Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τελικά μας απασχολούν λίγα;


Σχετική εικόνα

*** Υπογράφει η Ρενάτα Πολύζου



Υπό το πρίσμα της φοιτητικής σκέψης , έκφρασης και δράσης των τελευταίων εβδομάδων , είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τί απασχολεί έναν φοιτητή δημοσίου πανεπιστημίου , ποιες οι "απαιτήσεις" , τα αιτήματα και τα παράπονά του. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις από φοιτητές πανεπιστημίων, διατυπώνοντας "κραυγαλέα" τα παράπονα τους  για  τις άστοχες και συνεχείς αναδιαρθρώσεις στο  εκπαιδευτικό σύστημα , το οποίο "νοσεί" εδώ και αρκετά χρόνια. 

Τα θέματα  τα οποία  θα έπρεπε ν' αποτελούν πυλώνες ενός Δημοσίου Πανεπιστημίου και  "ανησυχούν" ένα φοιτητή κινούνται γύρω από την πραγμάτωση άρτιων προπτυχιακών μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, ικανών  για την  εξασφάλιση της  γνώσης  που θα τους βοηθήσει να αποκατασταθούν επαγγελματικά, αλλά και  θέματα που σχετίζονται με  την εσωτερική ασφάλεια , την ομαλή  διεξαγωγή  των μαθημάτων και τις πανεπιστημιακές δομές.

Για να είναι κανείς σε θέση να μιλήσει περί ουσιαστικής παιδείας, ασφάλειας και υποδομών στα ΑΕΙ , είναι αναγκαίο να λάβει υπόψιν του κάποιες  σημαντικές παραμέτρους.

Πρωταρχικό δικαίωμα κάθε φοιτητή αποτελεί η ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και η ανεμπόδιστη προσέλευση του στους χώρους του Πανεπιστημίου. Μετά την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρεί  "αυτονόητη" την εύρυθμη λειτουργία του χώρου στον οποίο φοιτά, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνεχών και αυθαίρετων καταλήψεων με πρόσχημα τη συζήτηση ακαδημαϊκών θεμάτων, την φθορά των χώρων και την καταστροφή του πανεπιστημιακού υλικού .Οι συνέπειες είναι αρνητικές και προκαλούν έντονους προβληματισμούς τόσο στους διδάσκοντες όσο και στους διδασκόμενους.

Εν έτει 2019 είναι αδιανόητο να παρεμποδίζεται η διεξαγωγή προγραμματισμένων μαθημάτων και εργαστηρίων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ομαλή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου όσο και την δυνατότητα λήψης πτυχίου. Σχολές όπως αυτή της Ιατρικής ,όπου μελλοντικά οι φοιτητές  θα "κρατούν στα χέρια τους " τις ζωές των ανθρώπων δεν θα έπρεπε να μετρούν καμία απώλεια από το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα. Πέραν όμως της Ιατρικής Σχολής  η κάθε πανεπιστημιακή σχολή που προσφέρει στο σπουδαστή της ένα φάσμα από γνώσεις, ιδέες, αξίες είναι σημαντικό να παραμένει σε λειτουργία ,χωρίς να αποφασίζουν αυθαίρετα οι λίγοι και παρόντες για την τύχη του κάθε φοιτητή.

Μία τέτοια νοσηρή κατάσταση  πλήττει ανεπανόρθωτα όχι μόνο τους φοιτητές που αγωνίζονται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αλλά και τις οικογένειες τους που καταβάλουν στη σημερινή εποχή της κρίσης ,επίπονο αγώνα οικονομικής στήριξης των παιδιών τους .Έρευνες απέδειξαν ότι γονείς  που πασχίζουν  καθημερινά για να εξασφαλίσουν "τα προς το ζην" μετά από συνεχόμενες καταλήψεις και "χαμένες" εξεταστικές περιόδους αναγκάζουν τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν  στη γενέτειρα τους. 

Ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που υπόκεινται σε συνεχείς συζητήσεις εντός και εκτός των "τειχών" των Πανεπιστημίων είναι η κατάργηση του ασύλου. Είναι απαίτηση κάθε φοιτητή να επικρατεί η ασφάλεια και η νομιμότητα  μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους .Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές στους εργαζόμενους και όχι σε στοιχεία που προσβάλλουν το θεσμό .Η Δημοκρατία στην πατρίδα μας δεν διακυβεύεται,  η διακίνηση ιδεών είναι ελεύθερη και οι ίδιες οι φοιτητές αγωνίζονται καθημερινά  για τη διατήρηση της  ακαδημαϊκής και επιστημονικής  ελευθερίας .Οι καταστροφές και οι ποικίλες πράξεις του κοινού Ποινικού δικαίου δεν είναι αποδεκτές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Εφόσον μιλάμε για Πανεπιστήμιο ,  δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε την εφαρμογή του  αντικαπνιστικού νόμου. Συνεχή  και καθημερινά παράπονα από τους φοιτητές για την ασύστολη χρήση τσιγάρου μέσα στους κλειστούς χώρους και η αδιαφορία από την πλευρά των καπνιστών, είχε οδηγήσει σε παθογένεια.  Με το νέο μέτρο και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους "επί  ποινή "διασφαλίζεται η καθαριότητα ,προστατεύονται  όλοι  οι παράγοντες της  Πανεπιστημιακής κοινότητας  από τους κινδύνους του  παθητικού καπνίσματος και λειτουργεί αποτρεπτικά στους νέους για   την  έναρξη της  επιζήμιας αυτής συνήθειας.

Εν κατακλείδι, απασχολούν πολλά ή λίγα έναν σύγχρονο φοιτητή; Ανταποκρίνεται ή όχι το Πανεπιστήμιο στις "απαιτήσεις" του; Παρέχει επαρκή γνώση και κατάρτιση ώστε να εξασφαλίσει ο φοιτητής την επαγγελματική του  αποκατάσταση?΄

Η Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση  είναι αναγκαίο να διατηρηθεί  με πλήρη αυτοδιοίκηση και με τη διδασκαλία και την έρευνα ελεύθερες. Πρέπει όμως να εκσυγχρονιστεί, να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες  και  ειδικότερα να υποστεί ριζικές τομές  ώστε  να ενδυναμωθεί  η στροφή προς την εκπαίδευση. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας τους πόρους για τα προγράμματα σπουδών και την ενίσχυση του καθηγητικού προσωπικού  ώστε ο φοιτητής να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

***Συντάκτρια - Αναλύτρια Πολιτικών, Ιδεολογικών και Κοινωνικών Ζητημάτων 
Μαρία - Ειρήνη (Ρενάτα) Πολύζου, Πολιτ. Αναλύτρια


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με βαθμό "ΆΡΙΣΤΑ". Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Κατέχει το ανώτατο πτυχίο στην Αγγλική γλώσσα καθώς και το "Certificate of Competency in English" ,ενώ έχει ήδη αποκτήσει και πιστοποιητικό Γερμανικής Γλώσσας με υψηλό βαθμό, αναγνωρισμένο από το  "ÖSD" (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch). Από μικρή θα έλεγε κανείς πως το ενδιαφέρον της για τα κοινά ήταν ουσιαστικό.Κατά την διάρκεια των σχολικών της χρόνων υπήρξε ενεργό μέλος σε διάφορες κοινότητες ,συμμετείχε στον διαγωνισμό "Young Business Talents",διετέλεσε μέλος σε όμιλο "Επιχειρηματολογίας" του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αλλά και στο "PEACEJAM FOUNDATION"( Έναν οργανισμό παγκοσμίου φήμης με κύρια αποστολή την δημιουργία νέων ηγετών για έναν καλύτερο κόσμο). Εκτός από αυτό, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την επιμονή και το πάθος που την χαρακτηρίζει  για τον εθελοντισμό αφού έχει βοηθήσει τόσο στην διεξαγωγή του Εθνικού ΤΕΛΙΚΟΥ Ελλάδος του Young Business Talents 2016-2017,όσο και σε μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις. Είναι επικοινωνιακή, υπεύθυνη και οργανωτική ενώ όσο αναφορά την λήψη πρωτοβουλιών και την ικανότητα διαχείρησης ενός έργου ή μίας ομάδας είναι επαγγελματίας.



1 σχόλιο :