Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

H 1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ των ΑΜΟΙΒΩΝ

 



Για πρώτη φορά σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2020 γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ισότητας Των Αμοιβών. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη αρχή για την ισότητα ανάμεσα στα φύλα.  Αντιπροσωπεύει μάχες, κόπους  και προσπάθειες για την ίση αντιμετώπιση στους εργασιακούς χώρους. Επιπλέον, φανερώνει μία δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για πάταξη των διακρίσεων, συγκεκριμένα εις βάρος των γυναικών και στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ας μιλήσουμε όμως για ισότητα των φύλων… ή μήπως για ανισότητα…

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζεται η άποψη μισθολογικού χάσματος ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες, χαρακτηριστικά οι γυναίκες αμείβονται 16,4% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι γυναίκες παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις  σε σχολείο και πανεπιστήμιο, με το 83% των νεαρών γυναικών να φτάνουν τουλάχιστον στο επίπεδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ε.Ε., έναντι 77,6% των ανδρών. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες χαρακτηρίζουν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ε.Ε.. Κάτι που φαίνεται εντελώς οξύμωρο.

Το περίεργο όμως δεν είναι μόνο στα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αν αναλογιστούμε πως στα κράτη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται η διάκριση των φύλων και μόλις το 17,8% των συμμετεχόντων στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων εταιριών είναι γυναίκες. Επίσης, για τη θέση του προέδρου σε αυτά το προαναφερόμενο φύλο καταλαμβάνει το απαράδεκτο 4,8%.

 



Το κακό δεν ξεκινάει και δεν σταματάει στο εργασιακό περιβάλλον και στις αμοιβές. Το μεγάλο πρόβλημα από που και προέρχονται όλα αυτά είναι οι ρόλοι των φύλων τους οποίους έχει ορίσει η κοινωνία. Δυνατό παράδειγμα οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις που παραμένουν μέσα από την παράδοση. Οι αποφάσεις τόσο για τις σπουδές όσο και για την εργασία, σε ένα σημαντικό ποσοστό, θα παρθούν βάσει στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Ο σεξισμός που προωθείτε μέσα από τις παραδοσιακές αξίες εμφυτεύει την άποψη ότι η γυναίκα είναι το ασθενές φύλο, το οποίο βρίσκει την θέση του στην οικογένεια και στο σπίτι, αντίστοιχα με τον άντρα να απεικονίζεται ως ο «κοινωνικά αναγνωρισμένος πετυχημένος καλοπληρωμένος επαγγελματίας». Σε αυτό στηρίζεται στην άποψη πως οι γυναίκες γεννιούνται για να υπηρετούν τον άντρα και τα παιδιά τους, αφού φυσικά η αντιλήψεις είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μην δέχονται κάποιον διαφορετικό τρόπο ζωής για την γυναίκα.





Μέσα από όλο αυτό ακόμη και οι δουλειές που προορίζονται για τα φύλα κατηγοριοποιούνται βάση αυτών. Υπάρχουν οι γυναικείες και οι ανδρικές εργασίες, στην οποία κατάσταση η πρώτες είναι με υποδεέστερους όρους εργοδότησης από τις δεύτερες. Οι σεξιστές πιστεύουν ότι υπερτερούν οι άνδρες και πως οι γυναίκες είναι κατώτερες του υποδεικνύοντας το συνεχώς στην γλώσσα, στην κοινωνία, στην εργασία, στο σπίτι, στα δικαιώματα επιλογής, στην διαμόρφωση ζωής, στο νόμο στα σεξουαλικά και σωματικά δικαιώματα.




Ο σεξισμός είναι «η αρχή των πάντων» καθώς αυτός μέσα από τις διαφορές που αναπαράγει στα φύλα αναπτύσσει μία  πεποιθήσεις ανδρικής ανωτερότητας και υποδούλωσης σε αυτήν των γυναικών σε όλους τους τομείς.

Η απροκάλυπτα εμφανής διαφορετική και λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών από το σπίτι μέχρι και την εργασία αποτελεί τις ρίζες του προβλήματος που ονομάζεται «ανισότητα αμοιβών».




Με αυτό τον ρυθμό που γίνονται οι κοινωνικές αλλαγές θα χρειαστούν 257 χρόνια για να γεφυρωθεί το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα. Με βάση αυτό και προκειμένου η κοινωνία να πάει μπροστά με όλους τους ανθρώπους οι «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης» (SDGs) θέτουν την ανάγκη επίτευξης ισότητας των φύλων. Ταυτόχρονα μέλημα τους η ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών. Επιπλέον, προωθούν την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη με ίσες απολαβές και στα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου είναι υψίστης σημασίας για την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η επίτευξη ίσης αμοιβής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και για την ισότητα των φύλων. Χρειάζεται η προσπάθεια όλων ώστε να γίνει πραγματικότητα η «ΙΣΟΤΗΤΑ».




Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τα κράτη μέλη, την κοινωνία των πολιτών, τις φεμινιστικές ομάδες, τις γυναικείες και κοινοτικές οργανώσεις να συμβάλλουν στην επίτευξη των ίσων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στην ίση αμοιβή στην εργασία αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των γυναικών.

Συγχρόνως με αυτή την προσπάθεια η EPIC δίνει την δική της φωνή στηρίζοντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επί του παρόντος ο Συνασπισμός EPIC είναι η μόνη σύμπραξη που παλεύει για την μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος  σε όλα τα επίπεδα.




Εν κατακλείδι, είμαστε κοντά σε μία νέα εποχή που θα στηρίζεται στην ισότητα και την πάταξη παλαιών αντιλήψεων με έναν κόσμο που θα καταδικάζει τον σεξισμό και θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Η πρώτη γιορτή της σημερινής ημέρας σηματοδοτεί μια ανάσα για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερη μόρφωση και παιδεία.



Υπογράφει η νεαρά κυρία, ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΟΥΣΣΑΝΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου