Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

''Τι είναι το doomscrolling και γιατί έχουμε εθιστεί;'', της Ιωάννας Τζανή (WOMENSNEWS.gr)


''Τι είναι το doomscrolling και γιατί έχουμε εθιστεί;'', της Ιωάννας Τζανή (WOMENSNEWS.gr)


Σε μια εποχή γεμάτη δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις, με την πανδημία να έχει καθορίσει πλέον την καθημερινότητά μας, το φαινόμενο doomscrolling φαίνεται πως μπαίνει ολοένα και περισσότερο στις ζωές μας.


Τι είναι, όμως, το doomscrolling; Είναι η τάση να συνεχίζεις να παρακολουθείς, να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι με ειδήσεις που σου προκαλούν θλίψη και απογοήτευση, με αποτέλεσμα να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση, να αγχώνεσαι και να χάνεις ακόμη και τον ύπνο σου.


Γιατί είναι δύσκολο να το σταματήσεις;


Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε μια τόσο ανθυγιεινή και εθιστική κατάσταση, και δεν μπορούν με τίποτα να ξεφύγουν από αυτήν, είναι γιατί νιώθουν αυτό το μαξιλαράκι της ασφάλειας. Δηλαδή, όσες περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες γνωρίζουν για το τι συμβαίνει, τόσο πιο προετοιμασμένοι αισθάνονται ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που θα ακολουθήσει.


Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβεβαίωσαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη «γεννήθηκαν» ή αυξήθηκαν από την πολύωρη παραμονή μας μέσα στο σπίτι, λόγω του lockdown. Επομένως, είναι φυσικό επακόλουθο να περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, διαβάζοντας οτιδήποτε εμφανιστεί στο feed μας στα social media.


Έτσι, επειδή ο φόβος πλέον είναι κυρίαρχο συναίσθημα καθενός από εμάς, δημιουργήθηκε αυτή η ψυχαναγκαστική ανάγκη να πάρουμε απαντήσεις για το τι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο την αρνητικότητα.


Βέβαια, το doomscrolling δεν σταματά μόνο στην αναζήτηση ειδήσεων. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων διαβάζει και τα σχόλια που γράφονται κάτω από αναρτήσεις κειμένων, τα οποία μπορούν να γίνουν πιο τρομακτικά ακόμη και από τις ίδιες τις ειδήσεις.


Αντιμετώπιση


Για να αντιμετωπίσουμε το doomscrolling, θα πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που κρύβει, και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί της.


Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να παρακολουθούμε τον χρόνο που αφιερώνουμε όταν ξεκινάμε να ψάχνουμε μια αρνητική είδηση, η οποία με τη σειρά της θα φέρει μια επόμενη.


Στην πραγματικότητα, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ένας και μοναδικός. Εφόσον είναι δεδομένο ότι τα δυσάρεστα γεγονότα δε θα σταματήσουν να υπάρχουν και να αναπαράγονται, μόνο κλείνοντας το ίντερνετ και τις συσκευές, η ψυχική υγεία θα πάρει την ανάταση που έχει ανάγκη.


Το μέλλον του hopescrolling


Η πανδημία δε βοηθάει καθόλου στο να σκεφτούμε ένα αισιόδοξο αύριο, ωστόσο πάντα υπάρχει και η καλύτερη εικόνα, αρκεί να τη δούμε. Σκέψου, λοιπόν, θετικά πράγματα, όπως το ότι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα πηγαίνουν καλά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να αναζητάμε τις καλές ειδήσεις και να τις διαβάζουμε, μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε πόσο πολύ επηρεαζόμαστε τελικά.


''Τι είναι το doomscrolling και γιατί έχουμε εθιστεί;'', της Ιωάννας Τζανή (WOMENSNEWS.gr)




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου