Της κα. Ιφιγένειας Βλαχογιάννη*
Αδιαμφισβήτητα, μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας η οποία και έχει επιβάλει την κοινωνική αποστασιοποίηση, έχει παρατηρηθεί έντονα το γεγονός, αισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ειδικότερα σε ανθρώπους μοναχικούς.
Προσπαθώντας να ιχνηλατήσουμε το πολιτιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την ώρα που η χώρα μπήκε σε περίοδο αναστολής, και μέχρι και σήμερα, διανύοντας το δεύτερο κύμα, διαπιστώνουμε πως δεν είναι μόνο οι πολιτιστικές δραστηριότητες που μπήκαν στον ‘πάγο΄, αλλά και ολόκληρο το σύστημα που ονομάζουμε δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών, των παραγωγών, των σκηνοθετών, των θεάτρων, των κινηματογράφων κ.ο.κ.
Τα μεγάλα φεστιβάλ μουσικής έχουν, στην πλειονότητά τους, ακυρώσει τις διοργανώσεις τους, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και οι ξένοι καλλιτέχνες που είχαν προγραμματισμένες μεγάλες περιοδείες σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Σε παγκόσμια εμβέλεια, ακυρώθηκαν μεγάλα φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Καννών, ενώ πολλά άλλα έχουν ακυρώσει οριστικά τη διοργάνωσή τους, προχωρώντας σε εναλλακτικές λύσεις.
Πάνω από 20 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να προβάλλουν δωρεάν ταινίες, καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κινηματογράφων και στην ακύρωση των ετήσιων φεστιβάλ.
Δεδομένων των καταστάσεων, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στο εξωτερικό, οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές που πλήττονται από τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων.
Και πιο είναι τελικά το αντίδοτο του πολιτισμού ενάντια στην πολιτιστική μοναξιά; Μπορεί το εμβόλιο κατά του κορωνοιού να είναι προ των πυλών, όμως το φάρμακο ενάντια σε μια ‘άγονη΄ πολιτιστικά εποχή θεωρούμε πως έχει βρεθεί. Τα διαδικτυακά συνέδρια και οι διοργανώσεις μέσω του online streaming έχουν πάρει τη θέση της φυσικής παρουσίας σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, gallery και μουσεία προσφέρουν πλέον «ζωντανά» τέχνη και καλλιτέχνες. Μιλώντας για την Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε την online εκδοχή του με το σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο, φεστιβάλ με κάθε τρόπο»!
Δεν μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε την καλλιτεχνική έκφραση και κυρίως να βρίσκεται ο κόσμος κοντά στον πολιτισμό. Είναι το μόνο φάρμακο που έχουμε και αυτό θα πρέπει να στηρίζουμε, να συνεχίζουμε και να το προωθούμε. Πραγματικά αν υπάρχει φάρμακο, το άμεσο αντίδοτο και την θεραπεία την βρίσκουμε μόνο και αποκλειστικά μέσα από την τέχνη, σε κάθε μορφή της. ‘Culture against covid’ όπως πολύ σωστά διατυπώνεται σήμερα σε όλο τον παγκόσμιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι πολιτισμός είναι φάρμακο στην εποχή της πανδημίας και είναι παρήγορο το γεγονός ότι δίνεται το «πράσινο φως» ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, για δράσεις πολιτισμού με στόχο την ψυχική ανάταση των πολιτών ακόμη και στα δύσκολα.
Με την ευχή όλων η νέα χρονιά να επιστρέψει τους θεατές στις σκοτεινές αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων, εναρμονίζοντας τη φυσική παρουσία με την τέχνη…η τέχνη εξάλλου αποτελεί υπογραφή των πολιτισμών…
Όπως εξάλλου δήλωσε και η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, «Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα της διαφυγής σε παραστατικές τέχνες, θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευρά της πολιτείας είναι τέτοια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης παραστάσεων και εκδηλώσεων με την παράλληλη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων του πολιτισμού.
* Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη
Μέλος Δ.Σ. του ΕΚΚ , αιθουσάρχης, σύμβουλος επιχειρήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου