Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Τα Παιχνίδια της Άγκυρας

East Med future under pressure of Washington and Ankara | Strategy ...

Υπογράφει η νεαρά κυρία,
Χαρακίδα Αλεξία***

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Αλεξία Χαρακίδα, κοντινό πλάνο

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να παίζει, να πιέζει και να εκβιάζει είναι γνωστή, προβλεπόμενο μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας ,καθώς μια χώρα με δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση όπως η χώρα μας προσελκύει τα βλέμματα των ισχυρών κρατών. Σημασία έχει  πως ο Ερντογαν κινείται με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Η Τουρκία του Ερντογάν πιστεύει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να επωφεληθεί από οποιεσδήποτε ανακατατάξεις στον περίγυρό της, ώστε να αποκαταστήσει τις «αδικίες» που υπέστη προηγούμενο αιώνα. 

Ο Ερντογάν φαίνεται να μοιάζει αποφασισμένος να θέλει να προχωρήσει και να βάλει στο τραπέζι τις τουρκικές διεκδικήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα η προκλητικότητα της Τουρκίας φτάνει στο απόγειο της με την προσπάθεια της να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας αντιδράσεις σε εκατομμύρια χριστιανούς και  στη διεθνή κοινωνία.

Οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις τις Άγκυρας ,απαιτήσεις που κατατάσσονται στη σφαίρα του παράλογου με χειρισμό κάθε τι άλλο παρά διπλωματικό, η αναβίωση των έντονων εθνικιστικών ανταγωνισμών και μεγαλοιδεατών εθνικών οραμάτων, ο θρησκευτικός και ιδεολογικός φανατισμός, τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, η επεκτατική πολιτική  και οι εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις με τις γειτονικές χώρες είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν την γειτονική μας χώρα, Τουρκία σε μια πολιτική στρατηγική ,σε μια στρατηγική απειλής και πρόκλησης.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επέλεξε να ανεβάσει αρκετά τους τόνους ,με σκοπό να εκφοβίσεις τις γειτονικές της χώρες και να αποδεχθούν ολοκληρωτικά τις αξιώσεις της και τους όρους της. Οι ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται, αλλά και σε  ό,τι αφορά στο θέμα της Λιβύης σε μια περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την πιο εύκολη εκμετάλλευσή τους.

Από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκίας χαρακτηρίζονται από συνεχή αντιπαράθεση, σύγκρουση και πρόκληση διχάζοντας πολλές φορές την παγκόσμια πολιτική κοινωνία. Η πολιτική της Τουρκίας με πρακτικές παμπάλαιες  κινούμενη σε μια ‘’μετα-εθνικιστική’’ σφαίρα αρκούνται στο βαθμό υποκρισίας που συνίσταται στο να λέγεται ‘’δημοκρατική’’. Τα εθνικά οράματα της Τουρκίας που παρέμειναν ανεκπλήρωτα ,η μισαλλοδοξία του Ερντογάν, η έλλειψη καλών σχέσεων με γειτονικά κράτη και γενικότερα με κράτη –μέλη της διεθνούς κοινότητας, η εμμονή για εδαφική και θρησκευτική κυριαρχία  εξηγούν την ολοκληρωτική και αυταρχική συμπεριφορά της.Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν που δεν διστάζει να προκαλέσει εκατομμύρια χριστιανούς και την διεθνή κοινότητα θέλοντας να μετατρέψει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε τέμενος.  

Η πολύ γνωστή συμπεριφορά του Αντρέ Μαρλώ για την  <<υποχρέωσή μας να παραδώσουμε το παρελθόν ακέραιο στο μέλλον >>, διατυπωμένη πριν από τρεις δεκαετίες εξακολουθεί και πλέον να ισχύει. Με λίγα και απλά λόγια έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια του μνημείου της Αγίας Σοφίας  διασώζοντας και διατηρώντας όλα τα στοιχεία του μνημείου αυτού. Γιατί είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που με τον πιο άμεσο και απτό τρόπο εικονογραφούν την ιστορική κληρονομιά , την ιστορική συνέχεια, ενώ παράλληλα διδάσκουν .Η ιερότητα του χώρου δεν μπορεί να επαλειφθεί, η παγκόσμια ιστορική του σημασία δεν μπορεί να ακυρωθεί. Επικαλούμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των Μνημείων και Χώρων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ελπίζουμε όπως και όλοι οι Χριστιανοί στη γρήγορη απόρριψη του ενδεχομένου να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος και της εφαρμογής μια παράλογης απαίτησης της Τουρκίας ως κυρίαρχό της δικαίωμα. 

*** Αλεξία Χαρακίδα
- Πολιτικός Επιστήμονας, Δημοσιογράφος
- Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλ/νίας
- Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου