Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Eύα Καϊλή «Σε αυτή την κρίση ο λαϊκισμός δεν θα οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη»

Eva KAILI in the EP in Strasbourg - Multimedia Centre

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Εύα Καϊλή για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδεικνύει διαρκώς την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις και όχι διμερείς» λέει η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ για τα ελληνοτουρκικά Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Εύα Καϊλή μιλώντας στο Δυτικά Fm, το Δημήτρη Παπαδάκη και την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές», εξέφρασε αρχικά τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Η Σύνοδος αυτή, νομίζω, θα κάνει βήματα μπροστά. Εφ’ όσον έχουμε τη συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας, θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Καθώς εξελίσσεται η πανδημία και μετράμε τα δεδομένα για να δούμε τι ακριβώς ανάγκες θα υπάρξουν, ώστε να ρυθμιστεί σωστά η αντίδραση της Ευρώπης και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόοδος και πιστεύω ότι δεν θα είναι η τελευταία Σύνοδος που θα ασχοληθεί με το θέμα» είπε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή, ενώ όσον αφορά τις αντιδράσεις των χωρών «Frugal Four» (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) εκτίμησε ότι «ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί Γαλλία και Γερμανία, έμμεσα αναφέρονται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, θα κάμψει τις αντιδράσεις».

«Αν μιλούσαμε μόνο για την Ελλάδα, θα έλεγα ότι και εγώ ανησυχώ, αλλά εδώ μιλάμε για την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, χώρες που είναι ατμομηχανές της Ευρώπης, θεωρώ λοιπόν ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιμείνουν στις εμμονές αυτές. Ρεαλιστικά δεν έχουν άλλη επιλογή, γιατί αυτές οι χώρες επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν το μέλλον της, οπότε νομίζω ότι θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους» πρόσθεσε με νόημα η Εύα Καϊλή. Ακόμη η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη σημασία των εργαλείων που σήμερα υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει με μείον -1% για τρία χρόνια τρία τρισεκατομμύρια. «Οι λαϊκιστές πάντα ψάχνουν μια κρίση για να την εκμεταλλευτούν και να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή προσπάθεια»

Η Εύα Καϊλή απάντησε και στην κριτική περί καθυστερημένων αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κριτική που δίνει τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι λαϊκιστές πάντα ψάχνουν μια κρίση για να την εκμεταλλευτούν και να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή προσπάθεια». Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σαλβίνι καταγγέλλει την Ευρώπη ότι δεν είναι αρκετά κοντά στην Ιταλία για να τη στηρίξει, δηλαδή καταγγέλλει την Ευρώπη ότι δεν έχουμε αρκετή Ευρώπη. Πράγμα εντελώς παράδοξο. Δεν καταγγέλλει λέγοντας ότι η Ιταλία θα έπρεπε να διαχειριστεί μόνη της την κρίση. Επομένως δεν θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λαϊκισμός θα οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη». Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ εκτίμησε ακόμη ότι «η κρίση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 2008 – 9, γιατί τότε είχαμε μια συστημική κρίση και υπήρχαν ευθύνες που μπορούσαν καθαρά να αποδοθούν σε λάθη που έγιναν, σε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, στη λάθος «συνταγή» που επιλέγει για την Ελλάδα, στο γεγονός ότι «απομονώθηκαν» οι χώρες που ήταν πιο αδύναμες. Τώρα αυτή η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους».

Η Εύα Καϊλή, κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα γεγονότα και την έως τώρα αναποτελεσματική παρουσία της Ε.Ε. μέσω της επιχείρησης «Ιrini» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αρχικά έστρεψε τα βέλη προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Στη Λιβύη θεωρεί ότι έγιναν λάθη από το Υπουργείο Εξωτερικών, η επιλογή να στηρίξουμε το Χαφτάρ και να γίνουμε μέρος του προβλήματος, μας εγκλώβισε και μας απομόνωσε από τις συζητήσεις που έγιναν στο Βερολίνο» είπε η Εύα Καϊλή και πρόσθεσε πως φυσικά όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα στρατηγικής και κατεύθυνσης, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, οικονομικά και στρατηγική.

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε η Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική, να κάνει ευρωπαϊκό το ζήτημα, για να αποφευχθεί η ισχυροποίηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδεικνύει διαρκώς την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις και όχι διμερείς» είπε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή και πρόσθεσε: «Αυτό που θα έκανα εγώ, θα ήταν να αποκλιμακώσουμε την ένταση, να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία, για να δούμε ποια είναι τα οφέλη της Τουρκίας από την Ευρώπη και να τα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να έχουμε περαιτέρω εντάσεις. Θα προσπαθούσα να ακολουθήσω τη στρατηγική της Ευρώπης στην περιοχή και όχι να ακολουθήσω ένα δικό μου δρόμο, καθώς δεν είμαι αρκετά ισχυρός για να μπορέσω να αλλάξω τα πράγματα». Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του να προχωρήσουν εξοπλιστικά προγράμματα για της ένοπλες δυνάμεις της χώρας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου