Ο Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, μιλά στους Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά για το OfftRN
Ο κος. Σπύρος Μιλτιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό.
Σπούδασε τουρκικές σπουδές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics στην ιστορία διεθνών σχέσεων.
Το 2005 προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην Πρεσβεία και Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη ενώ πριν τοποθετηθεί ως Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου.
Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Καούλλα και έχουν δύο παιδία τον Κίμωνα και την Ιόλη
Πως κρίνεις το τρέχον καλοκαίρι, τουριστικά και οικονομικά σε ότι αφορά την Κύπρο; Είναι καλύτερο από του 20; Τι ακούς την επαφή σου με άτομα της οικονομίας και της αγοράς.
Αν και ακόμη είμαστε στα μέσα της τουριστικής σεζόν και δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το 2021 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 2020 αλλά υπολείπεται αρκετά προηγούμενων χρόνων γεγονός όμως λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δοθεί φαίνεται ότι το 2021 έχει καλύψει το 35% του 2019 και ελπίζουμε ότι εάν κινηθούν ανοδικά ο Αύγουστος , Σεπτέμβριο και ενδεχομένως ο Οκτώβριος θα καλυφθεί ακόμη περισσότερο έδαφος. Πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 12,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Κύπρος περνά στην φάση της ανάκαμψη και στην ανάπτυξη και ελπίζουμε ότι από το 2022 θα μπούμε σε ρυθμούς πλήρους ανάκαμψης. Οι οικονομικοί φορείς βέβαια είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί παρά τις θετικές ενδείξεις δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τυχόν υποτροπή της πανδημίας που ενδεχομένως να φέρει υποχώρηση.
Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη επίσης η κατάρτιση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής οικονομίας, το οποίο έχει εγκριθεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που με την υλοποίηση τους αναμένεται να επιτευχθεί η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας και των συνθηκών απασχόλησης στους θετικούς ρυθμούς που υπήρχαν πριν την πανδημία.