Συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στην Κυριακάτικη εφημερίδα "Kontra News".
Πώς κρίνετε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
Η κυβέρνηση, με τις αλλαγές και τις προσθήκες που επέλεξε ο Πρωθυπουργός να κάνει, έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της μια πολύπλευρη και πρωτοφανή κρίση που ξεκινάει από την πανδημία και την υγειονομική αντιμετώπιση της και καταλήγει στην παράλληλη οικονομική κρίση που ήδη βιώνουμε. Έχει πολύ έργο μπροστά της να φέρει εις πέρας, σε συνθήκες πρωτόγνωρες που όμοιες τους δεν έχουμε συναντήσει ξανά εδώ και πολλές δεκαετίες.Από τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που εμφανίζονται θα κριθούν οι αλλαγές που έγινανκαι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο.
Σε περίπτωση που η πανδημία δεν υποχωρήσει το α΄ εξάμηνο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία;
Νομίζω όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τόσοη οικονομία όσο και η κοινωνία είναι στα όρια τους.Όσο πιο σύντομα ανοίξει, με ασφάλεια πάντα, η οικονομία, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μεγάλες και μακροχρόνιες. Και γι’ αυτό χρειάζεται ο κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν. Ας μην γελιόμαστε. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Χρειάζεται να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να δουλέψουμε για να στηριχθούν οι χαμένοι της μεγάλης κρίσης. Oι χιλιάδες μικρομεσαίοι, o πολιτισμός που σαρώθηκε από την πανδημία, η εστίαση και τουρισμός που πληρώνουν τεράστιο τίμημα, όλα τα θύματα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Και φυσικά, όπως σωστά επισημάνατε, να σκύψουμε στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν. Ψυχολογικές επιπτώσεις, ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, θέματα που αφορούν ειδικότερα τις γυναίκες, είναι γεγονότα που θα μας ακολουθούν για πολύ καιρό και θα πρέπει να βρούμε άμεσους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Πιστεύετε ότι ο εμβολιασμός προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε κι μήπως είναι προβληματική η προμήθεια των εμβολίων;
Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, με πολλές δυσκολίες και για αυτόν το λόγο, πέρα από την προφανή οργάνωση και το σωστό κεντρικό σχεδιασμό χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή από όλους. Βλέπετε, σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζονται καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται λοιπόν μια διαρκής αντιμετώπιση τους για να προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Όσο περνάει ο καιρός, θα προστίθενται περισσότερα εμβόλια, από διαφορετικές εταιρίες και ο αριθμός των εμβολιασμένων θα αυξάνεται. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν. Είναι η στιγμή της μάχης τώρα και όχι της μεμψιμοιρίας και της εύκολης κριτικής. Και αυτή η μάχη κυρία Λιάκου είναι συλλογική. Οφείλει λοιπόν και η αντιπολίτευση να συνταχθεί με όλες τις δυνάμεις της και να αφήσει πίσω εύκολες συνταγές καταστροφολογίας που μόνο κακό κάνουν.
Για μια ακόμη φορά οι θεσμοί πιέζουν για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας και γενικά για την κατάργηση της επιδοματικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει περιθώρια να αντιδράσει στις απαιτήσεις των θεσμών;
Η Κυβέρνηση κυρία Λιάκου από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, με τη μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, έχει παγώσει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για τη α' κατοικία, αλλά για όλα τα δάνεια. Παράλληλα, με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ξεκάθαρη θέση μας απέναντι σε κάθε είδους σκέψεις για οπισθοχώρηση από πολιτικές προστασίας ευάλωτων ομάδων. Αυτό ισχύει και για τις πολιτικές στήριξης μέσω επιδομάτων που έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν κάτι μας δίδαξε αυτή η ιστορία, είναι η ανάγκη για ένα σύγχρονο, αλλά και ευέλικτο κοινωνικό κράτος που, όταν χρειάζεται, μπορεί να στέκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Αναμένεται στις επόμενες ημέρες η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας. Εκτιμάτε ότι θα έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα ή είναι μια ακόμη κίνηση τακτικής από τον Ερντογάν;
Η Ελλάδα, σταθερά και διαχρονικά, επιδιώκει το διάλογο και την αποφυγή οποιασδήποτε έντασης με όλους τους γείτονες της. Και αυτή η μας πολιτική θέσηδεν είναι προσχηματική αλλά αληθινή.Αυτό φαίνεται σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα από τη σημερινή κυβέρνηση. Τόσο με τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όσο και με τη συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.Είναι θετικό το γεγονός λοιπόν ότι η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο απαράδεκτων και συνεχών προκλήσεων, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει μια διαδικασία διερευνητικών επαφών. Το αν πραγματικά το εννοεί, θα φανεί πολύ σύντομα στην πράξη. Μας έχει συνηθίσει στα πολλά και αντιφατικά λόγια, όλο αυτό το διάστημα. Έφτασε όμως η στιγμή να αποδείξει με έργα τι ακριβώς θέλει.Και αυτό θα αξιολογηθεί αναλόγως. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η στάση της Τουρκίας θα κριθεί στην ΕΕ και από την “έκθεση Borrell” η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Εμείς λοιπόν προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με εποικοδομητική διάθεση. Και φυσικά, με μοναδικό θέμα συζήτησης, όπως διαχρονικά υποστηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου