Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μια άλλη άποψη για το Βουκουρέστι 2008...

Αποτέλεσμα εικόνας για nato summit 2008

*

Οι συζητήσεις της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά για την στάση μας στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε μια από τις πολλές συναντήσεις, στην αμερικανική Πρεσβεία με την παρουσία του επιτετραμμένου της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια και άλλων αξιωματούχων.

Από την ελληνική πλευρά παρευρέθηκαν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος (γιος του παλαιού διπλωμάτη και υπουργού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δημητρίου Μπιτσίου) και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αριστείδης Αγαθοκλής. 

Ο κ. Μπίτσιος επέμενε πως η πιθανή προτεινόμενη σύνθετη ονομασία «πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρα» (το γνωστό erga omnes). Το όλο κλίμα ήταν αρνητικό με τις πιέσεις που δεχόταν συνεχώς η τότε ΥΠΕΞ κα. Ντόρα Μπακογιάννη και το επιτελείο του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών από την αμερικανική πλευρά στο να μη αντιταχθεί η Ελλάδα στην επιθυμία των ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά γνώριζε από πηγές της πως είχε αποφασισθεί απο την ΠΓΔΜ να υποβάλει το αίτημά της - η κυβέρνηση των Σκοπίων - ως ''FYROM'' και όχι ως "Μακεδονία", σαν plan b δηλ. αν η Ελλάδα δεν δέχονταν το την είσοδό των Σκοπίων ως ''Μακεδονία'' ώστε η Ελλάδα να μη μπορεί να το αρνηθεί τελικά... 

Βέβαια, η χώρα μας μπορούσε να προβάλει την ένστασή της με τα άλλα άρθρα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, περί "καλής γειτονίας". Θα έπρεπε όμως να συγκρουσθεί ακόμη πιο σθεναρά με τις ΗΠΑ.

Από την δύσκολη θέση μας έβγαλε η ενέργεια του τότε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος - μετά τις επανειλημμένες συζητήσεις που είχε με τον κ. Μπίτσιο - δεν έθεσε το αίτημα των Σκοπίων μεμονωμένως, αλλά μαζί με τα αιτήματα της Γεωργίας και Ουκρανίας. Είχαμε ένα "πακέτο" δηλαδή αιτημάτων τριών χωρών, όπου με ενιαίο τρόπο θα εξεταζόταν το θέμα της ένταξής τους. Ή και οι τρεις χώρες ή καμιά.

Όμως, η Ρωσία είχε διατυπώσει με αυστηρό τρόπο την αντίρρησή της σε τυχούσα ένταξη των δύο χωρών - Ουκρανίας και Γεωργίας - με τις οποίες συνορεύει, και κατ’ ουδένα τρόπο δεν ήθελε ΝΑΤΟικά στρατεύματα στα σύνορά της. Η δε Γαλλία, η οποία είχε ανοίξει μεγάλους εμπορικούς λογαριασμούς με την Ρωσία, πείσθηκε και ενημέρωσε τις ΗΠΑ πως δεν πρόκειται να εγκρίνει το αίτημα Ουκρανίας και Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Διαπιστώθηκε πως το εννοούσε ειλικρινώς και οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να αποσύρουν έμμεσα το θέμα κατ’ εκείνη την Σύνοδο, διαβεβαιώνοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες πως αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Προφανώς και η Ελλάδα είχε δείξει τον έντονο αρνητισμό της, δεν το αμφισβητεί αυτό κάνεις. Απλα αναφέρουμε ότι υπήρχε ήδη αρνητικό κλίμα προς το όλο ''πακέτο'' εισόδου των 3 χωρών. 

Αποσύρθηκε επομένως το αίτημα για ένταξη και των τριών χωρών - αφού όπως είπαμε, ήταν "πακέτο" - και συμπαρέσυρε και τα Σκόπια. Η ιστορία καλείται στο μέλλον να εξηγήσει τους λόγους που ο κ. Σέφερ ομαδοποίησε τα αιτήματα. Οι καχύποπτες αμερικανικές υπηρεσίες ίσως πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι οι κ.κ. Σέφερ και Μπίτσιος ήταν συμφοιτητές...






* Το κείμενο δεν είναι δικό μας μα άποψη - πληροφορία ατόμου που δεν επιθυμεί να πει το όνομα του. Επίσης έχει δημοσιευτεί και σε άλλους ιστοτοπους παλαιότερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου