Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται πως δρομολογεί η αεροπορική επίθεση εναντίον της τουρκικής βάσης Αλ Ουατίγια στη Λιβύη. Τόσο η τουρκική πλευρά, όσο και η κυβέρνηση της Τρίπολης, κάνουν λόγο για «ξένα» αεροσκάφη που προκάλεσαν ζημιές στην στρατιωτική βάση και «δείχνουν» τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χάφταρ και των «υποστηρικτών» του.
Η λέξη-κλειδί για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη είναι το «ξένα» αεροσκάφη, καθώς δείχνει πως –όπως έγραψε και νωρίτερα το OnAlert– ότι Ερντογάν και Σάρατζ δεν ξέρουν από πού τους ήρθε η επίθεση στην Αλ Ουατίγια, γεγονός που σημαίνει πως ή ότι τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά συστήματα δεν είναι αποτελεσματικά ή ότι κάποιοι «τύφλωσαν» τα συστήματά της. Εάν συνέβη αυτό, σημαίνει ότι ο στρατός του Χάφταρ και -κυρίως- όσοι τον υποστηρίζουν, έχουν βρει τα «κουμπιά» εξουδετέρωσης ή έστω «ύπνωσης» της τουρκικής πολεμικής μηχανής. Ορισμένες πλευρές στην Τουρκία θεωρούν «ύποπτη» για την «τύφλωση» των τουρκικών ραντάρ στη Λιβύη τη Γαλλία. Υποπτεύονται μάλιστα πως η «ζημιά» έγινε από γαλλικό πλοίο που σταθμεύει στην Μεσόγειο, στα ανοικτά της Σύρτης. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που -όπως σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert παρατηρούν και πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας- τουρκικά πολεμικά πλοία χάραξαν ρότα για τα ανοικτά της Λιβύης.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Έθνους» στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το αντι-αεροπορικό σύστημα S-125 Nova κοντά στην πόλη Σύρτη στη Λιβύη, το οποίο αγόρασε η κυβέρνηση της Τρίπολης από την Ουκρανία -με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας- για την αναχαίτιση και κατάρριψη βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Οι κινήσεις αυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν και πάλι αντιμέτωπες την Τουρκία με τη Γαλλία στη Μεσόγειο, μετά το περιστατικό με το πλοίο «Cirkin», όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε γαλλική που επιχείρησε να το ελέγξει, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Ήταν αυτό το περιστατικό που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν, παρούσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, να κάνει λόγο για «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» της Τουρκίας για τη λιβυκή κρίση. Άλλωστε φαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στην Λιβύη την ευκαιρία να «χτίσει» το ηγετικό του προφίλ τόσο σε ευρωπαϊκό και διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου