ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, IEFIMERIDA, CNN GREECE
Δύο πολύ διαφορετικοί πολιτικοί με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, o Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον όχι μόνο της Γαλλίας αλλά συνολικά για την Ευρώπη και τον δρόμο, στον οποίο θα επιλέξει να πορευθεί σε μια περίοδο σοβαρότατων προκλήσεων για την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αναθεωρητικά σχέδια της Ρωσίας, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, που συρρικνώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, η κλιματική κρίση, η επίμονη παρουσία της Covid-19 στη ζωή μας είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο έρχεται αυτή η αναμέτρηση. Στη ζυγαριά των ψηφοφόρων βαραίνουν ακόμη ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό αλλά και η «μάχη» ανάμεσα στο εθνικό και το ευρωπαϊκό.
Η Μαρίν Λε Πεν έχει υποσχεθεί «να βάλει χρήματα» στην τσέπη των Γάλλων καταναλωτών. Πώς θα το κάνει αυτό; Υπόσχεται να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για όλους τους νέους κάτω των 30 ετών, να βάλει βαθύ μαχαίρι στον ΦΠΑ των καυσίμων, οδηγώντας τον στο 5,5% από 20% και να καταργήσει πλήρως τον ΦΠΑ σε ακόμη 100 αγαθά πρώτης ανάγκης. Θέλει να πείσει τους εργοδότες για μισθολογικές αυξήσεις 10% (καταργώντας τις ασφαλιστικές εισφορές για την αύξηση) και δεσμεύεται για αύξηση 3% ετησίως για την επόμενη πενταετία στους μισθούς των δασκάλων. Θέλει επίσης να εθνικοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους και να μειώσει τα διόδια κατά 15%, καθώς και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταργώντας το τέλος των 138 ευρώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και προτείνει να επιτραπεί στους εργοδότες να δώσουν αφορολόγητο μπόνους στους εργαζομένους έως και 6.000 ευρώ. Δεσμεύεται και αυτός για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, ενώ είναι έτοιμος να καταργήσει το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης (χωρίς να την ιδιωτικοποιήσει). Σχολιάζει επίσης πως τα σχέδια της Λε Πεν δεν έχουν κοστολογηθεί, δεν έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτά και θα οδηγούσαν τη Γαλλία σε αδιέξοδο. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα από τα "αγκάθια" για τον Εμανουέλ Μακρόν. Σχεδίαζε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από 62 και τελικά εν μέσω αντιδράσεων κάνει πλέον λόγο για αύξηση στα 64 έτη. Ταυτόχρονα όμως υπόσχεται αύξηση της ελάχιστης σύνταξης στα 1.100 από 950 ευρώ. Η Λε Πεν από την άλλη θέλει να διατηρήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα για όσους εργάζονται από τα 20 να συνταξιοδοτηθούν στα 60. Υπόσχεται αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ.
Η Λε Πεν υπόσχεται δημοψήφισμα με στόχο αυστηρότερο πλαίσιο για την είσοδο και παραμονή μεταναστών στη χώρα. Το αμφιλεγόμενο σχέδιό της υπό τον τίτλο «εθνική προτεραιότητα» προβλέπει επίσης στέγαση και κοινωνικής υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους. Όσον αφορά στη μουσουλμανική μαντήλα, θεωρεί ότι αυτή την επιβάλλουν στις γυναίκες ακραίοι ισλαμιστές και για αυτό θέλει να την απαγορεύσει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ο Μακρόν κάνει λόγο για στροφή στον απολυταρχισμό και καταδικάζει ως αντισυγματικά τα σχέδια της αντιπάλου του. Στο μέτωπο της ασφάλειας η Λε Πεν δεσμεύεται για αυστηρότερη αστυνόμευση, ενώ αρχικά είχε δεσμευθεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυγματικό. Ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας υπόσχεται και ο Μακρόν.
Ο Μακρόν θέλει να καταστήσει τη Γαλλία την πρώτη μεγάλη χώρα που θα σταματήσει τη χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου. Θέλει να στηριχθεί πρωτίστως στην πυρηνική ενέργεια με 6 νέους αντιδραστήρες, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο ενεργειακό μείγμα στο 75%. Η Μαρίν Λε Πεν θέλει όχι μόνο να σταματήσει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, αλλά και να διαλύσει αυτές που ήδη υπάρχουν. Τονίζει ότι θα σταματήσει κάθε επιδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζει τις εκλογές «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι σχεδιάζει ένα Frexit, αλλά δεν τολμά να το πει ευθέως. Για τον Γάλλο πρόεδρο όλες οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής απαιτούν πανευρωπαϊκές απαντήσεις και περισσότερα βήματα ολοκλήρωσης στην Ε.Ε. Η Μαρίν Λε Πεν έχει εγκαταλείψει το αρχικό σχέδιο για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη, αλλά επιμένει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εξουσίες από το ευρωπαϊκό στο εθνικό επίπεδο και δεν έχει καμία διάθεση να δει τον γαλλογερμανικό άξονα να προχωράει. Υπογραμμίζει επίσης ότι το εθνικό Δίκαιο θα υπερισχύει του κοινοτικού.
Αν και η Λε Πεν έχει επισήμως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τους φιλικούς δεσμούς που διατηρούσε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ούτε τα δάνεια που έχει λάβει το κόμμα της από τη Ρωσία. Τάσσεται κατά των αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτές πληγώνουν πρωτίστως τους Ευρωπαίους, ενώ θέλει να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στην άμυνα και ζητεί επίμονα πιο αυστηρές κυρώσεις, όπως εένα ενεργειακό εμπάργκο, στον Πούτιν. Σήμερα προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Γαλλίας, στην κρίσιμη αναμέτρηση Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Μαριν Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά, οι Γάλλοι προσέρχονται από σήμερα το πρωί στις κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που άνοιξαν στις 09:00, ώρα Ελλάδας.
Στις 21:00 οι πρώτες εκτιμήσεις για τον νικητή των γαλλικών εκλογών Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιός η ποιά θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21.00. Προβάδισμα Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι την Μαριν Λεπέν. Από την άλλη η Μαριν Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί πριν από 50 χρόνια, ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ ψήφους.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η Μαριν Λεπέν θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στις σημερινές εκλογές αν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν προτιμήσουν μαζικά την αποχή, αν πολλοί ψηφοφόροι του Μακρόν στον πρώτο γύρο, θεωρώντας τη νίκη εξασφαλισμένη, επιλέξουν και αυτοί την αποχή και αν, τέλος, πολλοί από αυτούς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, προσέλθουν στον δεύτερο για να ψηφίσουν μαζικά Λεπέν. Το ενδεχόμενο να συμβούν όλα αυτά ταυτοχρόνως δεν φαίνεται πιθανό. Ο Μελανσόν, ο οποίος το βράδυ του πρώτου γύρου ζήτησε επιτακτικά από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν», στις 19 Απριλίου τους ζήτησε να μην προτιμήσουν ούτε την αποχή, χωρίς ωστόσο να ταχθεί υπέρ της ψήφου στον Μακρόν. Τούτου δοθέντος ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν είτε άκυρο είτε λευκό αναμένεται να είναι υψηλός, ξεπερνώντας ενδεχομένως το 11,5% που ήταν το 2017. Αυτό όμως μάλλον είναι υπέρ του Μακρόν που προηγείται, αφού τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος. Η πιθανολογούμενη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, μια χώρα με πυρηνική δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να γίνει διεθνώς δεκτή με ανακούφιση, κυρίως δε στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία σε περίπτωση επικράτησης της Λεπέν θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά. Η ακροδεξιά υποψήφια απέφυγε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να κάνει λόγο για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, πλην όμως οι αντιλήψεις της για την «Ευρώπη των Εθνών» που επιθυμεί δεν δείχνουν συμβατές προς το ευρωπαικό οικοδόμημα.
Τέλος, η Γαλλία ναι μεν θα γνωρίζει σήμερα το βράδυ τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δυο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης». Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Τα τελευταία εξήντα χρόνια μόνο ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατάφεραν να επανεκλεγούν, έχοντας όμως υποχρεωθεί στη διάρκεια της πρώτης τους θητείας να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Μακρόν απέφυγε αυτή τη συγκατοίκηση κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα την αποφύγει και στη δεύτερη θητεία του αν εκλεγεί;
Ο Τύπος της Γαλλίας καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές. Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας κάλεσαν το κοινό τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, στον σημερινό αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας. Le Parisien: Μην επιδεινώσετε την παγκόσμια κρίση, ψηφίστε Μακρόν Ο ένοικος του Ελιζέ αναμετράται σήμερα με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, για δεύτερη φορά, με πολιτικούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν στενά για να διαπιστώσουν εάν η συντονισμένη προσπάθεια του επιτελείου της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν για να αμβλυνθεί η εικόνα της και να διευρυνθεί η απήχησή της θα φέρει –ή όχι– μείζονα πολιτική ανατροπή με παγκόσμιο αντίκτυπο. Η εφημερίδα Le Parisien κάλεσε τους αναγνώστες της να μην «επιδεινώσουν την παγκόσμια κρίση» ψηφίζοντας «μια λαϊκίστρια υποψήφια». Η νίκη της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε το ακριβώς αντίθετο από την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη το τρέχον διάστημα, επιχειρηματολόγησε η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος η υποψήφια της άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, η Γαλλία θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο εταίρο. Κατά του εφησυχασμού προειδοποιούν Le Monde και Le Figaro, παρά το προβάδισμα Μακρόν
Οι συντηρητικές εφημερίδες Le Monde και Le Figaro προειδοποίησαν και οι δύο στα κύρια άρθρα τους εναντίον του εφησυχασμού λόγω του προβαδίσματος του αρχηγού του κράτους στις δημοσκοπήσεις. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συμβάλετε να προληφθεί η έλευση στην εξουσία της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, της Μαρίν Λεπέν: να ψηφίσετε τον αντίπαλό της, τον Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε η Μοντ, προσθέτοντας πως κάνει αυτή την παραίνεση παρά τα σφάλματα του απερχόμενου προέδρου και τις ευθύνες που του αναλογούν κατ’ αυτή για την ενίσχυση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία. Η αποχή «δεν είναι επ’ ουδενί χρήσιμη για να σωθεί η χώρα μας από το χείρον», πρόσθεσε το κύριο άρθρο της Μοντ. Στο 26.41% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής στις γαλλικές εκλογές ως τώρα.Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανέρχεται σε 26,41% έως το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, όταν ανερχόταν στο 28,23%, όμως υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι. Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιός η ποιά θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21.00.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι την Μαριν Λεπέν. Από την άλλη η Μαριν Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί πριν από 50 χρόνια, ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ ψήφους. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η Μαριν Λεπέν θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στις σημερινές εκλογές αν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν προτιμήσουν μαζικά την αποχή, αν πολλοί ψηφοφόροι του Μακρόν στον πρώτο γύρο, θεωρώντας τη νίκη εξασφαλισμένη, επιλέξουν και αυτοί την αποχή και αν, τέλος, πολλοί από αυτούς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, προσέλθουν στον δεύτερο για να ψηφίσουν μαζικά Λεπέν. Το ενδεχόμενο να συμβούν όλα αυτά ταυτοχρόνως δεν φαίνεται πιθανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου