Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Ντόρα Μπακογιάννη: Η σχέση Ερντογάν - Τραμπ είναι μια στενή και συγκεκριμένη σχέση

Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ θέλω να υπάρχει αμερικανικό υποβρύχιο στη Σούδα –  ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Προχθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ συνεργασία στη Λιβύη και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε θετικά. Σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ είναι στενές, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την Ελλάδα που έχει δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 η βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία πρ. Δήμαρχος Αθηναίων, πρ. Υπουργός Πολιτισμού και πρ. Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη είπε:

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια καινούργια πολιτική τα τελευταία χρόνια. Έχουμε νέα δεδομένα λοιπόν. Και αυτό φαίνεται και από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Γαλλίας.

Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν νατοϊκή δύναμη, σαν σύμμαχος. Συμπεριφέρεται σαν μια χώρα που «παίζει πολιτικά παιχνίδια» με ξεπερασμένες λογικές.

Η αντίδραση του ‘Ύπατου Αρμοστή Μπορέλ δεν μπορεί να είναι η αντίδραση που εκπροσωπεί την Ευρώπη στα θέματα Τουρκίας.

Υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Ενόψει της γερμανικής προεδρίας χρειάζεται μία πρωτοβουλία, που θα διαπραγματευθεί τη νέα σχέση Ευρώπης-Τουρκίας.

Η σχέση Ερντογάν-Τραμπ είναι μια στενή σχέση, με συγκεκριμένα αποτελέσματα και με χρονικό ορίζοντα τις αμερικανικές εκλογές. Αυτούς τους μήνες θα δούμε έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, αλλά πιθανόν και στα ελληνοτουρκικά.

Η συνάντηση Νίκου Δένδια -Αλ Σίσι είναι μια ουσιαστική συνάντηση. Η Αίγυπτος αντιλαμβάνεται ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι ωφέλιμη και για τα δικά της συμφέροντα.

Μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ακόμη και μερική, θα είναι μεγάλης σημασίας, διότι θα τέμνει την γραμμή του Τουρκο-Λυβικού συμφώνου. Και θα είναι μια συμφωνία που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, σε αντιδιαστολή με αυτήν της Τουρκίας-Λιβύης.

Στην Χάγη δεν πάμε για τίποτα άλλο παρά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αυτή είναι η δική μας ατζέντα και το μόνο που θέλουμε να λύσουμε. Είμαστε εδώ να κάνουμε διάλογο, και σοβαρές συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε στην Χάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου