Οι λόγοι είναι 2, ένας πολίτικος και ένας συνταγματικός.
Ο πολιτικός λόγος
Μετα τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017 το λαικοδεξιό κόμμα του Γκρούεφσκι κέρδισε τις 51 από τις συνολικά 120 έδρες έναντι 49 για την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ, η οποία σημείωσε άνοδο 15 εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Διά πυρός και σιδήρου το κόμμα Ζάεφ έφτιαξε πλειοψηφία και κυβέρνηση μαζί με 10-13 έδρες από τα μικρότερα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα (4 είναι συνολικά και έχουν περίπου 20 έδρες, αλλά είναι διασπασμένα σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους).
Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ κ. Ιβάνοφ έχει έντονες επαφές με τουλάχιστον 15 εκλεγμένα άτομα από το κόμμα του Γκρούεφσκι, άλλωστε από το κόμμα αυτό προέρχεται και ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι το κόμμα είναι φανατικά κατά της κάθε αλλαγής στο όνομα της ΠΓΔΜ και πλέον έχει ως αρχηγό έναν εξίσου ακραίο κύριο όπως παλαιότερα τον Γκρούεφσκι. Οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι διασπασμένοι μεταξύ τους. Εύκολα λοιπόν ο Ιβάνοφ μπορεί να δυσκολέψει τα πλάνα του Ζάεφ που θέλει αρχικά 62-63 ψήφους για να περάσει άνετα την όποια ονοματολογική συνταγματική αλλαγή.
Ο συνταγματικός λόγος
Το σύνταγμα του 1991 αναθέτει τη νομοθετική εξουσία στο Κοινοβούλιο, που αποτελείται από ένα σώμα, τη Συνέλευση της ΠΓΔΜ. Τα 120 μέλη της εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια. Το κοινοβούλιο ψηφίζει τους νόμους, εκλέγει τα μέλη της κυβέρνησης, ψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό, επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, ορίζει και ανακαλεί τους δικαστές και κηρύσσει πόλεμο κλπ κλπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια, όταν κάνει χρήση του, ο νόμος εισάγεται για δεύτερη φορά στη Συνέλευση και υιοθετείται οριστικά αν πάρει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων, 80κάτι ψήφους δηλ..
Ο κ. Ζάεφ με δυσκολία και οριακά μπορεί να βρει 60κάτι κοινοβουλευτικές ψήφους, τις 80plus που θα τις βρει;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου