Παρά την πανδημία του κορωνοϊού που προκαλεί όλεθρο σε διάφορους τομείς στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, η οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ μπορεί να βοηθηθεί αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες αγορές που θα αναδυθούν στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, λέει στην EURACTIV η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή είναι Ελληνίδα ευρωβουλευτής με την ομάδα S&D (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες). Πρόσφατα διορίστηκε ως μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του οργανισμού λόμπι Allied For Startups.
Μόλις μπήκατε σε ένα συμβουλευτικό συμβούλιο για νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λόμπι «Allied for Startups»;. Πόσο κρίσιμος χρόνος είναι για το οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Ευρώπης αυτή η στιγμή;
Όπως όλες οι επιχειρήσεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην τρέχουσα πανδημία, από τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού έως τη διακοπή της ζήτησης. Ωστόσο, περισσότερο από άλλες επιχειρήσεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ ευάλωτο στάδιο ανάπτυξης. Μια έρευνα του Startup Genome διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 40% των νεοσύστατων επιχειρήσεων έχουν λιγότερους από τρεις μήνες απόθεμα μετρητών, που σημαίνει ότι η ανθεκτικότητά τους στην κρίση ήταν χαμηλή.
Επιπλέον, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από πολλά καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων στην Ευρώπη, τα οποία έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην προστασία μεγάλων εταιρειών και εθνικών πρωταθλητών από την κρίση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν θεωρούμε ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελούν τους κύριους παράγοντες για την απασχόληση και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κινδυνεύουμε να πνίξουμε σήμερα τις εταιρείες που θα αναζητήσουμε αύριο για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να προσέχετε και να υποστηρίζετε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και γι’ αυτό το Allied For Startups επέλεξε αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει αυτό το συμβουλευτικό συμβούλιο. Αυτή η κρίση δεν θα διαρκέσει για πάντα, και οι επενδύσεις στην προστασία των νεοσύστατων επιχειρήσεων τώρα θα αποφέρουν μερίσματα στην κοινωνία καθώς οδηγούν την οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Η κρίση του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων και καινοτόμων αγορών; Ποια ευρύτερα μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τη χρήση της τεχνολογίας από εμάς για γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις σε δημόσιες κρίσεις;
Απολύτως. Τα δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι το 19% των νεοσύστατων επιχειρήσεων έχει ήδη στραφεί σε έναν νέο τομέα από την αρχή της πανδημίας. Η ιταλική startup βιοτεχνολογίας Takis Biotech, για παράδειγμα, στράφηκε από τις θεραπείες για καρκίνο σε ένταξη στην αναζήτηση ενός εμβολίου COVID-19. Η Velmio, μία startup που αναπτύσσει μια εφαρμογή για την υγεία κατά την εγκυμοσύνη στην Εσθονία, στράφηκε ώστε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να αναπτύξει μια λύση ιχνηλάτησης COVID-19. Γενικότερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι εκ φύσεως είναι δυναμικές και προσαρμόσιμες. Είναι νέες επιχειρήσεις που συχνά λειτουργούν σε νέες βιομηχανίες. Αυτό τους επιτρέπει να περιστρέφονται γρήγορα απαντώντας στις αλλαγές των συνθηκών, γεγονός που τις καθιστά μερικά από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που έχει η κοινωνία για να ανταποκριθεί σε κρίσεις που απαιτούν καινοτομία για να τις υπερβεί. Μπορούν να το κάνουν μόνο, ωστόσο, εάν λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν από το αρχικό οικονομικό σοκ, δίνοντάς τους το χώρο αναπνοής που απαιτείται για να επανεκτιμήσουν και να επαναστοχεύσουν μέσα σε μια κρίση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να υιοθετήσει μια θέση σχετικά με το πρόσφατα επαναδιαπραγματευθέν ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Όσον αφορά την υποστήριξη που απαιτείται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, πιστεύετε ότι θα υποστηριχθούν επαρκώς σε επίπεδο ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, στην έρευνα, την καινοτομία και τα ψηφιακά προγράμματα;
Ήταν πολύ απογοητευτικό που είδαμε τις περικοπές στην έρευνα, την καινοτομία και τα ψηφιακά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει περισσότερο ανταγωνισμό από ποτέ σε αυτούς τους τομείς, είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στην οικοδόμηση μιας καινοτόμου ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας. Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο σύστημα πρέπει να παραμείνουμε σχετικοί με τις προκλήσεις αυτού του νέου κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα αγωνιστούμε για να επανορθώσουμε και να επιτύχουμε η Πράσινη Καινοτομία για την ανθεκτικότητα της ΕΕ να είναι η προτεραιότητα και το πνεύμα του νέου ΠΔΠ.
Σκεπτόμενοι τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης του παρελθόντος, ένα ιστορικό πρόβλημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές startups εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες εταιρείες τρίτων χωρών. Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον;
Εάν οι ιδρυτές των startups βλέπουν ένα μέλλον για την επιχείρησή τους, μπορούν και θα παραμείνουν εκεί. Είναι δική μας δουλειά ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουμε ότι η αγορά της ΕΕ προσφέρει στους ιδρυτές τις ευκαιρίες να ξεκινήσουν, να αναπτυχθούν και τελικά να πετύχουν από την Ευρώπη.
Η δημιουργία νόμων που έχουν έναν κανόνα για τους μεγάλους και έναν κανόνα για τους μικρούς ενθαρρύνει τις νεοφυείς εταιρείες μας να παραμείνουν μικρές και να εξαγοραστούν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες που θεσπίζουμε δεν θέτουν ανώτατα όρια στην ανάπτυξη, κλειδώνοντας μικρότερες εταιρείες στην Ευρώπη έξω από τομείς υψηλής αξίας. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσουμε τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μας ευρωπαϊκές.
Ειδικά κατά τη διάρκεια του COVID στην έκθεση μας για τον ανταγωνισμό, προσθέσαμε την πολύ κρίσιμη τροπολογία που καλεί την Επιτροπή να προτείνει αμέσως προσωρινή απαγόρευση εξαγοράς ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες κρατικές οντότητες ή εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση τρίτων χωρών.
Με ποιο τρόπο μπορεί ο επερχόμενος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες να συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας για την σκηνή των startups της Ευρώπης;
Το DSA μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και δεν δημιουργεί πρόσθετα ρυθμιστικά εμπόδια για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι startups χρειάζονται ασφάλεια δικαίου, ιδίως εκείνες στο διαδίκτυο, και όσο πιο περίπλοκοι είναι οι κανόνες, τόσο περισσότερο ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες, εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις.
Και δεν πρέπει να εμπλακούμε στην ιδέα της δημιουργίας ενός κανόνα για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ενός για όλους τους άλλους. Εάν το κάνουμε αυτό, θα κλειδώσουμε τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις έξω από την κορυφαία κατηγορία εταιρειών και η Ευρώπη θα μείνει με πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν στο ανώτατο επίπεδο διεθνώς.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις επιδιώξεις της ΕΕ στον χώρο των βιομηχανικών δεδομένων και πόσο σίγουροι είστε ότι η νέα προσέγγιση του μπλοκ για την απελευθέρωση των δεδομένων μπορεί να έχει οφέλη για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις;
Τα δεδομένα είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τον κινητήρα των ψηφιακών επιχειρήσεων. Είναι επομένως προφανές ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) θα είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που παράγονται στην Ευρώπη από το δημόσιο τομέα πρέπει να είναι διαθέσιμο για το κοινό καλό και από ευρωπαϊκές ΜΜΕ και νεοσύστατες επιχειρήσεις προς αυτόν τον στόχο. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την καινοτομία χωρίς προστατευτισμό, για να αποφύγουμε να διακυβεύσουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας στην ΕΕ.
Ποιες είναι οι πιθανές παγίδες για τις startups από τα σχέδια της Επιτροπής για μεγαλύτερα περιβάλλοντα ανταλλαγής δεδομένων; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που μπορεί να το θεωρήσουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα εάν αναγκάζονται να κοινοποιήσουν τα βιομηχανικά τους δεδομένα;
Μου φαίνεται ότι η πραγματική αξία των δεδομένων έγκειται στη χρήση και ακόμη στην επαναχρησιμοποίησή τους. Η διαφορά στις πολιτικές μεταξύ των κρατών μελών καθιστά πολύ δύσκολη να δούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων και τη δημιουργία της τόσο επιθυμητής «κοινής ενιαίας αγοράς δεδομένων», αλλά το έγγραφο της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα είναι αρκετά ελπιδοφόρο.
Είναι αλήθεια ότι πολλές εταιρείες μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται από την κοινή χρήση δεδομένων B2B, αλλά πιστεύω ότι η επαναχρησιμοποίηση των μη προσωπικών δεδομένων μεταξύ τους θα βοηθήσει στην ανοιχτή καινοτομία και θα δημιουργήσει περαιτέρω βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού. Η διακυβέρνηση των δεδομένων και των παγκόσμιων κοινών προτύπων θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για τη μετατροπή με την τεχνητή νοημοσύνη σε σχεδόν όλους τους τομείς αυτού του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου