Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Μπήκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας


Συνεργεία ετοιμάζονται να κατεβάσουν το άγαλμα από τον γερανό
Κοντά ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ
Τη θέση του στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας πήρε σήμερα το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το άγαλμα είχε αγοραστεί το 1993 επί Υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον Δήμο Αθηναίων.
Από το πρωί, συνεργεία του δήμου Αθηναίων εργάστηκαν για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην καρδιά της πρωτεύουσας, μια ανάσα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.


Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε στην Αθήνα

Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων, που στη μία πλευρά του αναγράφει το όνομα του σπουδαίου γλύπτη και στην άλλη το όνομα του αρχαίου βασιλέα.
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο βάθρο του

Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετείται στην Αθήνα

Τη θέση του στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας παίρνει το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993 -όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια ήταν στο ναδίρ, λόγω του ονοματολογικού- και κατόπιν αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, πριν τελικά δωρηθεί στον δήμο Αθηναίων.
Το άγαλμα επάνω σε γερανό

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990
Από τότε έχουν περάσει 27 χρόνια και χρειάστηκε να μεσολαβήσει η λύση του Μακεδονικού προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση που του αξίζει στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη πρόταση για την τοποθέτηση του «άστεγου» αγάλματος αφορούσε στην πλατεία Κοτζιά, όμως το ενδεχόμενο αυτό γρήγορα εγκαταλείφθηκε. 
Ακολούθησαν σκέψεις για τη Ριζάρειο και την πλατεία Ασωμάτων, αλλά και αυτά τα σχέδια «ναυάγησαν».
Συνεργεία εργάζονται για την εγκατάστασή του
Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993, όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια ήταν στο ναδίρ
Τα χρόνια περνούσαν και ο καλλιτέχνης που ανυπομονούσε να δει το έργο του σε κάποιο σημείο της πόλης έφυγε από τη ζωή το 2005, χωρίς να δει να εκπληρώνεται το όνειρό του. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα, κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.
Το βάθρο που θα τοποθετηθεί το άγαλμα
Το βάθρο στο οποίο θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, και στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τελικά το «πράσινο φως» προκειμένου οι Αθηναίοι και οι τουρίστες να μπορούν να θαυμάζουν το εντυπωσιακό δημιούργημα.
Συνεργεία ετοιμάζονται να κατεβάσουν το άγαλμα από τον γερανό
Επιθυμία του καλλιτέχνη ήταν να τοποθετηθεί στην Αθήνα
Το άγαλμα έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 μέτρα.

Το άγαλμα στον γερανό και το βάθρο στα αριστερά του

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου