Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Οι ενδιάμεσες Εκλογές και η Νίκη Trump

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδιαμεσες αμερικανικες εκλογες

... του Βερδελή Δημήτρη 
Απόφοιτου Νομικής ΕΚΠΑ
Ασκούμενου Δικηγόρου 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Πριν εισέλθω στο ζήτημα των ενδιάμεσων εκλογών οφείλω να δηλώσω υποστηρικτής του προέδρου των ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή όσον αφορά το πρόγραμμά του σχετικά με την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική. Το πρόγραμμα του Donald Trump και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: 

α) Οικονομικός εθνικισμός, β) Πολιτική «Πρώτα η Αμερική» στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και γ) αποδόμηση του βαθέως κράτους που είχαν στήσει οι Δημοκρατικοί προκειμένου να κερδίζουν στην πολιτιστική ηγεμονία αλλά και να κατευθύνουν μέσω αυτού την εσωτερική και εξωτερική πολιτική. 

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντοτε στη μέση της θητείας του εκάστοτε προέδρου και επιβραβεύουν ή αποδοκιμάζουν την πολιτική του. Είθισται οι πρώτες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να έχουν σημαντικές απώλειες για τον πρόεδρο στην πρώτη θητεία του. 

Αρκεί νομίζω να σημειώσουμε ότι το 1994 ο Bill Clinton έχασε 53 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 9 έδρες στη Γερουσία ενώ το 2010 ο Barack Obama έχασε 63 έδρες στη Βουλή και 6 στη Γερουσία όταν ο Donald Trump έχασε μόνο 27 έδρες στη Βουλή και κέρδισε 3 στη Γερουσία. 

Αναμφίβολα το ότι κέρδισαν οι Δημοκρατικοί τη Βουλή σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην μπορέσει να εφαρμόσει την εσωτερική πολιτική που θέλει αλλά θα μπορεί να εφαρμόσει την εξωτερική πολιτική που θέλει και να διορίσει τους δικαστές του Supreme Court. 

Παρ’ ότι ο ίδιος εχθές στη συνέντευξη τύπου έτεινε χείρα συμφιλιώσεως στους Δημοκρατικούς και δήλωσε τη στήριξή του στην διαφαινόμενη νέα πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi εάν δεν συναινέσουν οι δημοκρατικοί στην διαμόρφωση μιας ωφέλιμης πολιτικής για τις ΗΠΑ ο ίδιος μπορεί να κυβερνά όπως ο προκάτοχός του Barack Obama με εκτελεστικά διατάγματα καθορίζοντας έτσι την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Επίσης δεν δύνανται πλέον οι Δημοκρατικοί να προβούν σε διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου μιας και αυτή, αν και ψηφίζεται από τη Βουλή, εκδικάζεται από την, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, Γερουσία.  

Στις πολιτείες, πάλι, τα πράγματα έδειξαν, σχεδόν, ισοπαλία. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει, μέχρι στιγμής, 26 πολιτείες ενώ οι Δημοκρατικοί 23.

Όπως όλα δείχνουν ο Trump συνεχίζει να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον καθώς όπως όλα δείχνουν η επανεκλογή του το 2020 είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και το χρηματιστήριο σε ιστορικό υψηλό. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ασφαλείς και από ο, τι φαίνεται ο Donald Trump κάνει την «Αμερική μεγάλη ξανά» όπως υποσχέθηκε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου