Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Σόφια στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Αντιδρούν οι Αλβανοί των Σκοπίων στο «Gornamakedonija»
Το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μία λιτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, του Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη για το Σκοπιανό. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το περιεχόμενο της μαραθώνιας αυτής επαφής, που κράτησε εφτά ώρες και ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα εργασίας. Την ίδια στάση τηρεί το ΥΠΕΞ και για το αιφνίδιο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας υπουργός με τον ομόλογό του μία ημέρα νωρίτερα, αυτή τη φορά δίχως τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.
Αρχικά, λέγεται ότι υπήρχαν σκέψεις να μην γίνει καμία αναφορά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, κρατώντας τη στο σκοτάδι. Κάτι που τελικά απορρίφθηκε, υπό τον φόβο διαρροής και υπό το ρίσκο να κατηγορηθεί ο Νίκος Κοτζιάς για «μυστική διπλωματία». Πάντως κύκλοι του ΥΠΕΞ, υιοθετώντας τη μυστικοπάθειά του Νίκου Κοτζιά, αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι «προχωράμε καλά».
Στη γείτονα χώρα, το κλίμα που φαίνεται να βγαίνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ είναι πως «υπάρχει ομόφωνη συμφωνία να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό». Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα. Θα υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" και στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. Αυτό είναι που θα συζητηθεί και στην τρίτη συνάντηση της εβδομάδας, αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για πρόοδο στις συνομιλίες, έντονη ενόχληση προκάλεσε στην Αθήνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια και διπλωματική στήριξη από την Τουρκία. Η κίνηση αυτή, αν και αναμενόμενη, ανοίγει την πόρτα για πιο ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο κόκκινο.
Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gornamakedonija» είναι τα αλβανικά κόμματα τη γείτονας χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα. «Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην "Μακεδονική" γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της "Gornamakedonija". Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gornamakedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».
Ούτε εν μέσω όλων αυτών των διαβουλεύσεων και εξελίξεων, δεν κατάφερε να περάσει στα ψιλά η επίμαχη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το αεροδρόμιο της πόλης. Σε περίοπτη θέση και μάλιστα με εκτενή αναφορά σε αυτή, συσχέτιζαν την πρότασή του για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία με τις διαβουλεύσεις γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ. Το πρακτορείο ειδήσεων meta.mk, μάλιστα, το είχε ως πρώτο θέμα με τίτλο: «Μπουτάρης: Οι τουρίστες περιμένουν ότι θα προσγειωθούν στα Σκόπια αντί στη Θεσσαλονίκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου