Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ρυθμίζουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη προχώρησαν στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με της Θεσσαλονίκης.
«Το συλλαλητήριο θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας», τόνισαν χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσαν ότι «είναι ακομμάτιστο γιατί είμαστε υπεράνω κομμάτων». Παράλληλα απηύθυναν έκκληση προς τις αρχές να προστατέψουν κάθε πολίτη που θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ποιοι είναι οι διοργανωτές
Υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Μιχάλης Πατσίκας, ενώ μεταξύ των διοργανωτών είναι η Νίνα Γκατζουλή, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος.
Ποιοι είναι οι ομιλητές
Ως προς τη συμμετοχή πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι αναμένονται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα περισσότερα από 2.500 λεωφορεία. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 14:00 στο Σύνταγμα και κεντρικοί ομιλητές θα είναι, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Πού θα στηθεί η εξέδρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέδρα του συλλαλητηρίου θα στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στη συμβολή της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος, και όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, κοντά στην εξέδρα θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης για την προστασία των ομιλητών. Υπενθυμίζουμε ότι έπειτα και τις απειλές που έχουν διατυπωθεί από τον Ρουβίκωνα για το συλλαλητήριο, η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ο Άρειος Πάγος.
Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Όσον αφορά στις οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης Μίλτος Κοτζαγερίδης καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια».
Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων
Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου πάντως έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με κάθε αφορμή.
Από την πλευρά του πάντως το Μέγαρο Μαξίμου κρατά στάση αναμονής για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Χαρακτηριστική επ′ αυτού είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι «οι διαδηλώσεις είναι σημάδια δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό...δεν έχουν κακούς σκοπούς». «Είναι απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το ιστορικό υπόβαθρο των προοπτικών μελλοντικής συνεργασίας...Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μη μείνουμε παγιδευμένοι σε αυτήν», σημείωσε επίσης.
Στο συλλαλητήριο της Κυριακής στρέφει τη προσοχή της και η ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες την εκδήλωση στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ακόμα και κορυφαία γαλάζια στελέχη δηλώνουν ότι θα δώσουν το παρών. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για παράδειγμα, συνδέουν την παρουσία τους στο συλλαλητήριο με τις πρόσφατες απειλές του «Ρουβίκωνα» και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να διαφυλάξει την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εξέλιξη της εκδήλωσης.
Το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από το συλλαλητήριο της Αθήνας, αν και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είχε δώσει το παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας είχε αρθρογραφήσει υπέρ του συλλαλητηρίου. Από την άλλη, άξια αναφοράς είναι και η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ο οποίος από τη Βουλή προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανάκαμψης της Χρυσής Αυγής μέσα από τα συλλαλητήρια.
Όσον αφορά στους κυβερνητικού εταίρους, οι ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. Εξαίρεση αποτελεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος είχε δηλώσει: «Ούτε πήγα στο συλλαλητήριο, ούτε θα πάω, γιατί πιστεύω ότι τα εθνικά θέματα δεν λύνονται με συναίσθημα, λύνονται με λογική».
Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας
Το συλλαλητήριο της Κυριακής, όπως και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, έχει διχάσει και την Εκκλησία και αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ανακοινώσει την Τρίτη τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε αυτό, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τάχθηκε κατά δηλώνοντας: «ποιους εκπροσωπούν οι “άγνωστοι” συνδιοργανωτές, οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική Εκκλησία και να την “καπελώσουν“ για την ικανοποίηση δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων, άλλοθι και επιδιώξεων;».
Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ. Τι μέτρα έχει λάβει
Στο μεταξύ με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην ΕΛΑΣ επικρατεί πυρετός καθώς τα επιτελεία της έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές σε τέτοια περίπτωση.
Διαβάστε αναλυτικά: Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της αστυνομίας για το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής
Για το λόγο αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αναρχικών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.
Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του υπό κατάληψη κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.
Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πληροφόρηση ότι στη μεγάλη διαδήλωση θα συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες του ακροδεξιού χώρου, οι οποίες έχουν από την πρώτη στιγμή απευθύνει καλέσματα. Η κόντρα ανάμεσα στις ομάδες αυτές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μαίνεται και έτσι υπάρχει φόβος ξεσπάσματος βίας.
Παράλληλα, με το συλλαλητήριο η Αστυνομία πρέπει να περιφρουρήσει την Κυριακή (στις 19:00) το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο Καραΐσκάκη στον Πειραιά, αγώνας για τον οποίο θα επιστρατευτούν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών. Οι αυξημένες ανάγκες έχουν θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δυνάμεων της Αθήνας από την επαρχεία.
Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας. Ποιοι σταθμοί του Μετρό και δρόμοι θα κλείσουν την Κυριακή
Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας την Κυριακή. Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιo και Ομόνοια.
Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έως τις 23.59 της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου καθώς επίσης θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις οδούς και λεωφόρους:
- 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος
-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Πλατεία Συντάγματος
- Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου
- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας
- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της
- Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας
- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας
- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
- Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της
- Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας
- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
- Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
- Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας
- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση «τα χρονικά διαστήματα όλων των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (απαγόρευση κυκλοφορίας – στάσης και στάθμευσης), δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων.»
Από τις απαγορεύσεις περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ καθώς και τα λεωφορεία μεταφοράς συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου