα εθνικά θέματα πάλι! Η ΝΔ - δικαιολογημένα - αναρωτιέται ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω στο Σκοπιανό και η κυβέρνηση ρίχνει επικοινωνιακά πειροτεχνήματα με ειρωνεία. 


Η θέση είναι δεδομένη, ξεκάθαρη και έχει παρελθόν περίπου 10 χρόνων (Άνοιξη 2008, ΝΑΤΟ Summit στο Βουκουρέστι, Καραμανλής - Μπακογιάννη - Μειμαράκης). 


Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι και πάνω σε αυτή χτίζουμε το οτιδήποτε. Όλα τα άλλα είναι παραπολιτικά παιχνίδια, από οποία μεριά και αν προέρχονται... 


Η επίσημη θέση της Ελλάδος:


''Η Ελλάδα είναι σταθερή στην ειλικρινή επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.''


LINK από το site του Ελληνικού ΥΠΕΞ: Το Ζήτημα του Ονόματος της ΠΓΔΜ

Σύντομο Ιστορικό το Βουκουρέστι 2008 

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας ΠΘ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μπορεί να έπραξε αρκετά λάθη μα τότε έπραξε σωστά - παρουσία πάντα της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη και του ΥΠΕΘΑ Βαγγ. Μειμαράκη - στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. 

(Η θέση υπάρχει ολόκληρη πιο πάνω) 

Την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση!

Ο εκπρόσωπος του τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε: 

«Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας» ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους εξέφρασε την λύπη του για την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για γρήγορη λύση.

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ανέφερε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται απο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες, τότε 26 ήταν, σήμερα 27, plus Μαυροβούνιο) να γίνει σύντομα. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε: 

«Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, οργισμένος (!) δήλωσε ότι «παρ´όλο που η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα… Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε με ύφος ότι παραβιάστηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. 

Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της Συνόδου, τελικά ύστερα από συνάντηση του προέδρου Τζωρτζ Μπους με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεβσκι, αποφασίστηκε να παραμείνουν μέχρι και τη λήξη. Τέλος ο Μιλόσοσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα είναι απότοκος της όλης στάσης της Ελλάδας.
Σήμερα λοιπόν... 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλό θα είναι να καταλάβει ότι εδω και περίπου 3 χρόνια κυβερνά εκείνη και όχι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα και για τα όποια θετικά ή αρνητικά έρχονται περί του Σκοπιανου Ζητήματος ευθύνεται μόνο εκείνη. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άλλωστε όταν έπρεπε δείξανε σοβαρότητα και ευθύνη. 

Με τα εθνικά ζητήματα καλό είναι να μην παίζουμε παιχνίδια εικόνας και μηδενικής ουσίας! Η Ελλάδα πρέπει να φανεί προς τους έξω ενωμένη και ρεαλίστρια σε αυτό. Όπως καλώς κάνει και σε άλλα ζητήματα, βέβαια όχι σε αρκετά. Αισιοδοξώ ατομικά! 

Χρόνια Πολλά σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου