Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης την οποία κατήγγειλε ότι έχει ναρκοθετήσει διπλά τη χώρα, τόσο με το τέταρτο μνημόνιο όσο και με τη συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επανέλαβε ότι είναι η ώρα για εκλογές καθώς η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη κυβέρνηση. «Εχουν ήδη κάνει πολύ κακό στη χώρα. Τώρα προσβάλλουν και τις πατριωτικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Είναι ώρα για εκλογές. Είναι ώρα να φύγουν. Όσο μένουν προκαλούν και άλλη ζημιά στην πατρίδα μας».
«Η χώρα βαδίζει, ήδη, σε ένα δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα Τέταρτο, επί της ουσίας, Μνημόνιο κι από μία πολύ κακή συμφωνία στο Σκοπιανό. Το πρώτο, υπονομεύει σε βάθος χρόνου την Οικονομία, ενώ η δεύτερη ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα» τόνισε μιλώντας στο συνέδριο «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του και ξεκαθάρισε: «Επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει».
Ο κ.Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις;
Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της; Στην καλύτερη περίπτωση, μιλάμε για σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη, για ένα ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από τους ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ούτε όρια. Η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν».
Υπενθύμισε ότι κατήγγειλε την κρυφή διπλωματία της κυβέρνησης, τις υπόγειες διαβουλεύσεις, ερήμην των κομμάτων και των πολιτών, μακριά από το εθνικό μέτωπο που πάντα θωράκισε τη χώρα μας στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. και αναφέρθηκε στην ονομασία. «Και έκαναν το χειρότερο δυνατόν. Διότι, εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι ακυρώνεται τελικά και το όνομα.
Γιατί, όταν εκχωρείς τη λέξη Μακεδόνας και επιτρέπεις επιπλέον να ισχυρίζονται οι γείτονές μας ότι μιλούν Μακεδονικά, τότε όχι μόνον νομιμοποιείς, αλλά αυξάνεις τον αλυτρωτισμό τους. Είμαι Μακεδόνας και κατοικώ στην Βόρεια Μακεδονία τι σημαίνει άραγε; Δεν θα μπορούν οι ακραίες φωνές τους να λένε αύριο ότι υπάρχουν Μακεδόνες και σε μια Νότιο Μακεδονία;»
Ξέρετε πώς εξηγούνται όλα αυτά; Αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο. Σημερινοί υπουργοί το ζητούσαν, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετάσχει και σε εκδήλωση στα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα.
Γι’ αυτό και όταν έγινε γνωστή η συμφωνία τους προειδοποίησα -το ίδιο βράδυ κιόλας- ότι είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα και ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα την υπέγραφε. Τους είπα επιπλέον ότι με τον τρόπο που τη διατύπωσαν στο χαρτί θα δημιουργηθούν τετελεσμένα -με πρώτο την απώλεια του βασικού διπλωματικού «όπλου» μας:
Την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το διαπραγματευτικό «όπλο» που με επιτυχία χρησιμοποιήσαμε το 2008 στο Βουκουρέστι. Είχαμε στείλει τότε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα. Πρώτα συμφωνία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και απεμπόλησαν ακόμη και αυτό το κεκτημένο. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι ο κ Τσίπρας υπέγραψε αυτή τη συμφωνία χωρίς να έχει ούτε ομόφωνη υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου ούτε εξουσιοδότηση της Βουλής. Και βέβαια, δεν είχε και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό και κατέθεσα πρόταση δυσπιστίας. Για να αναλάβουν όλοι τις εθνικές ευθύνες τους. Οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μας, έδωσαν την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μια κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Καμμένος που παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία απλά θα έριχνε την κυβέρνηση. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σκηνικό που στήθηκε στις Πρέσπες. «Τα τετελεσμένα για τα οποία μίλησα πριν από τις Πρέσπες ήδη συντελούνται. Στο απομονωμένο από τα ΜΑΤ και ερημικό σκηνικό των Πρεσπών, ανάμεσα σε κιτς εκδηλώσεις με γραβάτες και καουμπόικα καπέλα, όλοι ο Έλληνες άκουσαν τον κ. Ζάεφ να μιλά για «Μακεδόνες» και για «Έλληνες».
Ενώ, ταυτόχρονα, ξεκινούσαν και τα μαθήματα στο Σκοπιανό ιδίωμα -από τα χείλη, μάλιστα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που είχε καταγγείλει, άλλοτε, την ίδια του τη χώρα για τη λειτουργία, λέει, ενός «μακεδονικού» σωματείου. Δεν πέρασε μια εβδομάδα και το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αυτή τη συμφωνία. Αυτά είναι τα τετελεσμένα, για τα οποία προειδοποίησα από την αρχή».
«Διαπιστώνω και πάλι πως η κυβερνητική προπαγάνδα διαστρεβλώνει τις θέσεις μας. Τα λόγια μου, είναι τα ίδια παντού και επαναλαμβάνουν ένα και μόνο πράγμα: Αυτή η συμφωνία είναι κακή και στην ελληνική Βουλή δεν θα κυρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει».
«Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν, ήδη, δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές: Στα Σκόπια ξύπνησαν και πάλι εθνικισμοί και ακρότητες. Και στην Ελλάδα, οι κρυφές μεθοδεύσεις και η ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά και η περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος, έβαλαν ξανά το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το κεκτημένο των τελευταίων ετών. Με άλλα λόγια, η «κατασκευή» την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως «Συμφωνία» υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί: Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον.
Κι από την πρώτη ώρα σκεπάζει τις δύο χώρες με βαρύ σύννεφο καχυποψίας, πυροδοτώντας τους εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους, ενώ επαναφέρει παρωχημένα πάθη που είχαν μπει στο περιθώριο. Και βέβαια η κυβέρνηση που υπέγραφε αυτή την κακή συμφωνία εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού.
Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών. Αναρωτιέμαι όμως, επιδεικνύει δημοκρατικά αντανακλαστικά μια κυβέρνηση που αναθεματίζει όποιον διαφωνεί μαζί της ως φασίστα; Κάποιοι, φαίνεται δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει απλά οργή και αγανάκτηση. Υπήρχε ήδη για την οικονομία, τώρα προστέθηκαν και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα».
«Τι γίνεται με τα τρόφιμα της «Μακεδονικής Γης» και τα πάσης φύσεως προϊόντα που έχουν αναφορά στη λέξη «Μακεδονία»; Η «Μακεδονική Βιομηχανία Σωλήνων», «τα Μακεδονικά Ζαχαρωτά» ή τα «Μακεδονικά Μάρμαρα» και, φυσικά, ο «μακεδονικός χαλβάς» τίθενται ξαφνικά υπό αμφισβήτηση.
Είναι δεκάδες οι εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Και πόσο αδυνατίζει το νομικό μας οπλοστάσιο όταν προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να προστατεύσουμε το brand Μακεδονία;»
είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρόσθεσε μάλιστα πως «το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι τεράστιο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο ζήτημα 25 ετών, την ίδια ώρα που δίνει άδειες σε τρομοκράτες κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθεια της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Μιας κυβέρνησης που θα έλεγα ότι αυτο-γελοιοποιείται κάθε βδομάδα που περνάει – κάτι που δυστυχώς κάνει κακό στη χώρα.
Δείτε την περίπτωση Καμμένου. Που λέει στα λόγια ακόμη τώρα ότι τάχα δεν στηρίζει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για τα Σκόπια, αλλά την κρίσιμη ώρα στη Βουλή, της έδωσε κάλυψη. Που στα λόγια υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά που κρατούσε το στυλό του κ. Κοτζιά όταν την υπέγραφε».
Αναφερόμενος στο Eurogroup είπε πως «λήγει το Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο που, στη θέση του ξεκινάει ένα νέο Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση» και πρόσθεσε:
Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από τώρα.
Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022.
Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Και όλα αυτά, για να γυρίσει η χώρα πίσω στο 2014, μόνο που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη.
«Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία να είστε βέβαιοι ότι θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά. Αλλά ό,τι και να αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δυστυχώς θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου