Το πρώτο κύμα εκδήλωσης της γενοκτονικής συμπεριφοράς των Νεότουρκων ξέσπασε στην Ανατολική Θράκη με εξόντωση και με βίαια εκτόπιση των πληθυσμών στο μεταίχμιο της νικηφόρας έκβασης των βαλκανικών πολέμων και της εισόδου της χώρας στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Με ορόσημο το πένθιμο Πάσχα της 6ης Απριλίου του 1914, ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μάνος ξετύλιξε το νήμα του πρώτου μεγάλου διωγμού των Θρακιωτών από την πατρώα γη στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς την Κυριακή 11 Απριλίου με την υποστήριξη της Θρακικής Εστίας Κιλκίς, του Λαογραφικού Συλλόγου "Ορφέας" Πεδινού, του Πολιτιστικού Συλλόγου "Γεώργιος Βιζυηνός" Βαπτιστή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιών.
Ο ομιλητής διέτρεξε τα γεγονότα της μεγάλης κρίσης του Ανατολικού Ζητήματος και υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο του κινήματος των Νεότουρκων στην επιδίωξη κατασκευής ενός καθαρού τουρκικού κράτους στο οποίο δε χωρούσαν άλλες εθνότητες. Με την ανακατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς στο κατώφλι του β’ βαλκανικού πολέμου, η Ανατολική Θράκη αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο πείραμα των Κεμαλικών δυνάμεων για την εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου και την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους για τον πλήρη εκτουρκισμό της περιοχής.
Το σχέδιο γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης περιλάμβανε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις, λεηλασίες, ομαδικές σφαγές, μετατοπίσεις πληθυσμών, υποχρεωτική στράτευση και καταναγκαστική εργασία στα τάγματα εργασίας. Ανήμερα του μαύρου Πάσχα των Θρακιωτών περισσότεροι από 17.000 κάτοικοι χωριών της Ανατολικής Θράκης καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους και τους τσέτες στοιβάχθηκαν στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας και αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι φεύγουν με τη θέλησή τους για την Ελλάδα και δε θα ξαναγυρίσουν πίσω.
Μέχρι τη λήξη του α΄ παγκοσμίου πολέμου 330.000 Θρακιώτες είχαν εγκαταλείψει τις πατρογονικές τους εστίες και σε λιγότερο από μια δεκαετία χάθηκαν 130.000 ψυχές.
Τα θύματα του ξεριζωμού, οι νεκροί της Θράκης, οι νεκροί στον Πόντο παραμένουν αδικαίωτοι όσο η διεθνής κοινωνία προσποιείται άγνοια και όσο οι πρωταίτιοι του εγκλήματος της γενοκτονίας επιμένουν στην εθνική τους τύφλωση τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης ως ελάχιστο ηθικό καθήκον στις αδικοχαμένες ψυχές και στην ιστορία μας.
Στο ζωηρό διάλογο που ακολούθησε υπήρξαν παρεμβάσεις και διατυπώθηκαν προτάσεις σχετικά με τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ΙωάννηςΧατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσαντάκης οι Πρόεδροι της Θρακικής Εστίας Κιλκίς Αθανάσιος Βουλγαράκης κλπ κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου