Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ποια είναι η σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;


Υπογράφει η νεαρά κυρία Αλεξία Χαρακιδά* 


Η ολοένα και περισσότερη προβαλλόμενη αξίωση  της μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα  μέσα για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης όπως αυτή ασκείται στον σύγχρονο κόσμο παρά τα εμπόδια που συναντά ,τα οποία αφορούν τόσο στην κυρίαρχη οικονομική και κοινωνική κατάσταση,όσο στις ιδέες και στις δομές της πολιτικής . Η ενίσχυση συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης κάθε είδους αποφάσεων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξή της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και κατ’επέκτεση της ουσιαστικότερης δημοκρατίας και της δικαιότερης εκπροσώπησης της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο οι πολιτικές γίνονται πιο αντιπροσωπευτικές και συνολικά πιο επωφελείς για την κοινωνία περικλείοντας στοιχεία που ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναικείας υπόστασης.


Η σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε κέντα λήψης των αποφάσεων αναγνωρίζεται ρητά σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα,η Παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για τα θέματα των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 επιβεβαίωσε ότι η απουσία των γυναικών κατά τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων υποβαθμίζει την δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες.Η αύξηση του αριθμού των γυναικών σε επίπεδο συμμετοχής στα  κέντα λήψης αποφάσεων και σε επίπεδο αντιπροσώπευσης σχετίζεται άμεσα με τον με τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών και στρατηγικών στη χάραξη πολιτικής.


Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα η ισότητα των δύο φύλλων και η συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό στίβο αρχίζει να  θεωρείται δεδομένη , καθώς έχουν αλλάξει εξ’ ολοκλήρου οι κρατικοί μηχανισμοί προάγοντας τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως ,θεμελιώδη δικαιώματα , ατομικά ,κοινωνικά και πολιτικά , την ισότητα όλων απέναντι στον νόμο , καθώς επίσης προάγεται η μέριμνα για την υπεράσπιση και την προστασία των γυναικών. Το δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες το απέκτησαν επισήμως το 1893.Αντικρύζοντας αύτη την ημερομηνία αντιλαμβανόμαστε πόσο καθυστέρησαν  οι γυναίκες να αποκτήσουν δικαιώματα  που θα επέτρεπαν καλύτερες συνθήκες ζωής και υπόσταση στον κοινωνικό και πολιτικό βίο σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο που κυριαρχούσε η υποτίμηση ,η σωματική και ψυχική καταπόνηση των γυναικών θεωρώντας το συγκεκριμένο φύλο αδύναμο, ανίκανο και υποδεέστερο.


Είναι λοιπόν σαφές ότι ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών δεν υπηρετεί μόνο θεσμικά μέτρα .Απαιτεί την συμβολή πολλών δυνάμεων,συναίνεση και συννενόηση πέρα και πάνω από κομματικές διαφορές.Απαιτεί επίσης, αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών και βαθύτερη κατανόηση της σημασίας του ρόλου της γυναίκας από τις ίδιες τις γυναίκες. Αναλυτικότερα,οι γυναίκες οφείλουν να προασπίζονται τα δικαιώματά τους. Μέρος της ευθύνης για την εμπέδωση της ισότητας των δύο φύλων αντιστοιχεί εύλογα και στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες καλούνται να μην αποδέχονται συμπεριφορές ή πρακτικές που καταπατούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους ή επιχειρούν να μειώσουν την αξία του φύλου τους. Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν με πλήρη ισότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της δημόσιας σφαίρας και σε όλες τις βαθμίδες, είτε αυτό λέγεται εργασία, είτε πολιτική. Ακόμη, οι γυναίκες πρέπει να μην σταματούν ποτέ  να αγωνίζονται  για την ζωή τους , να παλεύουν για τα όνειρά τους. Η δύναμη της γυναίκας ταυτίζεται όμως με το σθένος να ανταπεξέλθει στους πολλούς και δύσκολους ρόλους τις καθημερινότητας , στον ρόλο της μητέρας , στον ρόλο της συζύγου , στον ρόλο της εργαζόμενης , ταυτίζεται με το σθένος και το κουράγιο που δείχνει σε οποιαδήποτε δυσκολία, ταυτίζεται με την αυτοθυσία της για χάρη του παιδιού της , ταυτίζεται με την αξιοπρέπεια της  και τον αγώνα της να μείνει πιστή στο ήθος της και στα ιδανικά της ακόμη όταν όλα είναι εναντίον της.


*Αλεξία Χαρακίδα


Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ

ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ

ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ

Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας

Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ πανελλαδικά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου