Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Μηνά:
Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.
Αρχικά, σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκληση. Κατάγομαι από τη Μύκονο όπου και ζω σήμερα. Είμαι Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εκλέχθηκα Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό; και γιατί;
Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ;
Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;
Ζω και εργάζομαι στη Μύκονο, όπως προείπα. Έχω περάσει ένα διάστημα στο Βέλγιο, συνδυάζοντας σπουδές και εργασία, ωστόσο δεν σχεδιάζω να επιστρέψω. Δεν μου έλειψε κάτι συγκεκριμένο από την Ελλάδα, όμως νομίζω πως αξίζει να προσπαθήσει κανείς εδώ, προτού διαλέξει την επιλογή του εξωτερικού.
Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά;
Ας μην διαχωρίζουμε σε ηλικίες τους ανθρώπους. Στον ίδιο τόπο ζούμε, τα ίδια προβλήματα έχουμε. Ίσως υπάρχουν διαφορετικές οπτικές σε κάθε ζήτημα. Νομίζω όμως πως το να ορίζουμε πχ ανά δεκαετίες τις κατηγορίες του πληθυσμού, περισσότερο διχάζει παρά ενώνει.
Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά,
διεθνή, περιβαλλοντικά ζη-τήματα, κλπ;
Σε σχέση με τα διεθνή ζητήματα, λόγω και του διδακτορικού μου, υπάρχει μια επιπλέον εξειδίκευση. Από την άλλη πλευρά, η αναπόδραστη ανάγκη του να είναι ένας πολιτικός ενημερωμένος για ζητήματα που αφορούν την περιοχή του, αλλά και γενικότερα, με ωθούν στην ευρύτερη ενημέρωση για πολλαπλά ζητήματα. Αυτό το διάστημα για παράδειγμα ασχολούμαι με την παραγωγή θέσεων για την πρωτογενή παραγωγή στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ή για το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων σε νησιά των Κυκλάδων. Όπως πιθανά έχετε διαβάσει, υπάρχουν αντιδράσεις στην Τήνο και σε άλλα νησιά, και οφείλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα.
Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας;
Τι σε ενοχλεί;
Δεν έχω κάποιο παράπονο. Δεν είμαστε άλλωστε τρίτοι κριτές, είμαστε μέλη αυτής της κοινότητας που ονομάζεις “η γενιά μας”. Πως μπορούμε να κρίνουμε; Δεν πιστεύω λοιπόν ότι με ενοχλεί κάτι. Υπάρχουν φυσικά ζητήματα που με απασχολούν, που πιστεύω ότι θα μπορούσαμε συνολικά ως νέοι να είχαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Όμως δεν βλέπω το ζήτημα κριτικά.
Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια;
Τι σε ταλαιπωρεί;
Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο στην απλή σου ζωή.
Αναντίρρητα οι νέοι της γενιάς μας έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. Οι κρίσεις, η ασάφεια, η ρευστότητα στην πολιτική, δημιουργούν προβλήματα στην ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου. Δεν αφορά μόνο εμένα αυτό, αλλά όλους μας. Πολλά μας ταλαιπωρούν. Νέοι χωρίς δουλειά, πτυχιούχοι φεύγουν από την πατρίδα μας και αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Υπάρχουν τόσα θέματα που θα χρειαζόμασταν μέρες για να τα αναλύσουμε. Πάντως εμένα αν με ταλαιπωρεί κάτι, είναι το γεγονός πως πολύς κόσμος περιμένει τα ζητήματα να λυθούν από μόνα τους, ή από κάποιο διαχειριστή. Τα προβλήματα, πρέπει να τα λύνουμε όλοι μαζί. Γιατί όταν αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για εσένα, σταματάς να είσαι ελεύθερος.
Πως βίωσες και
βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;
Όπως όλοι μας. Κάνω υπομονή, ακούω τους ειδικούς και περιμένω το εμβόλιο. Φυσικά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία η κατάσταση με τις απαγορεύσεις κτλ. Είναι όμως και μια ευκαιρία για να ανασυνταχθούμε.
Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.
Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.
Θαρρώ πως δεν χρειάζεται ο κόσμος περισσότερα πρότυπα. Και δεν είμαι τέτοιο σίγουρα. Για τη νέα χρονιά, περιμένω όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ούτως ώστε σιγά σιγά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να μείνουν μακριά από τον κίνδυνο και να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τους. Θα ευχηθώ λοιπόν, υγεία αλλά και προκοπή. Συνηθισμένες ευχές πιθανώς, πόσο σημαντικές όμως τελικά!
Περισσότερες πληροφορίες, πολιτικές θέσεις, και άλλα θέματα για τοπικά αλλά και εθνικά ζητήματα, θα βρείτε στο https://www.lyristisminas.net
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου