«Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη Βουλή». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Σόφια. Και πρόκειται για μια απάντηση που δείχνει την επόμενη ημέρα, πώς ακριβώς θα κυλήσει η διαδικασία αν τον Ιούνιο κλειδώσει ο συμβιβασμός για το όνομα. Είτε αυτό είναι το Gorna είτε το Nova Macedonjia, όπως ακουγόταν στα πηγαδάκια της συνόδου στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα απαιτηθούν 151 βουλευτές ή 180 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα «Αυγή» είχε πρωτοσέλιδο το οποίο ανέφερε ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το "Μακεδονικό" με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» ανέφερε η «Αυγή», επικαλούμενη ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Πάντως, η Κομισιόν έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα λέγοντας: «Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν».
Η ίδια πηγή των Βρυξελλών που διέψευσε την πληροφορία, τόνιζε το λόγο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε πει:
«Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου