Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Η σύγχρονη μάχη που χάνεται κάθε μέρα

Σχετική εικόνα

... Της Αναστασίας K. Νικολοπούλου
Απόφοιτης Νομικής Σχολής 
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιου Αθηνών
Ασκούμενης Δικηγόρου
και
Wannabe Αρθρογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

  Πόσες φορές έχει τύχει να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες παραπόνων μαμάδων ότι τα «βλαστάρια» τους δεν άνοιξαν βιβλίο φέτος το καλοκαίρι; Πρόκειται για μια κλισεδιάρικη φράση που κρύβει μέσα της έναν άνισο αγώνα που δίνεται όλο το χρόνο και αφορά μικρούς και μεγάλους. Αυτόν του βιβλίου έναντι της εικόνας.

  Αρχικά, εστιάζω σε παιδιά και εφήβους γιατί πρόκειται για τις πλέον ευεπηρέαστες ομάδες αφού η προσωπικότητά τους βρίσκεται «υπό κατασκευή». Προσωπικά, βλέπω πολλά παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού να χειρίζονται με αξιοθαύμαστη μαεστρία ηλεκτρονικές συσκευές, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις σε μεγαλύτερους σχετικά με τη χρήση αυτών. 

Έφηβοι, ξοδεύουν μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο που τους αφήνουν σχολεία και φροντιστήρια πίσω από μία μεγαλύτερη ή μικρότερη οθόνη. Η αλόγιστη χρήση των συσκευών αυτών έχει ως αποτέλεσμα – εκτός των υπολοίπων – να μην έχουν πολλές φορές όρεξη για βασικές, βιολογικές ανάγκες όπως είναι αυτή του φαγητού και του ύπνου. Δεχόμενοι αυτόν τον όγκο ηλεκτρονικών εικόνων, παρουσιάζουν ελλειμματική συγκέντρωση και αδυναμία να εστιάσουν σε μία μόνο εργασία.

  Ωστόσο, για να μην γινόμαστε και άδικοι, το πρόβλημα με την όλο και μειούμενη ανάγνωση βιβλίων αποτελεί ένα «αγκάθι» και για τους ενήλικες στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι μία στατιστική έρευνα της EUROSTAT που διενεργήθηκε πανευρωπαϊκά για τα ποσοστά των αναγνωστών που βρίσκονται σε κάθε χώρα για τη περίοδο 2007-2011 για ηλικίες 25-64 ετών. 

Φαίνεται πως στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας δεν ξέρουν πώς λειτουργεί ένα βιβλίο, το αποφεύγουν, ή στην έσχατη περίπτωση τα χρησιμοποιούν ως διακοσμητικό στοιχείο. Θεωρώ πως μια ψηφιακή εικόνα είναι πολύ πιο «εύπεπτη» σε σχέση με το βιβλίο, περισσότερη εύκολη γι΄ αυτόν που τη βλέπει, αλλά και γυμνή, με τν έννοια ότι δεν προσφέρει τίποτε άλλο, σε αντίθεση με το βιβλίο του οποίου τα πλεονεκτήματα εύχομαι να σας είναι ήδη από μικρή ηλικία γνωστά. 

  Κατά μία άποψη, στα δυστυχώς χαμηλά ποσοστά αναγνωστών που υπάρχουν στην Ελλάδα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει όχι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η συναφής με αυτή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η πιο γνωστή δικαιολογία που θα ακούσει κάποιος είναι αυτή της έλλειψης χρόνου. 

Προσωπικά, πιστεύω πως η γενική κατήφεια που επικρατεί, ο έντονος ρυθμός ζωής με το συνοδευόμενο άγχος δεν αφήνουν περιθώρια στον μέσο Έλληνα να αφιερώσει χρόνο αλλά και ενέργεια σε ένα βιβλίο. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να «αδειάσουν» το κεφάλι τους από τις ευθύνες και τα καθημερινά βάρη και για το λόγο αυτό προστρέχουν σε κάποια άλλη ασχολία εκτός διαβάσματος.

  Είναι σημαντικό για όσους διαβάζουμε βιβλία να εξηγήσουμε στους γύρω μας τι ακριβώς αποκομίζουμε μέσα από αυτά ώστε να μπορέσουν και οι υπόλοιπο να το διαπιστώσουν. Και για να προσθέσω έναν τόνο αισιοδοξίας στο άρθρο, θέλω να το κλείσω με μια φράση μιας από τις πλέον επιτυχημένες συγγραφείς παγκοσμίως, της  J. K. Rowling: «Αν δε σου αρέσει να διαβάζεις, δεν έχεις βρει το κατάλληλο βιβλιο».
















ΠΗΓΕΣ :
https://www.oanagnostis.gr
https://blogdioptra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου