Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

The ReMARKables: O Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μιλά στους Παπαδοπούλου Χρυσή και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


The ReMARKables Vol. 131


Ξεκινάμε σιγά σιγά την νέα σεζόν μας, με 1ο φιλοξενούμενο έναν πολύ διαβασμένο, ετοιμόλογο, επικοινωνιακό και πάρα πολύ εργατικό και παραγωγικό κύριο, τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο. 


Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι:


Γενικός Γραμματέας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

και Ιδρυτής και CEO της εταιρείας στρατηγικής και επικοινωνίας FORESIGHT.


Η συνέντευξη δόθηκε στους: 


Παπαδοπούλου Χρυσή και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Πως κρίνετε το τρέχον καλοκαίρι, τουριστικά και οικονομικά; 

Τι ακούτε στις επαφές σας με άτομα της οικονομίας και της αγοράς. 


Πιστεύω ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοίχημα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολο της η θετική πορεία της φετινής χρονιάς και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τραπέζης της Ελλάδος, φαίνεται πως είμαστε σε καλό δρόμο για να το κερδίσουμε. 


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέση δαπάνη των επισκεπτών της χώρας μας το μήνα Ιούνιο άγγιξε τα 729 ευρώ, αυξημένα κατά 20% από την αντίστοιχη περίοδο το 2019 που είναι και η τελευταίας προ COVID ‘’κανονική’’ χρονιά, και ότι μολονότι η κίνηση στις πτήσεις του Αυγούστου στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στις πτήσεις προς την Ελλάδα οι θέσεις σημειώνουν αύξηση κατά 2%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις που ήδη είχαμε τους προηγούμενους μήνες για το ενδιαφέρον ισχυρών οικονομικά επισκεπτών και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ όπου φέτος είχαμε ρεκόρ πτήσεων προς την χώρα μας. 


Ο κόσμος διψούσε για το φετινό καλοκαίρι και μολονότι στην χώρα μας είναι εύκολη η γκρίνια και η ισοπέδωση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο η σοβαρότητα που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και τα αντανακλαστικά της ευρύτερης τουριστικής αγοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας μας λύνονται μαγικά αλλά είναι μία κρίσιμη ανάσα που θα μας βοηθήσει το επόμενο διάστημα απέναντι στη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων.   


Θεωρείτε ότι η Ελλάδα βαδίζει με θετικό πρόσημο στο ζήτημα των εμβολιασμών; 

Είστε  αισιόδοξος για τον χειμώνα ;


Δυστυχώς είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από το θέμα των εμβολιασμών, ίσως επειδή είχα πιστέψει ότι μετά τα όσα πέρασε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια από τον λαϊκισμό, τις ψευδείς ειδήσεις και την επιπολαιότητα που δείξαμε κυνηγώντας  δεξιά και αριστερά “βαρβάρους”, θα δείχναμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα αλλά και στην κοινή λογική. Όλα όσα βλέπουμε να εξελίσσονται καθημερινά αλλά κυρίως η έλλειψη μηχανισμών ικανών να θωρακίσουν το αυτονόητο μου φαίνονται αδιανόητα. Σε κάθε περίπτωση ελπίζω ότι τελικά η λογική ή το όποιο συμφέρον θα πρυτανεύσουν και σε όσους εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στα δραματικά νούμερα των θυμάτων από την πανδημία και στο πολύπλευρο κόστος όλων μας.


Ποιος Υπουργός ή οργανισμός της δημόσιας διοίκησης 

θεωρείτε αποτελεσματικός, παραγωγικός και με χειροπιαστό έργο; 


Πιστεύω πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στην διακυβέρνηση, ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας που μολονότι ξεβολεύει πολλούς και ακυρώνει αγκυλώσεις, αντιλήψεις και αφηγήματα – δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται με θετικά κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελέσματα, μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία αλλά και τους μηχανισμούς του κράτους.


Από την οικονομική αξιοπιστία και την δομική ανάταξη του κύρους και της δυναμικής της χώρας μας (στο μέτρο που την αναλογεί),  την αντιμετώπιση των διαρκών κρίσεων στη Θράκη, το Αιγαίο και την Μεσόγειο, μέχρι την Πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αλλά ακόμα και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς με πρωταγωνιστικό ρόλο στο αύριο της χώρα μας βλέπουμε μία διαφορετική δημόσια διοίκηση.


Να προλάβω σε αυτό το σημείο αναγνώστες σας που θα βιαστούν να αντιδράσουν για τα καμένα δάση, τους μετανάστες, τις δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς συμπολίτες μας από τις φυσικές καταστροφές ή τις όποιες μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες και αστοχίες, ότι σε κάθε ανάλυση καλό  είναι να αντιλαμβανόμαστε το ευρύτερο πλαίσιο – και εκεί το αποτέλεσμα αυτού το νέου μοντέλου ηγεσίας είναι θετικό. 


Να τονίσω επίσης ότι αυτό το νέο μοντέλο ηγεσίας δεν λειτουργεί μόνο του αλλά υποστηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο αριθμό ικανότατων κρατικών λειτουργών και στελεχών του δημοσίου. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιους. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και σημαντικές προκλήσεις και εάν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε αυτό θα γίνει μόνο εάν ενώσουμε δυνάμεις.  


Με βάση της γνώσεις σας, τις εμπειρίες και τις πληροφορείς που έχετε 

πως κρίνετε ότι θα περπατήσει η όλη διαδικασία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν;


Το Αφγανιστάν όπως και το Ιράκ αποτέλεσαν ένα 20ετές ταξίδι μετά την 11η Σεπτεμβρίου με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος από όλες τις πλευρές, που έδωσε πνοή σε δραματικές γεωπολιτικές προκλήσεις που θα συνεχίσουμε να έχουμε μπροστά μας. Ο τρόπος, τα πραγματικά κίνητρα, τα οφέλη και τα λάθη αυτού το ταξιδιού ίσως να μην γίνουν απόλυτα γνωστά ή κατανοητά ποτέ. 


Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία βελούδινη έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και σίγουρα τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα το επόμενο διάστημα, όταν η δυτική κοινή γνώμη θα έχει στρέψει την προσοχή της σε κάποιο άλλο δράμα. 


Όσο όμως και εάν επικοινωνιακά εξετέθη ο Πρόεδρος Biden, νομίζω ότι πήρε μία απόφαση που κανείς από τους προκατόχους τους δεν τόλμησε να πάρει προσπαθώντας να κλείσει μία ανοιχτή πληγή της χώρας του. Κάτι λέει αυτό. 


Μια αρχική αποτίμηση του πρώτου 

6μηνου Τζο Μπάιντεν - Καμάλα Χάρις;


Δύσκολη, περίεργη, διαφορετική. 

Νομίζω ότι μπροστά στην βαθιά διχασμένη και πολωμένη Αμερική – που μας επηρεάζει άμεσα και έμμεσα όλους – και υπό το πρίσμα ενός μικρού περιθωρίου στη Βουλή και μίας εύθραυστης ισορροπίας 50-50 στη Γερουσία, ο Πρόεδρος Biden καλείται να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που οι περισσότεροι Πρόεδροι πριν από αυτόν δεν χρειάστηκε ούτε καν να σκεφτούν. Πιστεύω ότι ο Προέδρος Biden θέλησε να δείξει στον αμερικανικό λαό αλλά και στον κόσμο ότι μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις και στην δραματικά ευρεία απογοήτευση της αμερικανικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας από την Washington, η κυβέρνηση μπορεί ακόμα να παράγει ουσιαστικό έργο και λύσεις. 


Η ανάπτυξη του εμβολιασμού μαζί με το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της φτώχειας και την ατζέντα ανοικοδόμησης έργων υποδομών, αποτελούν σίγουρα δομικές επιτυχίες της Κυβέρνησης Biden. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τη νέα προσέγγιση απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, τις παγκόσμιες απειλές αλλά και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους και αντίπαλους, τότε θεωρώ ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν “as good as it gets”.


ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ 

σε συνάρτηση με την Ανατολ. Μεσόγειο. 

Να αναμένουμε ακόμη πιο πολλά θετικά σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό μα και ενεργειακό; 


Η χώρα μας έχει αποκτήσει έναν πρωτόγνωρο δυναμισμό στις διεθνείς της σχέσεις που θωρακίζει και διαμορφώνει νέες προοπτικές. Έχει κεφαλαιοποιήσει απόλυτα την δομική στροφή των ΗΠΑ απέναντι στις σχέσεις της με άλλες χώρες,  ενώ παρακολουθεί με οξυδέρκεια και τόλμη αναδυόμενες τάσεις και ισορροπίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Κοίταξε χωρίς ταμπού δυναμικά πεδία όπως η αμυντική συνεργασία, ο ενεργειακός πλουραλισμός και η προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασιών, αξιοποιώντας την ευκαιρία που δημιούργησε η ωρίμανση των δημοσιοοικονομικών μεταρρυθμίσεων και οι προσπάθειες (και αντοχές) της ελληνικής επιχειρηματικότητας τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικά βήματα τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι η διατήρηση αυτού του momentum είναι ένας διαρκής αγώνας δεκάθλου.   


Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις 

βρίσκονται σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο από ότι στο παρελθόν. 

Μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες; 


Οι Ελληνομερικανικές σχέσεις ακόμα και σε περιόδους έντονου πολιτικού αντιαμερικανισμού ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο. Τα χρόνια των μνημονίων υπήρχε καθοριστική στήριξη τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο ενώ από το 2017 βλέπουμε ένα διαρκές επενδυτικό και επιχειρηματικό αναπτυξιακό κύμα με ευρύτερα οφέλη για την χώρα μας. 


Στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο που αποτελεί ιστορικά τον κορυφαίο πυλώνα θωράκισης και ενίσχυσης των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, είχαμε την πολυτέλεια να εργαστούμε στενά τα τελευταία χρόνια τόσο με τον Πρέσβη κ. Pyatt και την ομάδα του, όσο και με έναν μεγάλο αριθμό αμερικανικών επιχειρηματικών και επενδυτικών κολοσσών που ξεπέρασαν τις παραδοσιακά καλές προθέσεις και προχώρησαν σε μεγάλα ή μικρότερα έργα – όλα εξίσου σημαντικά – που επαναπροσδιορίζουν την εικόνα και τις προοπτικές της χώρας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική οικονομία και την κοινωνική πρόοδο.   


Με εφαλτήριο την ΔΕΘ το 2018 και το αμερικανικό περίπτερο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο φέρνοντας στην Ελλάδα περισσότερους από 50 επιχειρηματικούς γίγαντες που έδωσαν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, βλέπουμε διαρκώς αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά funds να αναζητούν προοπτικές και συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ψηφιακή οικονομία, η αμυντική τεχνολογία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ο γεμάτος προοπτικές πρωτογενής τομέας.


Οι Αμερικανικές επιχειρήσεις που επενδύουν αποκλειστικά με όρους στρατηγικής οικονομικής ωφέλειας αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, τα σοβαρά επενδυτικά κίνητρα και το υψηλότατο επίπεδο των εργαζομένων και επαγγελματιών στην χώρας μας. Η Microsoft με την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στο Λαύριο έρχεται να προστεθεί σε αυτές των Deloitte, CISCO, Gaslog, Digital Realty, Tesla, Pfizer και Amazon Web Services, αλλά και πολλές άλλες που κινούνται αθόρυβα αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.  


Μέσα από τις συνεχείς δράσεις του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπως το πρόσφατο Thessaloniki Future Dialogues και το Energy Forum που διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του επιμελητηρίου, των μελών του ΔΣ και των επιτροπών (που απαρτίζονται από κορυφαίες προσωπικότητας του επιχειρηματικού κόσμου που συμβάλουν εθελοντικά με τις γνώσεις τους) και πρωτίστως του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μπακατσέλου, βλέπουμε καθημερινά ότι η Ελλάδα μας έχει αλλάξει πρόσωπο και επιτέλους μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει προοπτικές.


Σε αυτό το πλαίσιο είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να γίνονται καλύτερες, ιδίως όσο και η χώρα μας, θα συνεχίζει αποτελεσματικά τις αναγκαίες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και τελικά στην ενίσχυση όλων των παραπάνω επιτυχιών προς όφελος όλων.


Κοιτάτε στα μάτια μια νέα/ένα νέο… 

τι θα του/της λέγατε ; 


Να ανοίξουν τα μάτια τους, να διαβάσουν ποίηση, ιστορία και οικονομία, να αμφισβητούν με την κριτική τους σκέψη και όχι το θυμικό τους, να κρίνουν την δική μου γενιά και των γονιών τους, να μάθουν από τα δικά μας λάθη ή τους φόβους μας, να μην δεχτούν το ανόητο “εδώ είμαστε Ελλάδα έτσι γίνεται” ή το “δεν είναι δική μου δουλειά” και να μην υποδουλωθούν στο καταστροφικό “εγώ”.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου