Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Τουρκία στέλνουν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας σχολίασε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και τη Φαίη Μαυραγάνη τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία λέγοντας πως έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά απ’ ότι ήμασταν τους προηγούμενες μήνες και πως αυξάνεται η πίεση που ασκείται στην Τουρκία. Επιπλέον, μίλησε και για την κατάσταση του κορoνοϊού αναφέροντας πως ήταν δύσκολη η απόφαση το άνοιγμα της αγοράς με μέτρα και αποστάσεις.
«Η Τουρκία δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Αυτή η σύνοδος, σε μια δύσκολη συγκύρια εν μέσω κορoνοιού, αποφάσισε 3 ουσιαστικά πράγματα για την χώρα μας:
1. Απελευθέρωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία.
2. Αποφασίστηκε το ενεργειακό πακέτο, πράγμα πολύ σημαντικό για την απολιγνιτοποίηση της Μακεδονίας και γενικά για την χώρα μας.
3. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Τουρκία στέλνουν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν» είπε.
Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε: «Η Τουρκία, ελπίζω να διαβάζει σωστά αυτά που αποφασίστηκαν χθες. Η ΕΕ είπε ξεκάθαρα ότι θα έρθουν κυρώσεις αν συνεχίσει την προκλητική της στάση. Η Ευρώπη πλέον, και αυτό είναι νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου, αναγνωρίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι χώρος ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον Οκτώβριο, και αν το δούμε συνολικά, ως προς το πως λειτουργεί η ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος πετύχαμε να φέρουμε και τους πιο δύσπιστους κοντά στις θέσεις μας. Η πίεση προς την Τουρκία αυξάνεται. Χθες κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Αν λειτουργήσει, θα φέρει μια περίοδο ηρεμίας, και την εκκίνηση διερευνητικών. Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση, τότε η ΕΕ δεσμευμένη από δύο κείμενα Συνόδων, θα προχωρήσει σε κυρώσεις. Η Γαλλία και η Αυστρία κράτησαν μία πιο ήπια στάση, καθώς η ΕΕ αυτή την στιγμή αντιμετώπιζε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τα οποία έπρεπε να υπάρξει συμφωνία: Brexit, Ταμείο Ανάκαμψης, Ενεργειακά.
Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι δύο φορές η Τουρκία είπε ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και δύο φορές έκαναν πίσω. Η πραγματικότητα της Ελλάδας είναι μία: η Τουρκία θα παραμείνει γειτονική χώρα, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά βάσει διεθνούς δίκαιου και κανόνων».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου