Μιχάλης Αράπης ***
LLB,LLM,MA
Νομικός
Πρόεδρος Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Η.Β.
ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr
Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στις Εθνικές εκλογές.
Η ψήφιση του νόμου 4648/2019 έχει ιστορική σημασία και αποτελεί σημαντική δημοκρατική κατάκτηση και παρακαταθήκη για τον οικουμενικό Ελληνισμό.
Επειδή όμως ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, με τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που εμπεριέχει, η πλειοψηφία των ομογενών μας δεν θα μπορεί να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Νέο νομοσχέδιο
Η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ισχύοντα νόμο.
Ουσιαστικά πρόκειται για βελτιωτική παρέμβαση τεχνικού χαρακτήρα αφού για λόγους συναίνεσης δεν αγγίζονται άλλοι περιορισμοί όπως το όριο της 35ετίας που θλίβουν και απογοητεύουν μεγάλο τμήμα της ομογένειας.
Είναι δημοκρατική υποχρέωση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τους βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να μπορούμε να εξασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα χωρίς τους περιορισμούς του νόμου.
Αν αυτό δεν συμβεί τότε ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που θα μπορεί δυνητικά να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους θα είναι πολύ μικρός.
Ωστόσο, ακόμη και από αυτούς τους πολίτες το ποσοστό που τελικά θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τη χρονοβόρα διαδικασία συλλογής εγγράφων και θα υποβάλει στο τέλος την αίτηση του θα είναι πραγματικά πολύ μικρότερο.
Αριθμός εκλογέων
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που ψήφισαν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 ήταν 11,792 με την εγγραφή σε καταλόγους να γίνεται με σαφώς λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, γίνεται αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον για εγγραφή είναι χαμηλό.
Αυτό φυσικά επιτείνεται από πρακτικές δυσκολίες και έξοδα για μετάβαση από άλλες πόλεις σε εκλογικά κέντρα κτλ. Χαρακτηριστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχε μόνο το εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία μας στο Λονδίνο.
Επομένως ο αριθμός των πολιτών που θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στις Εθνικές εκλογές ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και γίνει άρση των περιορισμών, θα είναι λίγες χιλιάδες.
Σε αντίθετη δε περίπτωση, αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, τότε ο απόλυτος αριθμός των πολιτών που θα ψηφίσουν θα είναι πολύ μικρότερος από εκείνο των τελευταίων Ευρωεκλογών.
Βάσει των ανωτέρω συνθηκών είναι πρόδηλη η έκπληξη των Ελλήνων της διασποράς για την προσπάθεια στέρησης των δικαιωμάτων λίγων εν τέλει χιλιάδων πολιτών μέσω αυστηρών, άδικων και προσβλητικών περιοριστικών μέτρων.
Είναι προφανές ότι αν τα ίδια κριτήρια ισχύσουν για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Πατρίδα μας τότε το ποσοστό αποχής θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη αφού η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν θα ενδιαφερθεί να εγγραφεί λόγω κόπου και χρόνου.
Ταξικό πρόσημο
Το τελευταίο αλλά κυριότερο ζήτημα που θίγω επί σειρά ετών μέσω άρθρων και συνεντεύξεων είναι το βαθιά ταξικό πρόσημο που έχουν όλα τα προσχώματα που μπαίνουν.
Η εξάσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πρέπει να βασίζεται στην ισότητα. Αντιθέτως όλη η συζήτηση και η προάσπιση περιορισμών με έωλες προφάσεις έχει ως υπόβαθρο οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών που έχουν περιορισμένες ή μηδαμινές οικονομικές δυνατότητες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για κατάφωρη αδικία με ταξικό πρόσημο αφού μόνο οι προνομιούχοι μπορούν να ξοδέψουν χρήματα εν καιρώ κρίσης και πανδημίας για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Με το ισχύον σύστημα εξαιτίας των περιορισμών ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει πολλά παρά το νόμο του 2019.
Η πρόσβαση στις κάλπες παραμένει μόνο για τους οικονομικά ευκατάστατους - τους «έχοντες» – πολίτες δηλαδή που μπορούν να πληρώσουν αεροπορικό εισιτήριο και να καλύψουν και άλλα έξοδα ώστε να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν χωρίς κανένα περιορισμό.
Έτσι αυτομάτως το ίδιο σύστημα αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα αφού στερεί επί της ουσίας από τους «μη έχοντες» που δεν έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν, το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Εν κατακλείδι, για λόγους ισονομίας το σωστό, δημοκρατικό, ηθικό και λογικό είναι όλοι οι περιορισμοί να καταργηθούν πάραυτα με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου!
*** Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) Νομικός
LLB in Commercial Law
LLM in International Commercial Law
MA in Cybercrime and Terrorism
Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Η.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου