Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η άποψη μιας ανερχόμενης γεωγράφου για το Σκοπιανό Ζήτημα

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom greece

της Αποστολίας Πεντζερετζή
Φοιτήτρια στην Σχολή Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών 
του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

Ως γεωγράφος θέλω να θυμίσω στον λαό μιας "αγεωγράφητης" χώρας 3, 4 πραγματάκια πάνω στο διφορούμενο ζήτημα της Μακεδονίας.

Πρώτον, ένας χώρος/γεωγραφική περιοχή ορίζεται ως προς το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις συνθήκες που την επηρεάζουν. Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας (της αρχαίας Θράκης) έχει μεταβληθεί πολλάκις φορές ανάλογα με τους κατακτητές της (χρονικά : Αρχαίοι Ελληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Βούλγαροι, Οθωμανοί, ξανά οι Βούλγαροι και Σλάβοι). Ιστορικά η πρώτη είσοδο των Βουλγάρων-Πρώιμοι Σλάβοι στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ήταν τον 9ο αιώνα και δημιούργησε ένα γένος σε ένα χώρο που παλιότερα ήταν Βυζαντινό, Ρωμαϊκό και αρχαιότερα Ελληνικό. Όταν ένας λαός εγκαθίστανται σε έναν χώρο, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον χώρο αυτό. Ένας λαός, όπως ο Σλαβικός, (που είναι καθαρά γένος βουλγαρικής αυτοκρατορίας--τρανή απόδειξη γλωσσολογίκοι όροι, ιδιώματα) δεν νοείται να ενστερνίζεται την ιστορικότητα του χώρου, όπου την είχαν αποδώσει προηγούμενοι υπήκοοι διαφορετικής ιθαγένειας!! Από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου μέχρι τους πρώτους Σλάβους έχουμε 13 αιώνες απόκλιση. Έχουμε 3 διαφορετικές κατάκτησεις γης από 3 διαφορετικά φύλα. Γιατί οι Σλάβοι να μην επικαλούνται το όνομα των Βυζαντινών ή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων;;

Δεύτερον, η δύναμη της γλώσσας καθορίζει την μεταξύ διαφορά των γειτονικών λαών. Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Έλληνες διατήρησαν την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα τους, την ιστορία αιώνων τους μέχρι σήμερα. Ετσι, ξεχωρίζουν από τους Τούρκους. Γιατί οι Σλάβοι επικαλούμενοι τον Μέγα Αλέξανδρο δεν έχουν κανένα κοινό σημείο γλωσσικών και γραμματικών όρων με τους αρχαιοελληνικούς ή έστω ιδιώματα θρακικομακεδονικών λέξεων; Για παράδειγμα, η Βόρεια Κορέα με την Νότιο Κορέα έχουν την ίδια γλώσσα, τα ίδια χαρακτηριστικά και ιδια ιστορία. Η μόνη διαφορά τους ήταν η στρατηγική τους στάση στον Β'ΠΠ, όπου χώρισε την Κορέα σε δύο μέρη. Δεν παύει όμως να είναι και τα δύο κράτη ίδιας ιθαγένειας και ίδιου πολιτισμού.

Τρίτον, το ζήτημα των Σκοπίων είναι καθαρά θέμα γεωπολιτικής. Όταν μοιράζεσαι ένα όνομα, όπως της Μακεδονίας, αποδέχεσαι να μοιράσεις την ιστορία σου με έναν άλλο λαό, δεν θα είναι δύσκολο να μοιραστείς και τα λιμάνια, τις υποδομές, τις μεταφορές σου, άρα και τον τουρισμό σου. Έτσι ένα κράτος έχει το απόλυτον δικαίωμα να δημιουργεί, αλλά και να αναθεωρεί τον συνταγματικό του χάρτη κατά: i) τα εθνικά του συμφέροντα, ii) τα ιδεολογικά του ζητούμενα και iii) τα πολιτικά και iv) τα γεωστρατηγικά του προτάγματα, όπως αυτό τα αξιολογεί.

Τέταρτον, οι ΗΠΑ επιθυμούν τη ΝΑΤΟϊκή ολοκλήρωση στην βαλκανική περίμετρο, για αυτό δεν έχουν πρόβλημα στο ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων. Η Γερμανία αποβλέπει στην δημιουργία ενός (ανεξαρτήτου από τους αγγλοσαξωνικούς περιορισμούς και ελέγχους) γερμανικού ενεργειακού άξονος Αξιού – Βαρδάρη – Μοράβα – Δούναβη το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Άλλωστε, οι προθέσεις ενεργειακού ελέγχου του Βερολίνου στο συνολικό ζήτημα της ενεργειακής ασφαλείας της Ε.Ε, βασίζονται στην αναγνώριση και συμφωνίας ονόματος των Σκοπίων μέσω της συγκατάθεσης της Ελλάδος.

Άρα λοιπόν τα Σκόπια διεκδικούν ένα απλό όνομα ή μήπως πολλά παραπάνω; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ελληνικός λαός κοιμάται και η κυβέρνηση ξεχνάει τι θα πει Ελλάδα.

Υ. Γ : Συγχωρέστε με, αλλά αγεωγράφητη χώρα εννοώ την Ελλάδα ως μια αμόρθωτη και απαίδευτη χώρα... (και θα συμφωνήσω με την εξαιρετική καθηγήτρια-ακαδημαϊκό, Λιλά Λεοντίδου στο ομώνυμο βιβλίο της *Αγεωγράφητος Χώρα* εκδόσεις Προπομπός)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου