Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ βάζει… εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Γιατί για άλλη μια φορά υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του ούτε και να… αλλάξει το «Μακεδονία» για το «εσωτερικό».
Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, το Σάββατο (14.04.2018), ο Ζάεφ υποστήριξε ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί υπάρχουν διαφωνίες για την αλλαγή του Συντάγματος (σ.σ. πάγιο αίτημα της Αθήνας) αλλά και το αν το νέο όνομα θα έχει διεθνή χρήση.
«Έχει γίνει πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα» είπε ο Ζάεφ. Αλλά πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες για το λεγόμενο erga omnes, δηλαδή τη χρήση του ονόματος… παντού. «Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα θέματα έχουν επιλυθεί, το οποίο δικαιολογεί την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρχει τελική συμφωνία», πρόσθεσε.
Ζάεφ: Κοντά σε συμφωνία για ταυτότητα, γλώσσα, εθνικότητα
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μόνο το θέμα που αφορά στη διεθνή χρήση του ονόματος δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνει επίσης τους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας», σημείωσε ο Ζάεφ.
Ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ξανά ότι η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές τάσεις. «Θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις που να δείχνουν πως ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα ή πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα», σημείωσε.
Παράλληλα, επανέλαβε πως ένα δημοψήφισμα επί του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί, θα γίνει στην ΠΓΔΜ. Δεν είναι γνωστό το πότε όμως. Ούτε αν θα γίνει αμέσως αφού υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες και πριν την (πιθανή) ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε..
Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας για ονομασία erga οmnes, ο Ζάεφ επανέλαβε αυτό που λέει συνεχώς η Σκοπιανή πλευρά. Πως δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση και γι’ αυτό δεν χρειάζεται η αλλαγή Συντάγματος, αφού το όνομα που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό δεν θα έχει καμία επιρροή στην Ελλάδα.
Κατά τον Σκοπιανό πρωθυπουργό η όποια λύση συμφωνηθεί πρέπει να γίνει αποδεκτό από θεσμούς και πολίτες και στις δυο χώρες. Και εξέφρασε την άποψη πως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των δυο χωρών θα πρέπει να στηρίξουν τη συμφωνία…
Πηγή: MIA
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου