Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να υπογράψει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έβαλαν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ τη συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του Αντονι Μπλίνκεν, που ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της την Αθήνα.
«Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να γίνουμε μια πιο ισχυρή δύναμη για ειρήνη και σταθερότητα. Σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος, ένας πυλώνας σταθερότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.
Σχετικά με την αμυντική συμφωνία, δήλωσε ότι υπογράφεται ένα συμπλήρωμα, «που θα επιτρέπει στη συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να ασκούνται και να δρουν από επιπρόσθετες περιοχές».
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για τον Στρατηγικό Διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας έχει έναν συμβολικό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις στον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι και τα δύο κράτη είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.
Ο κ. Δένδιας θύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει casus belli και ότι υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις. «Εχουμε συμφωνήσει για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο» επισήμανε, σημειώνοντας: «Εκτιμούμε πολύ την πίστη σας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζουμε ότι θα το αποδεχτούν όλες οι χώρες του πλανήτη».
Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνάς μας, αλλά και στη βελτίωση του ΝΑΤΟ», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.
Η Συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου